banner913
banner932
banner1012

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 24 Kasım 2015, 16:25

Kurtuluş Savaşı sonrası , Atatürke  “İşte memleketi kurtardınız, şimdi ne  yapmak istersiniz   yapmak istediğiniz diye sorulduğu zaman   O, “Eğitim Bakanı olarak milli irfanı yükseltmeye  çalışmak en büyük    emelimdir” diyerek  eğitim ve  öğretim ve  öğrenimin  büyük  önemine  dikkati çekmiş ve bu alanda   köklü değişikliklere imza atmıştır.

Atatürk, “Eğitim ve öğretim, kalkınmanın  temel şartıdır ve bu da  bir toplumun  dünya üzerindeki  yerini  belirlemektir” diyordu.

Latin Alfabesinin kabul edilmesinden sonra 24  Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mektepleri ile okuma yazma seferberliği  başlatılmış  , Atatürk bu çatışmalara  Başöğretmen  sıfatıyla  katılmıştır. Millet mekteplerinin   açılışı ve Atatürkün Başöğretmenliği    kabul tarihi, olan 24 Kasım  , Atatürkün 100. Doğum yıldönümü olan 1981 yılından beri “Öğretmenler Günü”  olarak kutlanmaktadır.

Atatürk,  “öğretmenler, yeni nesil sizin  eseriniz olacaktır” demekle  öğretmene  verdiği sorumluluk büyüktür.

Atatürk İlke ve İnkilaplarını adım adım izleyen  Kıbrıs Türk Toplumu,  15 Ağustos 1928de toplanan  Öğretmenler Cemiyeti, “Türkiyede Latin Harfleri kabul edildiği zaman  Kıbrısta da kabul edilmesini karara bağlamıştı.

Kıbrısta öğretmenlerimiz,  “ İngiliz Sömürge Yönetimi” döneminde  sadece çocukları okutmakla kalmamışlar, Kıbrıs Türk halkının   bilinçli ve Atatürkçü insanlar olarak  yetişmeleri için  büyük çaba harcamışlar ve de  Türklüğü ve Kemalizmi  Adanın en ücra köşesine kadar taşımışlardır.

Atatürkün gösterdiği yoldan giden  ve Kıbrıs Türk Halkının bağrından çıkan öğretmenlerimiz,  Atatürk İlke ve Devrimlerine  bağlı kuşaklar yetiştirmişler, ulusal bilincin  oluşmasında , Türklük  şuurunun  yerleşmesinde  birer meşale olmuşlardır.  Öğretmenlerimiz , Enosise karşı  mücadelede önder olurken  bunu  kendilerine  temel “Milli Görev” olarak bilmişlerdir.

İngilizlerin din kimliğimizi ortaya çıkarma politikaları , öğretmenlerimizde  milli kimliğe sarılma refleksini doğurmuştur. Çünkü, dini unsur kültürel kimliğin bir parçası olmakla  beraber  evrensel değerleri yansıttığından Kıbrıs Türk Toplumu gibi var olma mücadelesi veren bir toplumda  “milli kimlik”  çok önemliydi…

Öğretmenlerimiz Türk kültürünün  aktarılması ve yaşatılmasında önemli görevler üstlenmişlerdir. Evlerde ve kahvelerde  milli romanlar okuyarak, , tiyatrolar sahneleyerek ve de bizzat oynayarak Türk kültürünü aktarmaya çalışmışlardır.

İngiliz Sömürge Yönetiminin tüm baskılarına rağmen okullarda pencereleri ve kapıları kapatarak  milli marşlar ve  milli şiirler okunmasını sağlamışlardır.

Öğretmenler Günü,  öğretmenlerimizin ve  öğrenciler arasındaki sevgi ve saygının   doruk  noktasına  ulaştığı bir gündür. Bu özel günün anlam ve  önemi büyüktür.

İşte bunun içindir ki  öğretmenler günü  , fedakar  öğretmenlerimizin  değerini bir kez daha  düşünüp  ve  değerlendirmemizi  ve anlamamızı  sağlayan bir gündür. Öğretmenler gününde  onları  yalnız bırakmamalı ve onları neredeyse arayıp sormalı ve en azından bu güzel duyguları onlarla  paylaşmanın  mutluluğunu yaşamalıyız.

Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlı olması halinde elbet bir gün özgürlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine kavuşacağı inancını hiçbir zaman kaybetmeyen  Kıbrıs Türk halkı uzun yıllar süren mücadelesinin sonunda anavatanımız Türkiyenin de desteğiyle 15 Kasım 1983de   KKTCni  ilan etmiştir.

Kıbrıs Türk halkı Atatürk İlke ve İnkılaplarından aldığı ilhamla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak azminde ve kararındadır…..

 

Bu vesileyle öğretmenlerimizi  saygıyla selamlıyorum   de  çok değerli öğretmenlerimin  ellerinden öpüyorum, hayatta olmayan öğretmenlerimi minnetle ve şükranla anıyorum, değerli meslektaşlarımı yürekten kutluyorum…..

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.