banner913
banner932
banner1032

CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANI ZORLU TÖRE AZERBAYCAN’IN KKTC’Nİ TANIMASINI CANI GÖNÜLDEN İSTİYORUZ DERKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 22 Mayıs 2024, 13:57

 24.09. 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan açıklamasında  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre,  Azerbaycan-Türkiye-Kuzey Kıbrıs Bölgesel Entegrasyon Seminer Serisi’nin ilki olan “3 Devlet, Tek Millet” etkinliğine çevrim içi katılarak açıklamalarda bulundu.
O günde KKTC   Meclisinden yapılan açıklamaya göre; Azerbaycan-Türkiye-Kuzey Kıbrıs Bölgesel Entegrasyon Seminer Serisi Çevrim İçi oturumla gerçekleşti. Zoom Platformu üzerinden Azerbaycan “Ebedi Birlik” Gençlik Kamu Birliği’nin düzenlediği BZT Akademi, Turan Akademi, Azerbaycan Gençliğe Katkı Kamu Birliği ve “Türk Dünyası İzleme Merkezi’nin” destekleriyle; Azerbaycan-Türkiye-Kuzey Kıbrıs “3 Devlet, Tek Millet” Forumu yapıldı.
Yapılan açıklamaya göre etkinliğe, KKTC Meclis  Başkanı Zorlu Töre, Türkiye’den AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, BM İnsan Hakları ve Savunma Komite Üyesi Mirdamed Azizov ve diğer STK temsilcileri ile diplomatlar yer aldı.
Konu etkinliğe ekinliğe katılanları selamlayan KKTC Meclis Başkanı  Zorlu Töre “Her üç devletin de birbirine soy bağıyla bağlı bir topluluk olduğunu , ayni kaderi , ayni acıyı paylaştığını” ifade etti. Zorlu Töre ayrıca, Azerbaycan’ın, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tarih ve kültürünün genç nesiller arasında, özellikle Türkçe konuşan STK’lar arasında tanıtılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Konuşmasında  sayın Zorlu Töre “Avrupa Devletleri Birliği var, Arap Devletleri Birliği  var, İskandinav Devletleri Birliği var, Türk Devletleri Birliği  var, İskandinav Devletleri Birliği var. Türk Devletleri Birliği neden olmasın? Ben Türk Milletinin temsilcisiyim, kendini Türk gören herkesin temsilcisiyim..
.. Türk Devletleri Teşkilatına Gözlemci üye olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi adıyla katılmasının önemine işaret eden sayın Zorlu Töre “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  Erdoğan bu yılda BM 78’nci Genel Kurulu’nda  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini tanıyın çağrısını yaptı ve biz ilk tanınmayı Azerbaycan tarafından bekliyoruz” dedi..
..Genç katılımcıların sorularını da yanıtlayan KKTC Meclis Başkanı sayın Zorlu Töre “Dünya bizden korkmasın , biz de dünyadan korkmuyoruz, çünkü her milletin bağımsızlık hakkıdır. Bu dünya güçlülerin kazandığı değil, haklıların kazanacağı adil bir dünya olmalıdır” dedi..
..Açıklamada, “Online oturumda tarihten bu yana Türklere karşı uygulanan adaletsizlikler ve ayrıştırma politikasını anlatan TBMM Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, Cumhuriyet Meclis Başkanı teşekkürlerini bildirerek söz aldı ve birlik olmanın nefret dolu güçlere karşı birlikte hareket etmenin önemine değindi” ifadelerine de yer verildi. Mesten’in “Türkiye Yüz Yılı” projesinin sadece Türkiye’ye değil, tüm Türk dünyasına ithaf edileceğini, Türk devletlerinin dünyaya barış ve adalet getireceğini” söylediği de kaydedildi..
..Açıklamada, “BM Uluslararası İnsan Hakları ve Savunma Komitesi Uzmanı ve ‘Ebedi Birlik’ Gençlik Kamu Birliği’nin onursal üyesi Mitdamed Azizov, Türk dili konuşan ülkelerle  ilgili uluslararası kabul edilen ve uygulanması  planlanan bildiriler ve kararlar hakkında geniş bir sunum yaptı” denildi. Azizov’un Azerbaycan-Türkiye-Kuzey Kıbrıs Devletleri arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin yoğunluğundan ve Türk dili konuşan devletler arasında  ortak projelerin öneminden bahsettiği de kaydedildi..
