banner913
banner932
banner1012

ÇOK ZOR BAYAN Di CARLO


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 15 Mart 2023, 14:09

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amerikalı Bayan Rosemary Anne DiCarlo, bu yazı yayınlandığı gün veya öncesi veya sonrasında Kıbrıs Adası’na gelmiş olacak. Daha önceleri ABD’nin BM’deki Büyükelçisi görevinde bulunan Bayan DiCarlo 2018 yılından bu yana BM Genel Sekreter Yardımcısı görevini sürdüren tecrübeli bir diplomat. Bayan DiCarlo’nun ziyaretinin amacı, KKTC’yi ve Rumları müzakerelerin başlaması için ortak zemin bulmaya cesaretlendirmek. “Cesaretlendirmek” kelimesini Rum lider kullanmış. Şu gerçeği herkes iyi bilmeli, Rumların amacı “federasyon” çözümünü gerçekleştirmek ve KKTC Devleti’nin ortadan kalkmasını sağlamaktır.
Şimdi bazı açıklamalara ve görüşlere yer verelim. Rum lider Hristodulitis, Bayan DiCarlo’nun katılımıyla KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar ve şahsı arasında üçlü görüşme önermiş. Rum lider ayrıca, “Hedefimiz AB’nin müdahil olmasıdır.” demiş ve devamla şunları söylemiş:  “AB’nin hem çıkmazın kırılmasına, hem de Kıbrıs Sorunu’nun çözümüne belirleyici şekilde yardımcı olabileceğine inanıyoruz.” “Belirleyici” kelimesine dikkat... Edinilen bilgilere göre, Bayan DiCarlo iki tarafın tezlerinin bir noktada birleşip birleşmeyeceğini saptamak istiyormuş. Ancak, henüz araştırma aşamasındaymış. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs adasında Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın,  “Önümüzdeki haftalarda bazı olumlu gelişmeler için birçok olanak görüyoruz.” açıklaması ilginç ve belki de karşı tarafın tüm açıklamalarının içinde ilk sırada yer alabilecek nitelikte...
KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar, “Egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün kabulü olursa müzakerelere başlayabiliriz.”  dedi ve şöyle devam etti, “Kıbrıs’ın gerçeklerine bakıldığında, Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır. Bu konu kabul edilmek durumundadır. Kıbrıs meselesinin konuşulma aşamasında AB’ye yer yoktur. AB’nin bize eşitlik göstermesi mümkün değildir.”
Karşı tarafın (yani BM, Rumlar ve AB) beklentisi ilk aşamada, sorunu çözebilmek amacıyla hem KKTC’nin (en başta Türkiye Cumhuriyeti’nin)  hem de Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bazı ödünler vermesi olabilir. Bilindiği üzere, herhangi bir dünya sorununda tarafların karşılıklı ödünler vermesiyle sonuca gidilmesi kolaylaştırılabilir.  Türkiye ve KKTC’ye karşı uygulanacak strateji, iki tarafında verebileceği ödünler başlığı altında, ancak iki devletli çözümü dışlayacak biçimde karşımıza çıkabilir. Kısacası Bayan DiCarlo’nun işi çok zor...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.