banner913
banner932
banner1032

Göğsümüz Kabardı

banner1020

“Sivil Savunma Afet ve Acil Durumlara Milli Müdahale Tatbikatı-2017” tamamlandı. Senaryo gereği dün saat 10:04 itibarıyla Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü’nün, merkez üssü Girne’nin 20 kilometre kuzeyinde denizde meydana gelen 7.3 büyüklüğünde depremi bildirmesiyle Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt İskele ve Lefke’de eş zamanlı yapılan tatbikat çerçevesinde, Girne’de “Seçkin Gözlemci Günü” programı icra edildi.

banner974
Göğsümüz Kabardı

banner971

 

 

Program, saat15:00’te Girne Turizm Limanı bölgesi Pia Bella Futbol Sahası’nda Ulu Önder Atatürk, şehitler ile afetlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. ardından Sivil Savunma tanıtım filmi gösterildi. Bunu açılış konuşmaları izledi. Konuşmaları Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Erdoğan Çelebi, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı gerçekleştirdi.

 Daha sonra Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü Mehmet Yılmabaşar tatbikat aşamaları ve gelinen nokta hakkında bilgi verdi.

 Programda daha sonra futbol sahasında kurulan çadır kent ziyaret edilerek Sivil Savunma Arama Kurtarma Sergisi gezildi.

 Ardından Sivil Savunma Afet ve Acil Durumlara Milli Müdahale Tatbikatı-2017’nin ‘Seçkin Gözlemci Günü’ faaliyetlerinin icrasına geçildi.

 Dr. Fazıl Küçük Caddesi ile Girne Turizm Limanı’nda yer alan ‘Seçkin Gözlemci Günü’ tatbikat programı kapsamında; ‘Deprem sonucu yıkılan bina enkazından kurtarma ve LPG yangını’, ‘Kuyudan kurtarma’, ‘LPG likit petrol gazına müdahale’, ‘Trafik kazalarına müdahale’, ‘Akaryakıt yangınına müdahale’, ‘Üst katlardan sedye ve atlama yatağı ile kurtarma’, ‘Üst katlardan tünel ile kurtarma’, ‘Üst katlardan sırttan indirme yöntemiyle kurtarma’, ‘Hidrolik itfaiye merdiveni ve köprü kurarak kurtarma’, ‘Duman dolu odadan kurtarma’, ‘Lord Palace Otel’den tahliye’, ‘Trafik kazası ve şüpheli pakete müdahale’, ‘Alt yapı tamir çalışmaları’, ‘Limanda yangına müdahale’, ‘Denize düşen aracı kurtarma’, ‘ ‘KBRN’, ‘Helikopter ile denizden mülteci kurtarma’ ve ‘Mülteci teknesinin oluşturduğu deniz kirliliği’ olmak üzere toplam 23 senaryo icra edildi.

 Sivil Savunma Afet ve Acil Durumlara Milli Müdahale Tatbikatı-2017  ‘Seçkin Gözlemci Günü’ Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tatbikatı değerlendirmesinin ardından tatbikat yemeğinin yenmesiyle sona erdi.

 

ÇELEBİ “ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİNDE DÜNYA STANDARTLARINA ULAŞTIK”

 Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Erdoğan Çelebi, yaptığı konuşmada, iki günden beri icra etmekte oldukları tatbikatın ana amacının; KKTC afet ve acil üretim yöntemini teknik, taktik ve prosedürlerinin işlerliğini test etme, varsa eksikliklerini giderme, bu sistemin ana bileşenleri olan başta devlet kurum ve kuruluşları olmak üzere ülkede örgüt, daire ve müessese teşkilleri, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü teşekküller arasındaki işbirliğini pekiştirme ve neticesine afete dayanaklı bir toplum inşa etme olduğunu ifade etti.

 Tatbikata katılan tüm unsurların sergilediği gayret, istek ve işbirliğinin memnuniyet ve güven verici olduğunu aktaran Çelebi, tatbikatın hiç olmamasını diledikleri bu tür olaylara hazır olunduğunun göstergesi olduğunu belirtti.

 Çelebi, tatbikatta uygulanan tüm prosedürler, kullanılan ekipman ve organizasyonun BM uluslararası arama kurtarma danışma kurumunun belirlediği standartlar olduğunu kaydetti.

 

Çelebi, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yürütülen işbirliği çalışmalarında bu standartlara ulaşılmasında kendilerine yardımcı olan uzmanların; KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın arama kurtarma alanında dünya standartlarına ulaştığını ifade ettiklerini söyledi.

 SİBER “TÜM KURUMLARDA ULUSLARARASI STANDARTLARI YAKALAMA, KURUMSALLAŞMA ÖNEMLİ”

 Meclis Başkanı Sibel Siber ise ülkenin afet yönetimi, kriz yönetimi ve uygulamada dünya standartlarının yakalanmasının önemine vurgu yaparak, asıl olan, ihtiyaç olan ve devlet için gerekli olanın da bu olduğunu söyledi.

