banner913
banner932
banner1012

GKRY LİDERİ HRİSTODULİDİS’İN SİYASİ ÇÖZÜM HEDEFİ ÇOK AÇIK VE NET İKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 10 Nisan 2024, 21:43

Dün olduğu gibi bugün de olası bir siyasi çözümde Rum-Yunan ikilisinin hedefi çok açık ve net iken hala daha aramızda sözüm ona  Federasyon hayali ile yaşayanlar vardır.
Rum liderliği  olası bir siyasi çözümle birlikte neyi hedefliyor? Rum-Yunan ikilisi öncelikle “Garanti Anlaşmaları iptal edilmeli. Türk askeri adadan gitmeli. Rum göçmenler evlerine, mülklerine dönmeli, Kıbrıs Türkleri ‘azınlık’  haklarına razı olmalı” diyor başka bir şey demiyor!..
Rum liderliğinin hedefi  ilk fırsatta Kıbrıs Türk halkını Girit misali yok etmek iken maalesef hala daha aramızda  ‘sözde’ ‘federasyon’ gibi bir siyasi çözümü hedefleyen vardır. Yazık hem de çok yazık.
Kıbrıs Türk halkı bugünler kolay gelmedi.  21 Aralık 1963’te başlayan Rum-Yunan silahlı saldırılarını Kıbrıs Türk halkı unutmadı ve unutmayacaktır.  Kanlı Noel silahlı saldırılarının ardından Kıbrıs Türk Halkı 11 yıl boyunca Rum-Yunan ikilisinin silahlı saldırılarına ve toplu katliamlarına uğradı. Bu yaşananlar tarih sayfalarında yerini almıştır.
Gerçekler ortada iken, yıllarca yaşanan katliamlar ve acılar varken Kıbrıs Türk halkı Rum-Yunan ikilisine güvenerek yeni bir ortaklığa asla ve asla gidemez ve de gitmeyecektir. Tarihte yaşananlar bir kez daha yaşanmasını istemiyorsak Rum-Yunan ikilisine ve de onlara destek verenlere inanarak ve de güvenerek bir kez daha ayni devlet çatısı altında yaşayamayız. .
09 Mart 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; GKRY Meclis  ve DİSİ Başkanı AnnitaDimitriu, Avrupa Halk Partisi’nin Romanya’daki kongresine katılarak bir konuşma yaptığı konuşmada “Kıbrıs, Türk işgali altında olduğu sürece bütünlüklü bir Avrupa  güvenliğinden  bahsedilemeyeceği” iddiasında bulundu.
Konuşmasında AnnitaDimitriu , “İsrail’deki gelişmelerin tüm Avrupa için bir uyarı teşkil etmesi gerektiğini, bugünkü dünyada donmuş ihtilafların var olmaması gerektiğini, bu durumun Kıbrıs’ta da mevcut olduğunu” ifade ederek “Statükoya  teslim olamayız, mevcut durumu kalıcı olarak kabul edemeyiz”  şeklinde konuştu.
Dimitriu, “Kıbrıs Türk işgali altında kaldığı sürece bütünlüklü bir Avrupa güvenliğinden bahsedilemeyeceği” iddiasını  da dile getirdi. Dimitriu ayrıca Güney Kıbrıs’ın en büyük başarısının 20 yıl önce 1 Mayıs tarihinde AB’ye üyeliğin gerçekleşmesi olduğunu da ifade etti.
Yine 09.03.2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan açıklamasında GKRY lideri Hristodulidis “Avrupa Birliği , Türk işgalinin 50 yıl akabinde hala daha Türk işgali altında olmaya devam eden son bölünmüş üye devleti için katalizör birleştirici bir güç olmalı” dedi..
..GKRY Başkanı Nikos Hristodulidis , Bükreş’te gerçekleştirilen Avrupa Halk Partisi kongresindeki konuşmasında, Avrupa Halk Partisinin ülkenin yeniden birleşmesi çabalarında istikrarlı  ve belirgin bir şekilde Güney Kıbrıs’ın tarafında durduğunu savundu. .
..Hristodulidis, Avrupa Birliğinin ileri sürülen “Türk işgalinin 50 yıl akabinde hala daha Türk işgali altında olmaya devam eden son bölünmüş üye devleti için katalizör birleştirici bir güç olması gerektiğine kesinlikle inandığını” da vurguladı..
..Hristodulidis, ileriki aylarda Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünün sağlanması için müzakerelerin hızlı bir şekilde yeniden başlamasıyla ilgili çabalarında, geniş siyasi ailelerin ve AB kurumsal organlarının liderliklerinin desteğine güvendiklerini de söyledi..
Yine 9 Mart 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan açıklamasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart, Kıbrıs’taki büyük bir çoğunluğun çözüm istediğini, liderlerin zor kararlar alması gerektiğini, bunun da bulunması nadir olan siyasi cesareti gerektirdiğini belirtti..
..BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart, Kıbrıs sorununun çözümü için bir fırsata sahip olduklarını, bir başka fırsatın olup olmayacağını da bilmediklerini söyledi..
..Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNFICYP) adada konuşlandırılmasının 60’ncı yılında, barışın korunmasında vatandaşlar toplumunun (sivil toplumun)  rolü konusunda geçen Çarşamba günü Ledra Palace’ta düzenlenen etkinlikte konuşan Stewart, “Sorunu çözecekleri anlamına gelmeksizin, Türkiye ve Yunanistan’ın yakın olması gibi olumlu unsurların bulunduğunu, ama tam tersine göre , bunun daha iyi olduğunu” belirtti.
