banner913
banner932
banner1012

19 MAYIS 1919 TARİHİ NEDEN ÖNEMLİDİR 2/2


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 20 Mayıs 2016, 20:31

19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürkün Samsuna ayak  basmasının , Türkiye Cumhuriyeti tarihinde  önemli bir yeri vardır. 19 Mayıs 1919 Türk milleti için  önemli bir dönüm noktasıdır. Kurtuluş Savaşı , M. Kemal Paşanın  19 Mayıs 1919 günü Samsuna ayak  basmasıyla başlamış olup özgürlüğe ve bağımsızlığa ilk adımın  atıldığı gündür.

Mustafa Kemal, Samsuna 9ncu  Ordu Müfettişi olarak görevlendirilerek  çıkmıştı. Görevi, Doğu Karadenizde  kurulmak istenen  Pontus  Rum Devletine karşı  mücadele eden  Türkleri kontrol altına almaktı.   Böyle bir göreve  niçin Mustafa Kemal  seçilmişti? Mustafa Kemalin  askeri başarıları  kendisine güç kazandırmış ve  İstanbul Hükümeti Mustafa Kemalden rahatsızlık duymakta ve onu İstanbuldan uzaklaştırmak istiyordu.

İstanbul hükümetleri ile  kurtuluşun mümkün olmayacağını gören  Mustafa Kemalin  hedefi Anadoluya geçerek büyük Türk milletine dayanarak bağımsızlık mücadelesi yapmak ve yeni bir Türk devleti kurmaktı.  9ncu ordu Müfettişliği Ona  bir takım kolaylıklar sağlayacaktı. Komutanlığın merkezi Erzurumdu ve henüz  bölge düşman işgalinden uzaktı.15nci Kolordu Komutanı  Kazım Karabekir Paşa da ordusunu dağıtmamıştı. 

30 Ekim 1918de Mondoros Mütarekesinin imzalanmasından  bir  gün sonra  Adanaya giderek  Yıldırım Orduları Komutanlığını devralan   Mustafa Kemal Paşa,  “Savaş müttefikler için  bitmiş olabilir; ama  bizi ilgilendiren savaş , istikbalimizin savaşı şimdi başlıyor” sözleri  ile Milli Mücadelenin  başlangıcına işaret etmiştir.

Mustafa Kemal Paşa, mütareke   hükümlerine yazılı itirazlarda bulunmuş  ve sonra  çözüm aramak için  İstanbula dönerek  çalışmalarını sürdürmüştür.

Mustafa Kemal Paşa  Adanadan  sonra İstanbula girişinde Boğazdaki işgalci gemilere bakarak  “Geldikleri gibi giderler” diyerek  milli mücadele azmini  ve kararlılığını  Samsuna çıkmadan  önce yürekten ifade etmiştir.

Anadolunun bütün  yönlerden  düşman   saldırısı ile  karşı karşıya  kaldığı günlerde  19 Mayıs 1919 günü  Samsuna çıkan Mustafa KemalPaşa , planlı bir şekilde  iç ve dış engelleri aşıp halkla  bütünleşerek  , Samsundan Havzaya geçti.  Amasya, Erzurum ve Sivas Kongrelerini tamamlayıp Kayseri  ve  Hacıbektaş üzerinden 27 Aralık  1919da  Ankaraya ulaşmış  ve bütün yörelerden halkın temsilcileriyle  TBMMni  açarak  , milli mücadeleyi bütün cephelerde  başarılı  bir şekilde  zafere götürmüş ve büyük taarruzla noktalamıştır.

Milli Mücadelenin önderi Başkomutan Mustafa Kemal Paşa  , Büyük taarruz emrinde  “Ordular İlk Hedefiniz Akdenizdir! İleri” demiş  ve 9 Eylülde İzmire ulaşarak Milli Mücadeleyi zaferle sonuçlandırmıştır.

19 Mayıs 1919da Mustafa Kemalin Samsuna ayak basması ile fiilen başlayan Kurtuluş Savaşı  11 Ekim 1922de imzalanan  Mudanya Mütarekesi ile  fiilen  ve 24 Temmuz  1923de imzalanan Lozan  Anlaşması ile  resmen  sona ermiştir.     29 Ekim 1923de Türkiye Cumhuriyetinin ilan edilmesinin  ardından Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetinin  , Türk Ulusunun  kalbinde  kök saldığını görmek tek amacımdır” diyordu….

M. Kemal Atatürkün  milli mücadeleyi başlatmak için Samsunda Anadolu  topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin  önemi nedeniyle 19 Mayısı Türk gençliğine armağan etti.Atatürkün  Türk gençliğine  armağan ettiği ve de  “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak  kutlanan  19 Mayıs; 20 Haziran  1938 tarihli kanunla  bu ulusal bayramı, “Atatürkü Anma , Gençlik  ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı.

Atatürk; Gençler!... Benim  gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi  üstlenen gençler!... Bir gün  bu  memleketi  sizin gibi beni anlamış   bir gençliğe  bırakacağımdan dolayı  çok memnun  ve mesudum” derken  Türk gençliğine  olan  güvenini  ifade ediyordu.

Sonuç olarak 19 Mayıs  1919  bir milleti   esaret altında   kalmaktan kurtaran  , Türk  milletinin yazgısını değiştiren , yarınlarını aydınlatan  , sonuçta bağımsızlığını sağlayan  büyük Türk ulusu için bir dönüm   noktasıdır.  İşte bunun içindir ki Atatürke doğum gününü sorduklarında 19 Mayıs demişti.

Kıbrıs Türk Halkı da uzun yıllar süren mücadelesinin  sonunda 20 Temmuz 1974ün mutluluğunu yaşadı. 15 Kasım 1983de bağımsız ve egemen devletini ilan etti.

Atatürk İlke  ve Devrimlerine yürekten bağlı  olan Kıbrıs Türk Halkı için  19 Mayıslar, 23 Nisanlar, 29 Ekimler , 30 Ağustoslar anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlığını simgeleyen birbirinden anlamlı ve değerli bayramlardır. Çünkü hepsi de burcu burcu Atatürk kokar…

 

Büyük önderimiz; Nurlar içinde uyu!... Daima izinde olacağız!... Ne Mutlu Türküm Diyene!...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nariman - 6 yıl önce
Nasıl
Avatar
yusuf - 6 yıl önce
hiçbirşey
Avatar
isimsiz kahraman - 6 yıl önce
çok uzun yaa
Avatar
İsimsiz - 6 yıl önce
Çooook uzun yaa kısaltsanız 5 kağata sığmadı makale
Avatar
eray - 6 yıl önce
merhaba
Avatar
Canım annem - 6 yıl önce
Çok zor yazması ya zorla zor bitirdim anca anca 5 sayfa yetti
Avatar
Albay - 6 yıl önce
Lan yazarken çok zorlandım.bu sunum ödevleri çok zor.zar zor sonunda bitti.
Avatar
Berat - 6 yıl önce
Çok Güzel İşime Yaradı Ellerinize Sağlık