 Devletin tüm kurumlarında uluslararası standartları yakalamanın, kurumsallaşmanın önemli olduğunu belirten Siber, olası bir krizde etkin bir durum tespiti, kriz yönetimi ve iletişim sağlayabilmenin tüm krizlerin çözümünde yarar ve güven sağlayacağını kaydetti.

 Siber, bu çalışmaları, olmayacak gibi değil olabilecek gibi düşünerek sadece teorik bilgiyle değil uygulama safhasını da yaparak eksiklileri tespit ederek yapmanın büyük önem taşıdığını, var ise eksikliklerin ancak böyle ortaya çıkabildiğini söyledi.

 Tatbikata katılan tüm unsurları başarılı çalışmaları nedeniyle kutlayan Siber, devamını dilediği bu tür çalışmaların Kıbrıs Türkü’ne güven yanında güç vereceğini ifade etti.

 

AKINCI “TATBİKATLAR AFETLERE HAZIRLIK BAKIMINDAN SON DERECE ÖNEMLİ”

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da yaptığı konuşmada, bu tür tatbikatların afetlere hazırlık bakımından son derece önem taşıdığını söyledi.

 

Tatikatın ana teması olarak depremin seçilmesinin kendisini 80’li yıllara götürdüğü belirten Akıncı, depremle ilk kez Lefkoşa Belediye Başkanlığı döneminde Lefkoşa İmar Planı

hazırlıkları çerçevesinde Kıbrıs’ın da deprem kuşağında olduğu ve ciddi hazırlık yapılması gerektiği dönemde tanıştığını kaydetti.

 

Akıncı, o dönemde uzmanlarca yapılan çalışmalarda binaların depreme karşı nasıl daha dayanıklı yapılabilineceği üzerinde durulduğu ve buna göre tüzükler hazırlanarak yaşama geçirildiğini anımsattı.

 

Depreme hazırlıklı olmanın sadece binalarla sınırlı olamayacağını ifade eden Akıncı, bu konuda şehir planlamacılığının da olması gerektiğine, özellikle Lefkoşa bölgesinin olası bir depremde en çok sıkıntı yaşanabilecek alanlar arasında olduğuna ve yan yana binalar ile dar sokaklar bulunduğuna dikkat çekti.

 

Depremin Kıbrıs için dikkate alınması gerekli bir konu olduğunu belirtip bu kapsamda Sivil Savunma Teşkilatı’nı yapmakta olduğu çalışmalar nedeniyle kutlayan Akıncı, Kıbrıs’ın güney kıyıları birinci, Lefkoşa ikinci, Girne ile Güzelyurt’un ise üçüncü derece deprem kuşağı içinde bulunduğunu söyledi.

 

1953 yılında meydana gelen Baf depreminde can kayıpları yaşandığını sonraki dönemlerde ise pek ciddi depremler yaşanmadığını ifade eden Akıncı, bunun bundan sonra ciddi depremler yaşanmayacağı anlamına gelemeyeceği ve afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı.

 

Sivil Savunma Afet ve Acil Durumlara Milli Müdahale Tatbikatı-2017’yi yerinde gözlemlemekten duyduğu memnuiyeti ifade eden Akıncı, bu çalışmada görev alanları canı gönülden kutladığını söyledi.

 

“TEHLİKELERE KARŞI NE KADAR HAZIR OLUNDUĞUMUZU GÖRMEK GÖĞSÜMÜ KABARTTI”

 

Tatbikat senaryolarının tamamlanmasının ardından tatbikata katılan ekiplere hitaben yaptığı konuşmada ise Akıncı, “tatbikatı iyi ki izlemişiz” diyerek, bu güzel tatbikatın ardından  söylenebilecek tek sözün “can-ı gönülden tebrik ediyorum” olduğunu söyledi.

 

“Kıbrıs Türk halkının esenliği, bu topraklarda huzur içinde yaşayabilmesi için akıttığınız alın teri için sanıyorum tüm halkım adına sizlere teşekkür ediyorum” diyen Akıncı, havadan, denizden, karadan gelebilecek tehlikelere karşı ne kadar hazır olunduğunu görmenin göğsünü kabarttığını ifade etti.

 

Felaketi önlemenin yolunun ona hazırlıklı olmaktan geçtiğini belirten Akıncı, kapıyı çaldığında hazırlıksız yakalanma kadar felaket bişey olamayacağını söyledi.

 

Tatbikata katılan tüm ekipleri kutlayan Akıncı, buradan yarına daha güvenle bakacağı bilinci ile ayrılacağını belirtti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.