Stewart, Kıbrıslı Rumların, geçmişte kesin olarak addedilmeyen, çözüm için baskı yapmasını ayrıca Kişisel temsilci atanmasını da olumlu olarak nitelendirdi. Ne kadar küçük olsa da sahip olunan fırsatı yakalamaları gerektiğini söyleyen Stewart, Kıbrıs’taki büyük bir çoğunluğun çözüm istediğini, liderlerin zor kararlar alması gerektiğini, bunun da bulunması nadir olan siyasi cesareti gerektirdiğini belirtti..
..Açıklamasında Stewart ayrıca Holguin’in sivil toplum örgütlerinin hayati önem taşıdığını ayrıca sivil toplumun söz sahibi olmasını sağlamaya da kararlı olduğunu ifade etti..
22.03.2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan açıklamasında GKRY lideri Hristodulidis, dün Brugge kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi toplantısında BM Genel Sekreteri Guterres’le görüştü.
GKRY Başkanı Nikos Hristodulidis dün Brugge kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi toplantısına katıldı ve orada BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştü..
..Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos  Letymbiotis, Başkan Nikos Hristodulidis’in BM Genel Sekreteri ile görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.  Açıklama şöyle:
“GKRY Lideri Nikos  Hristodulidis, BM Genel Sekreterine, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam eden “Amalthia” girişimi ve bugün Kıbrıs’ta 36 devlet , uluslararası kuruluş ve STK’nın katılımıyla gerçekleştirilen genişletilmiş toplantı hakkında bilgi verdi ve Genel Sekretere desteği için teşekkür etti..
.Başkan, Genel Sekreter’e, Bayan Maria Angela HolguinCuellar’ın kişisel elçisi olarak atanmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti, çünkü bugünkü (dünkü) toplantı onun atanmasının duyurulmasından sonraki ilk toplantıydı ve bir kez daha samimi ve bir şekilde Bayan HolguinCuellar ile görevi nedeniyle yakın işbirliği istekli olduğunu yineledi..
..Hristodulidis, müzakerelerin Crans Montana’da kesintiye uğradığı noktadan yeniden başlatılması çabasındaki kararlılığının değişmediğini ve azalmadığının altını çizerken, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak Müzakerelerin yeniden başlamasına katkıda bulunacak uygun bir olumlu iklim oluşması için yapıcı bir tutum sergilemeye devam ettiklerini kaydetti..”
..Diğer yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Belçika’nın Brugge kentindeki “Avrupa Kolejinde” önceki gün yaptığı konuşmada Avrupa Birliğinin (AB) Kıbrıs sorunundaki rolüne atıfta bulunduğu haber verildi..
..Hristodulidis burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi konusundaki çabalarında AB’nin lider rolünün çok önemli olduğunu, çünkü AB’nin esaslı ve aktif katılımının müzakerelerin yeniden başlamasına ve Kıbrıs sorununda çözümün sağlanmasına yardımcı olabileceğini savundu..
22.03.2024 tarihli yerel yazılı basımızda yer alan açıklamasında  GKRY Dışişleri Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının sözde Türk işgalinin kurbanlarına hakaret teşkil ettiğini ayrıca, uluslararası topluma işgalcinin gerçek niyetlerini anımsattığını belirtti..
..Rum Dışişleri Bakanlığı, bir açıklama yaparak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  “Kıbrıs’ta Soykırımın Eşiğinden Dönüldü. Müdahale Etmeseydik, Ne Kıbrıs Türkleri Kalır, Ne De Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Olurdu. Güney’e Yüklenseydik  Kıbrıs’ın Tamamı Da Bizim Olurdu” sözlerini kışkırtıcı bularak tepki gösterdi..
Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros Gazetesi, Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs konusundaki açıklamalarına tepki gösterdiğini ve Erdoğan’ın “Yeni Kışkırtıcı Açıklamalarını   açık bir şekilde kınadığını” yazdı.
Açıklamada Dışişleri Bakanlığı BM ve AB de dahil olmak üzere tüm uluslararası unsurların bilgilendirilmesi için gerekli faaliyetlerin yapılacağını belirtti..
.. “İşgal olarak nitelendirdikleri 20 Temmuz 1974 Barış Harekatının 50’nci yılını tamamlamasıyla ve temel insan haklarının ve özgürlüklerin ihlalinin sürmesiyle, Erdoğan’ın  açıklamalarının “Türk işgalinin kurbanlarına hakaret teşkil ettiğini  ayrıca  uluslararası topluma işgalcinin gerçek niyetlerini anımsattığını” iddia eden Dışişleri Bakanlığı , “Tehdit ve saldırganlığa dayalı bu açıklamanın, AB ilke ve değerlerine, BM tüzüğüne ve uluslararası meşruiyete aykırı olduğunu” da ileri sürdü..
Sonuç olarak; Rum liderliğinin olası bir siyasi çözümle birlikte hedefi Enosis’e giden yolu açmaktır. Kıbrıs Türk halkı buna asla izin vermeyecektir.
Kıbrıs’ta tek adil ve kalıcı siyasi çözüm bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin tanınmasıyla mümkündür.
Kıbrıs’ta bağımsız ve egemen iki devletli siyasi çözüm kaçınılmazdır..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..         
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.