banner913
banner932
banner1012

23 Nisan ve Atatürk’ün Çocuk Sevgisi


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 24 Nisan 2018, 11:14

TBMM’nin  23  Nisan  1920’de  açılışının  98’nci  yıl dönümünde mutluyuz, gururluyuz.. 23 Nisan  1920’de TBMM’nin  açılışı  tamamen Mustafa Kemal Atatürk’ün    imkansızı  gerçekleştiren  inanç, irade ve  dehasının bir eseridir..

23 Nisan 1920’de , Türkiye Büyük Millet  Meclisinin kuruluşunu ilan eden   Mustafa Kemal Paşa, 23  Nisan  1924’te  “23 Nisan” gününün   ‘Bayram’  olarak kutlanmasına  karar vermiş, bu  tarihten 5 yıl sonra  da  23 Nisan  1929’da bu bayramı  çocuklara  armağan   etmiştir..

 Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk,  23 Nisan 1924’te  23 Nisan gününü çocuklara armağan ederken  ,  dünyada bir eşi ve benzeri bulunmayan   eşsiz bir  davranış örneği sergilemiştir.    Kaynak: Yahya Aksoy, Atatürk ve Çocuklar, Bütün Dünya, s.22-23, Başkent Üniversitesi Yayını, sayı:2016/04

 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına  armağan  edilen 23 Nisan, dünyanın  ilk ve  tek çocuk bayramıdır. TBMM’nin   açılış  bayramı olan    23 Nisan 1920, 1935 yılında “Halkın Egemenliği Bayramı” ile  birleştirilmiş  ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak  kutlanmaya başlanmıştır..

23 Nisan  ilk olarak  1979’da  altı ülkenin  katılımı ile   uluslararası boyutta kutlanmaya başlanırken  günümüzde 23 Nisan    her yıl   yaklaşık 40 ülkenin katılımı ile  anavatanımız Türkiye’de, Türkiye Büyük Elçiliklerinde  ve KKTC’de kutlanmaktadır..

BM, 1979 yılını  “Dünya  Çocuk Yılı” olarak  ilan etmiştir.  Ancak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk,  tam da  59 yıl önce  Türk Ulusunun   Egemenlik Bayramını  çocuklara adayarak  onlara   ne denli  önem verdiğini  ,  dünyaya  ilk kez göstererek  onlara örnekolmuştur…

Atatürk,   her şeyden önce  bir efsane yaratmıştı.. Ulu önder  Atatürk’ün  çocuk sevgisi  çok  büyüktü.. Çağdaş  ve mutlu bir Türkiye’yi  çocuklarda gören  Mustafa Kemal Atatürk;  her  fırsatta  çocuklarla   sohbet  etmekten çok hoşlanıyordu.. İşte bu nedenledir ki  Mustafa Kemal Atatürk,  Milli Eğitim işleriyle  çok yakından ilgileniyordu…

Mustafa Kemal Atatürk, çocuklarımıza  verilecek eğitim  ve öğretimin  temel ilke  ve hedeflerini   27.10.1922  günü Bursa’da  öğretmenlere  verdiği  söylevde  şöyle ifade etmiştir:

“… Okul , genç kafalara  , insanlığı  saymayı,  ulus ve ülkeyi sevmeyi , bağımsız yaşamayı  öğretir; bağımsızlık  tehlikeye düştüğü  zaman onu kurtarmak  için   tutulması  gereken   en doğru yolu  öğreten okuldur.. En  önemli  ve verimli  ödevlerimiz  öğretim ve eğitim işlerimizdir” diyordu. Kaynak: Yahya Aksoy, Atatürk ve Çocuklar, Bütün Dünya, s.22, Başkent Üniversitesi Yayını, sayı:2016/04

Ayni gün Bursa’da  kendini karşılayan  çocuklara Atatürk şöyle sesleniyordu: “Küçük hanımlar,  küçük beyler. Siz   hepiniz geleceğin  gülü, yıldızı, ve  ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa  boğacak olan sizsiniz.  Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunu düşünerek ona göre çalışınız, sizlerden çok şey bekliyoruz” demişti. Kaynak:  http://www.ataturkbizimle.com/makale/ataturk-23-nisan-i-neden-cocuklara-armagan-etti.html; Ahmet Korkmaz , Atatürk 23 Nisan’ı neden çocuklara  armağan etti.

 TBMM’nin açıldığı  23 Nisan gününü çocuklara armağan ederek  çocuklara verdiği  önemi ve  çocuklara duyduğu  güveni ortaya koyan Mustafa Kemal Atatürk; anavatanımız Türkiye’nin geleceğini  emanet ettiği  çocuklara  en iyi eğitimin  , bilim ışığında  verilmesi gerektiğini dile getiriyordu..

Kimsesiz çocukları korumak ve eğitmek amacıyla  Türkiye Çocuk Esirgeme  Kurumu’nu kuran  , çocukları evlat edinerek  onların  örnek bir insan olarak   yetişmelerini  sağlayan  Mustafa Kemal Atatürk;  her ortamda  ve bayramlarda  çocuklara  özenle  yaklaşarak  onların   yerini ve önemini vurgulamıştır.

 Çocukları  , umut  güven , heyecan  ve gelecek  olarak gören  ve çok seven   Atatürk,  Çankaya sırtlarında  karşılaştığı  küçük Cemil ile konuşur ve onu   kaldırarak  alnına sıcak  bir öpücük  kondurarak   şöyle  demiştir: “Milletin bağrından, temiz bir  nesil yetişiyor.  Bu eseri  ona  bırakacağım   ve gözüm  arkada kalmayacak” diyordu.  Kaynak:  Yahya  Aksoy,  Atatürk ve Çocuklar, Bütün Dünya,  s.25,Başkent Üniversitesi Yayını , 1 Nisan  2016,  sayı: 2016/04

“Ey yükselen nesil! İstikbal  sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek  ve devam ettirecek  sizsiniz.. Türk çocuklarının  yüksek  kabiliyetine   inancım tamdır…”  diyen  Mustafa Kemal Atatürk, her eserini Türk gençliğine emanet ederken gözü arkada kalmamıştır..

23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı bir kez daha    kutlar, Büyük Önder  Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası önünde  saygıyla eğiliyorum…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.