banner913
banner932
banner1012

AB güç kaybediyor


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 05 Şubat 2016, 14:17

AB, 24 Nisan 2004   Annan Planı öncesi Kıbrıs Türk ve Rum halklarının rüyalarına giriyordu. Kıbrıs Türk halkı ve anavatanımız Türkiyenin  ABne  bakış açıları bir başka idi.   Referandumunda her iki  halk birlikte ‘evet demiş olsalardı  her iki taraf  ABne birlikte  girmiş olacaklardı. ABnin verdiği sözlere ve vaatlere inanarak  ve güvenerek referandumda  Kıbrıs Türk halkı %65 oranında  ‘evet derken Rumlar %75 ‘hayır demişlerdi. Ancak ‘hayır diyen Rumlar  1 Mayıs 2004 itibarıyla ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyeti olarak ABne girmişlerdi. 

AB kurulduğu zaman kısa sürede gösterdiği ekonomik ve siyasi başarılarıyla  herkesin girmek istediği bir kulüp  haline dönüşmüştü.  Yakın zamana kadar ABne girip de  pişman olan  yoktu… Kıbrıs Türk halkı olarak  şimdiki ABni , 2004de GKRYnin üye olduğu AB zannediyoruz, ama işin aslı öyle  değildir….

Küresel ekonomik kriz ile birlikte  başta İspanya, Portekiz ve Yunanistan olmak üzere  birçok  AB ülkesini  derinden  sarsan bir Euro krizi ile AB efsanesi ciddi anlamda  sarsılmaya başladı.1981de ABne üye olan Yunanistanın ve 2004de üye olan Rum tarafının  ekonomik durumu yerlerde sürünüyor.

Bu gelişmeler üzerine  AB kurumları, Almanyanın istekleri doğrultusunda  üyeler üzerindeki  gücünü olağanüstü artırdı. Ancak  çoğu AB ülkeleri  bu durumdan şikayetçidirler.

İngiltere ABnin özel bir üyesidir. Bilindiği gibi İngiltere AB üyesi bir ülkedir ama Euro bölgesine hiç girmedi,  kendi parası olan Sterlini kullanıyor Schengene katılmadı.

10.03.2010 tarihinde ABnin Dışişleri temsilcisi Catherina   Ashton , Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda yaptığı konuşmada  ABnin  süper güç olma  özelliğini  giderek kaybettiği uyarısında  bulunuyordu.

27 Aralık 2015 tarihli Kıbrıs Gazetesinde “Düşünce” köşesinde ‘Ne Olacak Bu ABnin Hali başlıklı yazısında   sayın Dr. İsmail Kemal: Oxford üniversitesinden Prof. Dr.  NgairerWoods, ForeignAffairs Dergisinde yer alan “Birlik içinde Olmayan  Avrupa Kıta Yolunu Nasıl Kaybetti ?başlıklı yazısına yer verdi.Woods yazısında Avrupa Birliği, “Birliğini kaybetti, yolunu kaybetti. 2016 yılını ciddi  sorunlarla giriyoruz” dedi.

Porf. Woods, mülteci krizinin ABnin en önemli ilkelerinden biri olan  ortak sınır ilkesini sarstığını, Yunanistanın  mali krizi ile  para birliğinin   sarsıldığını hatırlatıyor. İngiltere yakında AB içinde kalıp  kalmama  konusunda referanduma gidecek.  Çekim                      merkezi olan   ülkelerin  üye olmak  için  yarıştığı Birliğin yerini , üye ülkelerin  üyelikten   çıkmak  istediği bir  Birliğe bırakması  hiç de olumlu bir imaj vermiyor. Ortak sınırları , para  birliği  ve  üyelik  yapısı   sınanmakta olan  bir AB var karşımızda.   İşte bu çerçevede  “Ne olacak bu memleketin hali?” sözünü “Ne olacak bu ABnin  hali?” diye uyarlıyoruz …” diyor.

2008   mali krizi nedeniyle  AB içinde yaşanan kavgalar ve  anlaşmazlıklar AB dayanışmasını zayıflatırken;  ulusal egemenlik, ulusal çıkarlar, yeniden önem kazanmaya başladı.

 Ortadoğuda yaşananlar  sonucu ortaya çıkan mülteci sorunu  ABde yaşanan  krizi daha da kötüleştirmeye başladı.  Bu çerçevede AB  ülkeleri arasında yer alan ortak sınır anlayışında gerilemeler oldu. Mülteci krizi konusunda  ortaya çıkan derin görüş ayrılıkları vardır.

Sonuç olarak; Batıda çok ciddi bir şekilde  ABnin ayakta  kalıp kalmayacağı tartışılıyor. Yerel basınımızda yer alan haberlere göre Davosta  konuşulan en önemli onu Kıbrıs Konusudur!... Ama aslı öyle değil,  tartışılan en önemli konu ABnin geleceğidir, ABnin içinde bulunduğu  krizi aşıp aşamayacağıdır, ABnin  çökmekten kurtulup , kurtulamayacağıdır!....

 Yunanistan krizi, Ukrayna krizi ve buna bağlı olarak Rusya sorunu  , İngilterede AB üyeliği  konusunda yapılacak referandum ve de Suriyeden kaynaklanan  mülteci krizi,   bunun yanında AB üyesi ülkelerde ABnin karşılaştığı  AB ruhuna aykırı  girişimler yanında  Macaristan ve  Polonyanın yarattığı  olumsuzluklar  ABnin başını ağrıtmaya devam ediyor…..

Günümüzde AB  ekonomik krizle mücadelede zorlandığını görüyoruz.  AB dağılabilir mi? Bu her zaman için mümkündür. İlerleyen yıllarda işsizliğin artması sosyal hakların azalması ve güvensizlik ABnin sonunu getirebilir…  Gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz…

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.