banner913
banner932
banner1032

“Çözüm yoksa devletimizden vazgeçmeyiz”

banner1020

Cumhurbaşkanı Akıncı: “DİSİ’nin önerisi Meclis’ten geçtikten sonra ve karar bertaraf edildikten sonra müzakereler kaldığı yerden başlayabilir. Çözüme ulaşılmazsa Kıbrıs Türk halkı devletinden vazgeçmeyecek”

banner974
“Çözüm yoksa devletimizden vazgeçmeyiz”

banner971

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Osman Örek’i anma töreninde yaptığı konuşmada Kıbrıs konusuna da değindi.

1950’deki plebisitin halkın kendi kendini yönetme düşüncesiyle değil, adayı Yunanistan’a bağlama düşüncesiyle yapıldığını kaydeden Akıncı, sadece Kıbrıslı Rumların oy verdiği plebisitin self determinasyon hakkının ifası olarak takdim edilmek istendiğini ancak gerçekte adayı Yunanistan’a bağlama girişimi olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Enosis plebisitinin okullarda onurlandırılması için Kıbrıs Rum Meclisi’nde yasal düzenleme yapılmasının Kıbrıs Türkü’nün topyekun tepkisine neden olduğunu, kararın infialle karşılandığını hatırlattı.

Akıncı, bu yanlışın düzeltilmesi için adımlar atıldığını, “yanlıştan dönmenin de bir erdem olduğunu”, yanlışı düzeltmeleri halinde Kıbrıs Türk tarafının da olumlu tavrını ortaya koyacağını kaydetti.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile ay sonu sosyal bir buluşma gerçekleştirebileceklerini kaydeden Akıncı, “Genel Kurul’da bu karar geçtikten sonra, karar bertaraf edildikten sonra müzakereler de kaldığı yerden başlayabilir” dedi.

“NİSAN VE MAYIS HAYATİ İKİ AY OLACAKTIR”

Kıbrıs Rum kesiminde Şubat 2018’de öngörülen seçimlerden dolayı, seçim davullarının çalmaya başladığını, bunun göstergelerinin de bir bir ortaya çıkamaya başladığını kaydeden Akıncı, “(Çözüm için) Nisan ve Mayıs hayati iki ay olacaktır” dedi.

“3 ŞEY İSTİYORUZ: ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK VE GÜVENLİK”

Kıbrıs Türk tarafının üç şey istediğini kaydeden Akıncı, bunların özgürlük, eşitlik ve güvenlik olduğunu, bunların Osman Örek’in de istekleri olduğunu kaydetti. Akıncı, Kıbrıs Türkü’nün geçmişten beri, özgür ve kimsenin tahakkümü altında olmamak, eşit halk varlığının sindirilmesini, iki eşit kurucu devletin içselleştirilmesini, Kıbrıs Türk kesiminin güvenlik taleplerini anlamak ve Türkiye’nin güvencesinin reddedilmemesini istediğini anlattı.

Kıbrıs Türk tarafının bu taleplerine saygı duyulur ve bu saygı fiiliyatta da gösterilirse çözüme ulaşılabileceğini kaydeden Akıncı, ancak bu yoksa Kıbrıs Türk halkının devletinden vazgeçmeyeceğini, KKTC’nin yoluna devam edeceğini bu nedenle ülkedeki sorunları erteleme lüksünün bulunmadığını söyledi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.