banner913
banner932
banner1012

Arayan bulur!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 12 Mart 2018, 11:42

 

Türkiye nin  yeni bir “Navtex” yayınlamaması durumunda Anastasiadis’in görüşme sürecini yeniden başlatma girişiminde bulunacağı şartı vardı.

Bir ara Rumlar Hidrokarbon aramalarında büyük bir engel olarak gördükleri Türkiye Navtex inin yayınlanmayacağı heyecanına kapıldılar ama bu heyecanları boğazlarında kaldı.

Türkiyenin yayınladığı Navtex’in Apostolos Andreas Manastırı’nın kuzeydoğusundan Baf’ın batısına kadar olan yaklaşık 40 bin kilometrekarelik alanı, 11-18 Mart ile 22-29 Mart tarihleri arasındaki dönemde kapsadığı açıklandı.

Türkiye Navtex yayınlar da Güney Kıbrıs boş durur mu, hemen akabinde Rumlar da 10 parseli de içine alan bir Navtex yayınlayarak uzağa işeme yarışında var olduklarını ilan ettiler.

Daha önce de vurguladığımız gibi Amerikan şirketi Exxon Mobilin 10 parselde yapacağı sondaj çalışmalarıyla ilan edilen Türkiye Navtex’inin bir bağlantısı yok.

Bu konuyu öne çıkararak suları bulandırmaya çalışan Rum tarafı bu kez Alman şirketinin Türkiye Navtex ilan ettiği saha içinde olan sondaj çalışmasını eşelemeye başladılar.

Atalarımızın sıkça söylediği “ arayan belasını da bulur, mevlasını da” deyişine denk düşen Rum çabaları inşallah bölgede suların daha da  ısınmasına neden olmaz!

                                              **************** 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı geçtiğimiz gün Aplıç kapısına ziyarette bulunarak, kapıların açılmamasındaki nedenin Rum kesiminden kaynaklandığını söyledi.

Rum tarafının üç yılda 3 kilometre uzunluğundaki yolu bitirmediklerine dikkat çekti.

Sayın Akıncı bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını ifade ettiği kapıların bir an önce açılmasını istedi.

Hatırlayacaksınız, Anastasiadis geçtiğimiz günlerde Rum siyasi parti liderleriyle yaptığı toplantıda  Kuzeyden güneye, güneyden kuzeye açılan tüm kapıların tamamıyla kapatılması istencini dile getirerek Akıncının ve Özersayın Hidrokarbonda Kıbrıs Türklerinin haklarından söz etmesine adeta misillemede bulunmuştu.

Böylesi yaklaşımlar içindeki bir yapının Derinya ve Aplış kapılarının açılmasında ayak sürümesini yadırgamamak lazım diye düşünüyorum,  bu bir.

Bunun yanında kapıların açık olmasının KKTC ekonomisine sağlamış olduğu katkıları, güneyle mukayeseli olarak ve ciddi bir şekilde masaya yatırılmasında sonsuz faydalar olduğunu bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.