banner913
banner932
banner1012

ÖNEMLİ MESAJ


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 08 Şubat 2023, 13:43

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat Oktay, BM’yi Kıbrıs Türk Devleti’ni tanımaya çağırdı. Oktay; “Adada barışın teminatı BM Barış Gücü değil, Garanti Anlaşmasından doğan hak ve yükümlülükleriyle Türkiye’nin garantörlüğü ve adada bulunan Türk askeridir.”  dedi ve şöyle devam etti; “ BM Güvenlik Konseyini ve uluslararası toplumu bir kez daha Kıbrıs Türkleri’nin egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeye ve Kıbrıs Türk Devleti’ni tanımaya çağırıyoruz.  Barış Gücü’nün görev süresi uzatılırken Rum kesiminden tek taraflı rıza alınmasının ne insani, ne diplomatik, ne de hukuki bir karşılığı vardır. Konseyin bu kararıyla denenmiş ve başarısızlığı ıspatlanmış çözüm modelleri üzerindeki ısrarından vazgeçmediği anlaşılmaktadır. Uluslararası toplum kılıfında Akdeniz’de korsanlığın devam ettiğini görüyoruz.” Maraş konusuna da değinen TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Oktay, Kıbrıs Türk Devleti toprağı olan Maraş’daki atılan ve atılacak adımlara dair kullanılan tehditkar ifadelerin, Rumların çarpık zihniyetinin Konseyi nasıl rehin aldığını gösterdiğine dikkati çekti. Bu tehditlerin ne Kıbrıs Türk Devletini ne de Türkiye’yi korkutabileceğinin altını çizdi.
BM’ye ve genel olarak uluslararası topluma verilen bu mesajın önemi büyüktür. Dünya devletleri, Türkiye Cuhuriyeti’nin bu mesajını iyice anlamış ve yıllardır insanlık dışı ambargo ve izolasyonlar altında ezilen KKTC veya Kıbrıs Türk Devletine yönelik uygulanan BMGK haksız politikalarından vazgeçilmesi gerektiğine onları inandırmıştır. Türkiye’nin KKTC’nin tanınmasına ilişkin yapmış olduğu bu ikinci çağrısının önemi büyüktür. Türkiye Cumhuriyeti’nin konuya ilişkin olarak ağırlığını tekrar ortaya koyması, BMGK’nin tekrar düşünmesine yol açabilir. Türkiye’nin kararlılığı etkisini gösterecektir. Dış politikada haklılığını ortaya koyanların daima ön planda kalacağı ve hedefe yürüyeceği defalarca kanıtlanmıştır. KKTC veya Kıbrıs Türk Devletinin kararlılıkla yürüdüğü yolda Türkiye’nin desteğine büyük ihtiyacı vardır. Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’nin egemen eşitliğe ve eşit uluslararası statüye ulaşması için bir kez daha TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Oktay’ın sözleriyle BM’ye ve dolayısıyla dünyaya  seslenmiştir. Bu önemli mesajdır.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.