banner913
banner932
banner1012

Amatörlük mü kölelik mi?


Fevzi BEYAR

Fevzi BEYAR

Okunma 18 Ocak 2018, 23:00

Futbolumuzdaki ara transfer-ödünç (kiralama) dönemi bir aydır sürüyor. Sona yaklaştıkça her yıl yaşanan olumsuzluklar yine yaşanmaktadır. Üzülerek belirtmeliyim ki yine büyük keşmekeş yaşanmaktadır. Yapılan transfer pazarlıkları haklı veya haksız kulüpleri kavga eder duruma getirmekte, futbolcular köle muamelesi görmekte, alınır satılır cisim haline getirilmektedir. Futbolcular istemleri göz ardı edilerek eşya misali ‘ala vuna ala tree’ pazarlanmaktadırlar!

Bu durumun yıllardır sürmekte olduğunu biliyor ve kabul ediyorum! Ne var ki bugünkü durum vahim, insan haklarına aykırı bir hal almıştır. Bu durumu çözme vaadiyle işbaşına gelen yönetimler de hiçbir şey yapmadan görevlerini devrederek işi sürüncemede kalmasına vesile olmaktadır.

Bu işleri düzeltmek gayesiyle kurulan Futbolcular Derneği yöneticileri de kulaklarının üzerine yatarak “sin da gülle geçsin” taktiğini uygulamaktadır. Etiketi kullanmak onlara yetip artıyor bile…

Durumun bu aşamaya gelmesindeki en büyük etken son üç dönemdir görev yapan Futbol Federasyonu yetkililerinin, paranın konuşulmasına, pazarlıklar yapılıp anlaşmaların yapılmasına olanak vermesidir. Hatırlatmak istediğim, Ahmet Sami Topcan Federasyon’unda futbolumuzun ismi de amatördü uygulama da amatördü. Paranın telaffuz (seslendirildiği) anda cezai işlemler başlar evraklar reddedilirdi. Futbolcular iş yerlerini değiştirdikleri anda serbest transfer hakkına sahip olurlardı ‘Transfer süreci’ olmadığı zamanlarda bile…

Şimdi öyle mi ya! Ne amatörüz ne de profesyonel. Garabet bir durumdayız. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir durum! Amatörsek eğer, dünyanın uyguladığı sistemi uygulayalım, tam amatörlüğe geçelim. Futbolcular her yıl istediği kulüpte lisans çıkarma hakkına sahip olsun, sevdiği kulüpte spor yapsın. Profesyonel isek eğer, kulüpleriyle anlaştıkları süreyi kapsayan bir mukavele yapsınlar, hayatlarını ona göre düzenlesinler.

Bu yazıp söylediklerimizi bizi, yani futbolumuzu yönetenler pek tabii biliyorlar. Ancak ve maalesef öncelikleri futbol olmadığı için başka işlerle uğraşmayı yeğliyorlar. Konu ile ilgili olarak çok şey yapılabilir ama öncelikle Futbol Federasyonumuzun konuya ciddi şekilde eğilmesi ve kararlı tutum sergilemesi gerekmektedir.

Durum gerçekten vahimdir. Futbolcular kölelik devrini yaşarken kulüplerimiz futbolcularını kolay bir şekilde yitirmekte, başka ülkelere gitmelerinde çaresiz kalmaktadırlar. Üzülerek görüyorum ki, Futbol Federasyonumuz TC Futbol Federasyonu’nun önerilerini hala dikkate almamakta, FIFA’daki şikâyet mektubunu geri çekmemekte, yeni bir şey de üretmemektedir.

Kısaca günlük yaşamaktayız…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.