banner913
banner932
banner1032

KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR “KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ GERÇEĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ” DERKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 09 Şubat 2024, 19:26

06 Şubat 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret eden TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı sayın Hulusi Akar ve beraberindeki heyeti kabul etti..

.. Ziyarette yapmış olduğu konuşmada “Kıbrıs meselesi bizim milli davamız, milli meselemizdir. Burada bizim hiç ayrımız gayrımız yok. Biz elbirliğiyle, güç birliğiyle buradaki Kıbrıslı kardeşlerimizle bir ve beraber, tek yürek tek yumruk olarak Türkiye ile beraber çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyen sayın Akar, Kıbrıslı kardeşlerinin bir taraftan güvenliği, bir taraftan da refahı için gerekeni yapmanın kendileri için önemli olduğunu belirtti..

..KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar da konuşmasında Kıbrıs Türk halkının, Anavatan Türkiye’den her heyet geldiğinde mutlu olduğunu belirtti..

..BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar görüşmesine de değinen sayın Ersin Tatar, Holguin’in Güney Kıbrıs ve Avrupa Birliği ile görüştüğünü fakat terazinin diğer tarafındaki Kıbrıs Türk’ünü hiçbir zaman yalnız zannetmemeleri gerektiğini belirtti..

KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Bizim Arkamızda Koskocaman ve Sadece 60 km Uzaklıkta Anavatanımız Türkiye Cumhuriyetimiz Vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gerçeğini Güçlendireceğiz ” dedi.

Keza, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ve heyeti KKTC Meclis Başkanı sayın Zorlu Töreyi ziyaret etti. KKTC Meclis Başkanı sayın Zorlu Töre “Geldiğimiz noktada davamız sona ermiş değildir, çünkü ateşkes var. KKTC’nin ekonomik ve sosyal yönden kalkınması lazımdır” dedi..

..Adadaki Kıbrıs Türk halkının Osmanlı’dan kalan Türkler olduğunu dile getiren sayın Zorlu Töre: “Hepimiz Türk’üz Türk Milletiyiz ve Beraberiz” dedi.

Konu ziyarette sayın Hulusi Akar “Kıbrıs’ta ciddi bir mücadele verildiğini ancak, daha yapılacak işlerin bulunduğunu, temennilerinin bir taraftan buradaki güvenliğin mükemmel bir hale gelmesi diğer taraftan da Kıbrıs Türkü’nün refahının arttırılması olduğunu ifade etti..

..Sayın Akar, Türkiye’nin KKTC makamlarıyla yapacakları değerlendirmelere bağlı olarak Türkiye’nin tüm imkanlarını seferber ederek, Kıbrıs Türkü’nü çok daha ileri seviyeye çıkarmak için KKTC’deki makamlarla çalışacağını belirtti..

.. Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ayrı gayrısının olamayacağını ifade eden sayın Akar, “Bizim Kardeşliğimiz Bakidir” dedi..

Sayın Akar “Avrupa Birliği ve diğer ülkeler, BM ne derse desinler, ne yaparsa yapsınlar, kendi inandığımız plan ve hedefler istikametinde yürümeye değil, koşmaya devam edeceğiz” dedi.

Yine gerilere dönüp bakacak olursak; 29 Aralık 2023 tarihli Kıbrıs Gazetesinde manşette yer alan habere göre ; Kıbrıs’a verdiği özel demeçte 2023 yılının nasıl geçtiğini değerlendiren ve de 2024 yılındaki beklentilerini ortaya koyan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gerçeğini Güçlendireceğiz” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Şu an yeni bir siyaset var ve bu kolay bir yol değildir. Karşımızda AB ve müttefikleri vardır. Bizim yanımızda da anavatan Türkiye’miz vardır. Türkiye’nin desteğiyle iki devletliliği masaya koyduk. Bir müzakere başlayacaksa ‘Egemen Eşitlik’ gibi özden gelen haklarımızı içeren tanınma sürecinin gerçekleşmesiyle tekrar müzakere masasına oturacağımızı söyledik. Bu milli siyaseti Türkiye ile uyum içerisinde götürüyoruz, bu yeni siyasetin zemini de güçlenmiştir” ifadelerine yer verdi.

..Kıbrıs Türklerinin artık Federal temelli bir çözüm beklentisinin azaldığını söyleyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Annan Planı ve Crans Montana macerasından sonra halkın federal çözüm olamayacağını gördüğünü” ifade etti. “Çünkü, burada oynanan oyun Türkiye’yi adadan çıkarmaktır. Ancak, Kıbrıs Türk Halkının buna onayı yoktur” diyen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, iki devletli siyasetin 2023 yılında yerleşmeye başladığının altını çizdi. Sözlerine devamla KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar:

..“Zemin güçlendi ama tanınma ne zaman olur, onun cevabını veremem. Şunu söyleyebilirim ki; bunun alternatifi yoktur. Bizim yapmamız gereken Türkiye’nin de desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerçeğini güçlendirmektir. Bu nedenle ekonomik durum, sosyal yaşam ve buradaki her türlü demokratik kamusal yapının daha iyi işleyebilmesi için yapılması gerekenler vardır. Bu yapıyı güçlendirip Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk Dünyasına hizmet etmesini sağlamalıyız”..

..Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti sonrasında muhalefetin Kıbrıs politikasında değişiklik olacak, federal çözüme geri dönülecek şeklindeki yorumlarını değerlendiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:

.. “Türkiye büyük bir devlettir, kendi bekasına, siyasetine menfaatine bakar. Burada bizim menfaatimiz ve Türkiye’nin menfaati örtüşmektedir. Türkiye bekamıza destek vermektedir. Türkiye’nin kendi güvenliği de çok önemlidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin mavi vatanda var oluşu, Doğu Akdeniz’deki varlığı çok önemlidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin mavi vatandaki hakkı, toprağın 3 katıdır. Türkiye’nin mavi vatanı ile bu birleşince 400 bin km karelik bir mavi vatandan bahsetmekteyiz..

..Bugün Kıbrıs elden gitsin, Yunanistan buraya yerleşsin , Türkiye’nin Mavi Vatanı zarar görür, hava sahası darmadağın olur. Ercan ve Ankara, arasında bir koridor vardır, bu hava sahası İHA ve SİHA’larla denetimdedir. Kıbrıs meselesine bakarken doğru analiz edilirse, “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” söyleminin ötesine geçilmesi gerektiği görülür. Şu an bir Libya Koridoru vardır..

..Türkiye’nin deniz yetki alanlarını hak ve hukukunu darmadağın etmek isteseler de Libya Koridoru da bunu engellemiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bu coğrafyada bambaşka bir perspektif ile yerini bulmuştur”…

….Federal bir siyasi çözüm ile “Kıbrıs Cumhuriyeti” ve Yunanistan ile birlikte büyük bir Avrupa Birliği oluşturma algısı yaratıldığını ancak, artık bu algının ortadan kalktığını ifade eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Bu denklem içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin statüsü çok daha da yükselmiştir. Bu da milli duruşla mümkün olmuştur. Elbette Türkiye ve Yunanistan kendi aralarında enerji, ticaret, turizm gibi bir çok konuda işbirliği yapacaktır” dedi..

..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, İstanbul’da gerçekleştirilen görüşme politika değişikliğinin olmayacağının teyit edildiğini anlatarak “Hem Türkiye’nin bekası hem de Kıbrıs Türkünün bekası için bu siyasetten geri dönüş yoktur. ‘Egemen Eşitlik’ olmadan bir anlaşma olmaz. Ama iki devletin işbirliği olabilir. Doğal Kaynaklarda, su, elektrik gibi konularda işbirlikleri olabilir” ifadelerine yer verdi..

..Söyleşisinin sonunda 2024 beklentilerini ortaya koyan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Geleceğe umutla bakabilmek lazım” dedi ve her şeyin daha iyi olmasını temenni ettiğini dile getirdi..

..Kıbrıs Türk halkının kendi iç kavgalarını bir kenara bırakıp, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güçlenmesi için ülkenin bekası için, Türkiye ile birlikte olunmasının önemine değinen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Deprem felaketinin sarılması, enflasyonun azalması ve bunun bize de olumlu yansıması ile buradaki turizm, inşaat gibi konularda potansiyelin yakalanmasını temenni ediyorum. Ekonominin kayıt altına alınması ile daha adaletli bir gelir paylaşımı ve bu yeni yılda özellikle gençler için ‘sosyal konut’ projesinin başlamasını bekliyorum” diye konuştu..

..Devamla KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Kıbrıs sorunu için bir beklentim yok. Bir ‘Kişisel Temsilci’ atandı. Bu kişinin BM Güvenlik Konseyi ile bağı yoktur. Biz ona 6 aylık bir süre verdik. Müzakerelere başlanmasına yönelik ortak zemin var mı yok mu? Görevi bu soruya yanıt bulmaktır. Zemin olması için de egemenliğimizin gündemde olması lazım. Bu kabul görmeden görüşme için zemin oluşmaz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

2024’teki beklentilerinin başında ekonominin daha fazla kayıt altına alınması olduğunu söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar; böylece devletin gelirinin artacağını ve gelir artışının daha adaletli dağıtılması gerektiğini ortaya koydu.

“İşsizlik, sosyal yardım, sosyal sigorta maaşlarının biraz daha iyileştirilmesi gerek” diyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, gelirin adaletli bir şekilde dağıtılması gerekliliğine değindi.

Sonuç olarak; Rum-Yunan ikilisinin dün olduğu gibi bugün de Megali-İdea hayalleri içinde yaşadığını ve olası bir siyasi çözümle birlikte Enosis’e giden yolu açmayı hedeflediklerini hiç ama hiç unutmayalım.

Kıbrıs Türk halkına düşen görev, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek, bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmaktır, anavatanımız Türkiye’nin desteğinde tanınmasını sağlamaktır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.