..Açıklamaya göre; oturumda “Ebedi Birlik” Gençlik Kamu Birliği Başkanı  Şahin Aliyev, projenin amacı ve Azerbaycan-Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  arasındaki üçlü ortaklığın geliştirilmesi ve “3 Devlet, Tek Millet” sözünün  önemi hakkında bilgi verdi..
..Açıklamada, “Aliyev’in ‘Zengezur’ koridorunun açılmasının Türk Dünyası devletleri ve halklarının kalkınması açısından önemine değindiği ve Türk dili konuşan ülkelerin dostluk, kardeşlik ve ittifak bağlarını güçlendirmek için çalışmaları gerektiğini vurguladığı ve projenin amacının Azerbaycan-Türkiye-Kuzey Kıbrıs devletlerinin ortak faaliyetlerinden  elde edilecek katkıları teşvik etmek, birlik ve eşitliğimizi güçlendirmek olduğunu söylediği” kaydedildi..
..KKTC “Ebedi Birlik” Gençlik Kamu Birliği Temsilciliği Başkanı Şengül’ün ise oturumda yaptığı konuşmada , projenin uygulanması hakkında katılımcılara bilgi verdiği, Azerbaycan-Türkiye devletleri arasındaki kadim ve ebedi dostluktan bahsettiği belirtildi. Açıklamada Şengül’ün, “Azerbaycan-Ermenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki anlaşmazlıkların benzerliklerine değindiği” de belirtildi.
Proje ortağı “Gençliğin Katkısı” Kamu Birliği Başkanı Asım Valiyev’in “Turan yolunda yapılan çalışmalar ve bu yönde atılacak adımlar hakkında bilgi verdiği, sadece devletlerarası  iş birliğinin değil, STK’lar arasında ortak iş birliği şeklinde yürütülmesi gereken projelerin de öneminden bahsettiği” ifade edildi. Açıklamada, “ BZT Orta Asya ve Kafkas Akademisi Temsilcisi Farahila Shukurova-Babayeva’nın da nifak ve olumsuz duyguların oluşmasında rolü olan düşmanları ve bu konuda atılması gereken adımları anlattığı” belirtildi..
Etkinliğin Soru-Cevap bölümünde de Türkiye’nin “Türk Dünyası İzleme Merkezi” koordinatörü Ömer Faruk Arslan, “Ebedi Birlik” Gençlik Kamu Birliği Diplomasi Komitesi Başkanı Aydan Rüstemli ve diğer Türk dili konuşulan ülkelerden gençlerin aktif rol aldıkları kaydedildi..
Yine 20 Mart 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Azerbaycan Gazeteciler Birliği Başkanı Ayaz Marziyeva ve beraberindekileri  Meclis Şeref Salonunda kabul eden KKTC Meclis Başkanı sayın Zorlu Töre:  “Tek Millet, 3 Devlet vurgusu yaparak, dijitalleşen çağ ile birlikte iletişimin  değerinin arttığını, burada gazetecilere de önemli görevler düştüğünü söyledi. KKTC Meclis Başkanı sayın Zorlu Töre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı Şuşa’ya davet etmesinden dolayı teşekkür ederek “Büyük Bir Adım Atmıştır” dedi..
..Avrupa Birliği, Arap Birliği ve benzeri birliklerin dünyadaki varlığından bahseden KKTC Meclis Başkanı sayın Zorlu Töre , Türk Dünyasının da benzer bir oluşum içerisinde olmasının kendilerini mutlu ettiğini, ancak bu birliğin daha da ileriye götürülmesi gerektiğini belirtti. Karabağ zaferinin kazanılmasında Türk ordusunun moral ve teçhizat bakımından Azerbaycan’a destek verdiğini anımsatan sayın Zorlu Töre; askeri, ekonomi ve kültürel alanlarda işbirliği yapılmasının önemine değindi.
Azerbaycan Gazeteciler Birliği Başkanı Ayaz Marziyeva da her Türk vatandaşı gibi kendilerinin de Kuzey Kıbrıs Türk  Cumhuriyeti’ni yavru vatan olarak gördüklerini ifade etti..
14 Mayıs 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, Türkiye-Azerbaycan, Türkiye-KKTC ve Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grupları ve beraberlerindeki  heyeti kabul ederek görüştü.
