banner913
banner932
banner1012

Anadolu'dan gelip Kıbrıs'ı yurt edinenler rahat olsun


Ahmet İşcan

Ahmet İşcan

Okunma 06 Ağustos 2015, 05:19

Kıbrıs konusunda bazı bilgilerin tekrardan bazı hafızalara hatırlatılabilmesi amacı ile  paylaşımda bulunmak istiyorum. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti nin adadaki varlığına yönelik  bazı gerçek dışı  Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye cumhuriyeti halklarının kafasını bulandırma ve eğer başarabilinirse de iki kardeş ülke insanının arasını olabildiğince açmaya yönelik bazı girişim ve teşebbüslere karşı  yurttaşlarımızı  bu çerçevede biraz bilgilendirip  hafızaları tazelemek için   değerli okurlarımın izniyle  aşağıdaki bilgileri paylaşmaya başlayabiliriz…

Kıbrısta İngilizlerin, Kıbrıs adasını yönetme kabiliyetlerini kaybetmeleri anlaşılınca adada  varlığını   sürdürebilmek amacıyla  Yunanistan ve Türkiye cumhuriyeti ile birlikte hareket etmenin gerekli olduğuna inanan Birleşik Krallık bu çerçevede hareket tarzı  belirler. Bu vesile ile de  taraflar  arasında çeşitli görüşme ve antlaşmalar imzalanır.

5 Aralık 1958 tarih ve 1287 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu  kararı 1954 yılında  Yunanistan ın Kıbrıs sorunu için Kıbrıs adasının kendi kaderini tayin hakkı için yapmış olduğu başvuru sonrasında almış olduğu son karardır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 1287 sayılı kararın verdiği hukuk ile Türkiye ve Yunanistan arasında  11 şubat 1959 yılında Zürih antlaşması imzalanmıştır. Ve akabinde Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluşunu oluşturan antlaşmalar gerçekleştirilmiştir… 11 şubat  1959 Zürih  19 şubat 1959  Londra  konferansları sonunda kurulan bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs sorununa çözüm getiren üç temel belge  üzerine kurulmuştur..Birincisi   ittifak antlaşması  İkincisi   garanti antlaşması Üçüncüsü ise Kıbrıs cumhuriyeti temel yapısı .ve bu üç belgeye ek olarak ta garanti antlaşmasına yeni bir madde eklenmesi neticesinde İngiltere nin ada üzerindeki egemenliğini üsler vasıtası ile   Akratori ve Dikelya   elinde bulundurmaya devam ederek ve adadaki diğer imkanlardan da faydalanmayı sürdürecektir. Garanti ve ittifak antlaşmalarının Zürih te kabul edilen temel metinlerinden sonra İngiliz üsleri konusu dışında değişikliliğe uğramamıştır. Adı anılan üç ülke  ve  Kıbrıstaki iki toplum adına  Mac Milan  Birleşik Krallık adına başbakan sıfatıyla   Adnan Menderes  Türkiye cumhuriyeti adına başbakan sıfatıyla Yunanistan adına Konstantin Karamanlis başbakan sıfatıyla  Rum toplumu adına  Başpiskopos Makarios  ve Kıbrıs Türkü adına ise  ilk mücadele lideri DR  Fazıl Küçük  tarafından imzalanan antlaşmalar Zürih.   Londra.  Garanti  ve  İttifak antlaşmaları olarak  3 antlaşma ve memorandumdan oluşmaktadır.

19 Şubat 1964 tarih ve 1096 sayılı  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantı tutanaklarının  74 numaralı paragrafında   Amerika Birleşik Devletleri büyükelçisi Stevenson  GARANTİ VE İTTİFAK ANTLAŞMALARININ İPTALİ İÇİN İMZACI TÜM TARAFLARIN ORTAK ONAYI  olarak belirttiği taraflar  İNGİLTERE  YUNANİSTAN TÜRKİYE  KIBRIS RUM VE TÜRK  TOPLUMLARIDIR.16 ağustos 1960  yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti imzacı taraf statüsünde değildir. Kıbrıs Cumhuriyeti nin kuruluş antlaşmasında İMZACI OLAN İSE  KIBRIS TÜRK VE RUM TOPLUMUNUN SEÇİLMİŞ temsilcileri imzacı taraf statüsündedir. BU ABD NİN RESMİ GÖRÜŞÜDÜR.  demiştir.

İmzacı tarafların kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti  anayasasının değişmez maddelerinin sürekliliği Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının 181   nci maddesinde İngiltere Yunanistan ve Türkiye nin Garanti ve İttifak antlaşmalarında yer aldığı maddelerin Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının temel maddeleri olduğu ve hiçbir surette gerek değiştirme  gerek ilave  veya gerekirse kaldırma sureti ile tadil edilemeyeceğini belirtmektedir.

Kuzey  Kıbrıs Türk  Cumhuriyetinin  kuruluşu  sonrası   duruma  gelince  ,

Büyük  Anadolu  coğrafyasından  çeşitli  dönemlerde  gelmiş ve  bu  coğrafyayı  yurt  olarak  sahiplenmiş tüm  kuzek  kıbrıs  türk  cumhuriyeti  vatandaşlığını  kazanmış  HER   BİREY  bu  ülkenin  ASLİ   UNSURUDUR… 

Değerli  okurlarım  kuzey  kıbrıs  türk  cumhuriyeti   164  maddeden  oluşan  bir  anayasa  ile yönetilmektedir. Bu anayasadan  bazı  maddelerini   hatırlatmak  üzere    bilgilerinize  getirmek  istiyorum..  KKTC ANAYASASI  MADDE 22 . Hiçbir  yurttaş ,isteği   dışında   Devlet  sınırları   dışına  çıkarılamaz ve   aynı  şekilde  girmekten  men  edilemez.

KKTC ANAYASASI   MADDE 24.  Herkes   düşünce ve  kanaatlerini  söz ,yazı,resim veya başka  yollarla  tek  başına  veya  toplu   olarak açıklama ve  yayma  hakkına   sahiptir.

KKTC ANAYASASI MADDE 47.  Ekonomi  ile  sosyal hayat , adalete tam  çalışma ilkesine ve her  yurttaş için insanlık onuruna  yaraşır bir  yaşam düzeyi sağlanması  amacına  göre düzenlenir.

KKTC  ANAYASASI  MADDE 48. Her  yurttaş   dilediği  alanda  çalışma  özgürlüğüne  sahiptir.

 

KKTC ANAYASASI MADDE 67. Kuzey  kıbrıs  türk  cumhuriyeti yurttaşı veya   kıbrıslı,  türk ana ve  babadan  doğum  yoluyla   kazanılan yurttaşlıktan kimse  çıkarılamaz.          ONUN  İÇİNDİRKİ     HER  YURTTAŞ    ÜLKESİNE  VATANINA  SAHİP  ÇIKMALIDIR… AİDİYAT  DUYGUSU  İLE  HAREKET  EDEN    AYIRIMSIZ    TÜM  KKTC  VATANDAŞLIĞINA   SAHİP  HERKES  AMA  HERKES  EŞİT  YURTTAŞTIR…   GERİSİ  LAFÜGÜZAFTIR…                                                                                                                                                                                                                       

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.