banner913
banner932
banner1012

ÇÖZÜM YOLUNDA MUZ KABUĞUNA BASTIK DİYENLER VAR


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 23 Mart 2017, 09:51

İki Toplumlu Birleşik  Kıbrıs  Öğretmenler  Platformu, 24  Şubat Cuma günü KKTC Cumhuriyet Meclisi  önünde düzenledikleri etkinlikle, 10 Şubat 2017’de Rum Temsilciler Meclisi’nin  “15 Ocak  1950 Enosis Plebisiti”nin  okullarda okutulması ve  kutlanması yönündeki kararı protesto ederken  “Kıbrıs’ta Barış İstiyoruz”, “Öğretmenler Birleştiricidir”, “Özgürlük İçin Şimdi Sus”, “Ne Taksim, Ne Enosis, Bağımsız Birleşik Federal Kıbrıs  afişleri taşıyorlardı.  Konu eylemde, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Başkanı Şener Elcil, Kıbrıs Türk Orta Eğitim  Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Sendikası Başkanı  Tahir Gökçebel ve  Kıbrıslı  Rum  Öğretmenler  İnisiyatifi Sözcüsü Konstantinos Ahnitos birer konuşma yapmışlardı.

Diğer yandan yine “İki Toplumlu Barış İnisiyatifi” Kıbrıs sorununda yaşanan tıkanıklığı  aşmak  ve  Kıbrıs’ta federal bir çözüme destek verme adına  sürdürdüğü  etkinlikler  kapsamında,  Rauf R. Denktaş Kültür ve  Kongre Merkezi’nde 17 Mart Cuma günü düzenlenen  “Barış’ı Ararken Gazeteci Kalabilmek” isimli  Panel düzenlendi. Panelin  açılış konuşmasını  gerçekleştiren  Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Evcil, iki toplumun  kardeşliğini savunan   yüksek katılımlı Kıbrıs organizasyonlar yaptıklarını söyledi. Şener Elcil, umudu canlı tutmanın çok önemli  olduğunu, umudun ölmesi halinde  her şeyin öleceğini kaydetti ve  iki toplumun  birlikte   yaşayabilmek için   ülkesine  sahip  çıkacağına  inandıklarını dile getirdi.

Sayın Elcil, iki toplumun kardeşliğinden bahsediyor!... Sayın Elcil, hangi kardeşlikten bahsediyor? Her şeyden önce  Kıbrıs’ta dini, dili, kültürü ve ırkı tamamen farklı iki ayrı halk vardır, bu gerçekler inkar edilemez. Rum-Yunan ikilisinin dünden bugüne devam eden  Enosis istekleri ve Kıbrıs’ta daha Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü yıllarda 1821’den başlayan  Enosis istekleri ve isyanları görmezden gelemeyiz, bunlar geride kaldı diyemeyiz.   

Söz konusu panele Güney Kıbrıs’tan  katılan  gazeteci  Rally Papageorgiou: Kıbrıs’ta iki toplum arasında özlü diyalog olmazsa çözümün  uzakta olacağına  işaret ederken; 23 Nisan 2003’te barikatların açılıp  geçişlerin başladığı günlerle ilgili duygularını   anlattı ve   gözleri yaşlarla dolu insanların  köylerine, kiliselerine ve eski dostlarına bölücü  çizgiyi aşarak  geçmeye  çalıştığı anılardan bahsetti.

Bu noktada Rum gazeteci  Papageorgiou’ya sormak gerekir!... Bu çizgi neden ve ne zaman çizildi? Papageorgiou efendi! Bu çizgi Enosis’i gerçekleştirme adına 21 Aralık  1963 Kanlı Noel saldırıları sonrası 27 Aralık 1963’te çizilmiştir, sizin ifade etmek istediğiniz gibi 1974’te çizilmiş değildir.

Meclisten çıkan kararın  düzenleme olduğunu, bir yasa tasarısı dahi olmadığını anlatan  Papageorgiou bu konuda  oldukça üzgün olduğunu dile getirdi. “Faşistler Yola Muz Kabuğu Attılar”. Bu kabuğa biz de siz de  bastınız diyen  Papageorgiou bugün Enosis oylaması yapılması halinde %5’ten  fazla alınamayacağına dikkat çekti.

Ancak Rum tarafında yapılan anketler tam da bunun tersini gösteriyor.  Rum basını ankete katılanların  %78 oranında ‘Enosis’e  evet dedikleri yazıyor. Rum Temsilciler Meclisinde  alınan kararı  bir kez daha değerlendirelim ve bu oranın ne olduğunu, dünden bugüne Rum Partilerinin bu yöndeki kararlarına bir göz atalım.

Rum Meclisi’nde çekimser kalanlar vardır, ret oyu kullananlar vardır. Bunlara asla inanmayalım ve güvenmeyelim. Konu kararı reddeden tek Parti AKEL’dir,  ama önce ondan başlayalım!.. AKEL,    ‘Enosis Plebisiti’ni 1949’da düzenleyen sonra da bu görev bana düşer diyen Rum Ortodoks Kilisesi  lehine Plebisitten vazgeçen ve de Rum Ortodoks Kilisesinin 15 Ocak 1950’de düzenlediği Enosis Plebisitine   tüm desteğini veren partidir. AKEL, 1966’da yapılan 11’nci Kurultayı’nda  Kıbrıs’ta ilk Enosis kararı alan Partidir.  AKEL, Rum Meclisinde 1964’te ve  1967’de yapılan Enosis  oylamasında  tam destek vererek Rum Meclisi’nden oy birliği ile Enosis kararı çıkmasını sağlayan  partidir.

Neofitu’nun Başkanı olduğu,  Anastasiadis’in partisi DİSİ  ise söz konusu karar aşamasında Meclis Komisyonunda ‘evet’ diyen, Meclis Genel Kurulu’nda ise ‘çekimser oy’ kullanarak konu meclis kararının geçmesini sağlayan  partidir. Diğer partiler ise toptan ‘evet’ oyu vermişlerdi.   Şimdi eğri oturalım, doğru konuşalım, Rum partilerinin içinde Enosis yönünde oy kullanmayan parti kaldı mı? kalmadı… Bu kadar basit…

Bilelim ki, “Tek çıkar yol , bağımsız ve egemen devletimiz KKTC’nin  tanınmasını sağlamaktır”…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.