Şeref salonunda gerçekleşen görüşmede, Azerbaycan Milli Meclisi KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Cavanşir Feyziyev, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası  Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem ile Azerbaycan-Türkiye Parlamentolar Arası  Dostluk Grubu Başkanı Ehliman Emiraslanov ve beraberindeki heyetler ile KKTC Cumhuriyet Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, Meclis Başkanlık Divanına  üye Milletvekilleri  ve KKTC Dostluk Grubu Heyeti üyeleri  yer aldı..
.. Kabulde yaptığı konuşmada heyetle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Meclis Başkanı sayın Zorlu Töre “146 yıl sonra büyük kardeşimizden  sonra ikinci kardeşimize kavuştuk” diye konuşan sayın Zorlu Töre ayni milletin mensupları olmaktan şeref duyduğunu dile getirdi. Töre, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ ifadesi, bizi birbirimize bağlayan en önemli ifade şeklidir” diye konuştu. Sayın Zorlu Töre, Azerbaycan ile milli birlik ve beraberliklerinin, dostluklarının ebediyen devam edeceğini vurguladı..
.. “Azerbaycan  Bizim kardeşimiz. Azerbaycan bize, diğer Türk devletlerine de kapı açacaktır. Öyle ümit ediyorum” dedi. 146 yıl sonra Azerbaycanlı kardeşlerimiz burada . Bunu kutluyoruz. Böyle bir karar aldığınız için sizleri tebrik ediyoruz” ifadelerine yer veren sayın Zorlu Töre, ziyaretin  resmi bir ziyaret olduğuna da dikkat çekti..
..Cavanşir Feyziyev ise “Uzun yıllardan sonra ilk resmi ziyaretin gerçekleştiğini belirtti; tüm Azerbaycanlıların KKTC ile her zaman iyi ilişkiler içinde olduğunu ifade etti..” Bu bizim ilk resmi ziyaretimizdir. Hepimiz şeref duyuyoruz” diye konuşan Feyziyev, dostluk gruplarının bugün burada bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti..
..Azerbaycan Milli Meclisi ile KKTC arasında dostluk grubunun oluşturulmasının diplomatik anlamda ilk resmi temas olduğuna değinen Feyziyev “Eminim ki bu son olmayacak. Bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaret diğer kardeş devletlerimizin de dostluk gruplarının oluşturulmasına vesile olacaktır” dedi. Fevziyev, KKTC’nin gelecekte daha bağımsız bir devlet ve Birleşmiş Milletler karşısında  bayrağının  büyük bir onurla dalgalanması temennisinde bulundu..
..Orhan Erdem de “Bir Hayalimiz Gerçek Oldu” diyerek gerekli  çabayı göstermeye devam edeceklerini ifade etti.  Üç ülkenin Cumhurbaşkanlarının, Meclis Başkanlarının  bu birliktelikte büyük emeği olduğunu kaydeden Erdem , kardeşliklerinin güçlenmesini temenni etti..
..Dünyada hukukun, insan haklarının yerle bir olduğu bir dönem yaşandığını dile getiren Erdem, Gazze’de, Karabağ’da yaşananlara, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklı davasına dünyanın seyirci kaldığını ifade etti. Erdem, birliktelik ve kardeşlikle bunları yeneceklerini söyledi..
..Ehliman Emiraslanov da, dostluk grupları olarak  daha sık görüşeceklerini dile getirdi.  Dostluk gruplarının oluşması için uzun süredir çalıştıklarını kaydeden Emiraslanov, bundan sonraki süreçlerde de çok çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. Emiraslanov, dostluk grubunun diğer Türk devletleriyle de oluşturulması temennisinde bulundu.
..Yine,  “Bugün tarihi bir gündür” diyerek sözlerine başlayan AKP İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, “146 yıl sonra Can Azerbaycan Kıbrıs’ta. Bugün burada olmaktan çok mutluyuz” diye konuştu. Kıbrıs’ın geçmişte zor günlerden  geçtiğini bildiklerini ifade eden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adım adım tanınırlığının sağlanmasını hedeflediklerini kaydeden Ayrım, parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesine önem verdi.
Sonuç olarak; Kıbrıs Türk halkına düşen görev birlik ve beraberlik içinde hareket ederek bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak ve de  tanınmasını sağlamaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..
 Kaynak:1- TAK
Kaynak:2-https: www://www.kibrispostasi.com/keyword/125)
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.