banner913
banner932
banner1032

BM ŞAŞIRTIYOR


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 12 Haziran 2024, 12:03

Rum basınındaki bir habere göre, BM Genel Sekreteri Guterres, Bayan Holguin’in BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi olarak görev süresini Eylül sonuna kadar uzatmış. Bu haberin doğru veya uydurma olmasının hiç mi hiç önemi yok. Önemli olan, BM’nin hȃla Kıbrıs adası için hiçbir zaman gerçekleşmeyecek “federasyon” çözümünü istemesi. Dünya “federasyon olmaz”, “Kıbrıs sorunu hiçbir zaman çözümlenemez. Bu imkansız…” derken, BM Genel Sekreteri hȃla “federasyon der peynir demez.”Guterres’in bu politikası hiçbir zaman kabul görmez. Kıbrıs adasında gerçekleşmesi gereken tek çözüm var… O da iki devletli çözüm… Adada kökleşmiş iki ayrı devletin varlığını hȃla kabul etmeyen BM, Rumlara destek vermeye devam ediyor. Nereye kadar?... Tarafsız ve bağımsız görüşler ise, iki devletli çözümün en uygun çözüm olacağını söylemekten çekinmiyorlar… Bu görüşler kabul görmediği takdirde, “Kıbrıs Sorunu” olduğu yerde kalacak.
Dünyanın kabul ettiği kökleşmiş iki devlet gerçeğini hȃla kabullenemeyen BM’nin artık “federasyon” hayalinden vazgeçmesi gerekiyor. Bu hayalinden vazgeçtiği takdirde, Rumların “federasyon” ısrarı da duvara çarpacak. Gerçek şu ki, BMGK Kararları durdukça BM Genel Sekreteri’nin eli kolu bağlı… Hiçbir yeni öneri getiremez…BM’nin çok şaşırtıcı federasyon ısrarının dünya kamuoyunda hiçbir destek bulmaması bu kuruluşu çok zor durumda bıraktığı da bir gerçek… Holguin’in görev süresi uzatılmış veya uzatılmamış. Bunun komik olduğu kadar aynı zamanda zararlı olduğu da kesin. Komik ve zararlı, çünkü bu politika Rumların hayal görmelerine sebep olacak ve gerçekçi çözüm, yani iki devletli çözüm yine ertelenecek… Deneyimli diplomatlarla yola çıkan BM’nin imajı şu anda yerlerde sürünüyor… BM acaba ne zaman “federasyon”  çözümünden vazgeçecek? Sorulması gereken soru bu…
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.