banner913
banner932
banner1032

İKİ DEVLET KALICI


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 06 Haziran 2024, 15:40

Gerek AB olsun, gerekse diğer yabancı devletler artık Kıbrıs adasında iki devletin kalıcı olduğuna inanmaktadır. Kıbrıs adasında “çözüm imkansız” sözleri, “Kıbrıs Sorunu”  tartışılırken sürekli kullanılan sözcükler. Bugün, “Kıbrıs Sorunu”nun son aşamalarını tartışan yabancı gazeteci ve diplomatlar da aynı görüşte… Peki, bu görüşün anlamı ne? Bu görüş iki devletli çözümün kalıcı olduğuna işaret eden bir görüş. Bu görüşün, AB ve hatta ABD’de yaygınlaşması, Kıbrıs adasında kalıcı çözümün iki ayrı devlet çözümü olduğunu göstermektedir. İşte bu yüzden, Rumların halȃ çoktan rafa kaldırılmış “federasyon” çözümü ısrarı anlamsız. İki ayrı devlet çözümünün kalıcı olduğu artık gün gibi ortada.
Yıllardır bu adada iki kökleşmiş devletin varlığı gerçeği, yabancıların inkar edemeyeceği bir durum. Kıbrıs adasında iki ayrı devletin varlığı artık hiçbir şekilde bozulmayacak biçimde kökleşmiştir. “Kıbrıs adasında çözüm imkansız” cümlesi artık her yerde kullanılmaktadır. Rumlar “federasyon” hayalinin peşinde koşarken, en büyük destekçileri bile artık Kıbrıs adasında böyle bir çözümün imkansız olduğunu anlamışlardır.
Sürekli federasyon çözümü, yani iki toplumlu, iki bölgeli federasyon çözümünü destekleyen BM bile, “Kıbrıs çıkmazı” için ne yapacağını bilmeyen bir duruma düşmüştür. İki devletli çözümü, sadece bu  çözümü destekleyen Türkiye – KKTC değil, başka çıkış yolu bulamayan yabancı diplomatlar ve gazeteciler de seslendirmeye başlamıştır. Bu günlere nasıl gelindiğini de konuşmak lazım. İki devletli çözüm, KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar tarafından önerildiği günden bu yana uzun zaman geçti. Rumların federasyon çözümüne büyük destek veren AB, İngiltere ve ABD artık federasyon çözümünün gerçekleşmeyeceğini istemeseler de kabul etmek durumunda kalmışlardır. Bugünkü “Kıbrıs” gerçeği bu.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.