banner913
banner932
banner1012

RUM TEDHİŞ ÖRGÜTÜ EOKA HORTLATILMAK İSTENİRKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 05 Şubat 2023, 13:51

Dün olduğu gibi bugün de Kıbrıs’ta olası bir siyasi çözümde Rum-Yunan ikilisinin öncelikli hedefi Megali-İdea hayalleri çerçevesinde Enosis’e giden yolu açmaktır..
Geriye dönüp bakacak olursak  Rum-Yunan ikilisinin  Megali-İdea hayallerinigerçekleştirme adına Rum Ortodoks Kilisesinin ada genelinde tüm Kiliselerde 2 hafta süreyle 15 Ocak 1950’de düzenlenen  Enosis Plebisiti sonuçlarına göre oy kullanan Rumların %96’sı Enosis’e ‘evet’ demişlerdi.
Nitekim yıllarca devam eden mücadelelerinde Rum-Yunan ikilisinin hedefi Enosis’e giden yolu açmak için mücadele etmek olacak,ancakbu hedefleri hayalden öteye gitmeyecekti!.
Gelinen noktada; Rumlar arasında yer alan bölünmelerin bir sonucu olarak 7 Aralık 2022 tarihinde Güney Kıbrıs Rum Meclisi Genel Kurulu’ndan  32 oyla geçen ve EOKA-B Başkanı YorgosGrivasDigenis için “Hiçbir onurlandırmaya layık değil” nitelemesi yapılan  karar, sağ-milliyetçi kesimin tepkisini çekecekti. 
AKEL ve Ekologlar’ın kararına destek veren Demokratik Parti (DİKO) , Sosyal Demokrat Hareketi  (EDEK)  ve  Demokratik Cephe’nin (DİPA) ,  gelen tepkiler üzerine , Grivas’ın adı geçmeyen  yeni bir öneri hazırladı. Muhafazakar-Merkez Sağ Parti konumundaki Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ile aşırı sağcı Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyeleri ise tasarıya karşı oy kullandığı bildirildi.
Söz konusu “onurlandırmama” kararı, devlet bütçesinde  Grivas ile ilgili anma ziyareti, her türlü anıt inşası-bakımı ve benzeri etkinliklere ilişkin kalem ayrılmasını da kapsıyor.
“Kıbrıslıların Etnik Mücadele Örgütü” ya da bilinen diğer adıyla EOKA (EtnikiOrganosisKyprionAgoniston), 7 Mart 1953’te Kıbrıs Başpiskopos’u III. Makarios (Mihail HristoduluMuskos) öncülüğünde kuruldu. Bilindiği gibi EOKA tedhiş örgütü 1 Nisan 1955’te  bombalarını patlatarak İngiliz Yönetimine ve de Kıbrıs Türk halkına karşı Enosis’i gerçekleştirme adına faaliyete geçen bir terör örgütüdür. Netice itibarı  ile  1955-1958 yılları arasında pek çok Türk köyü, karma köylerdeki cami, kutsal ve dini yerler  EOKA tedhiş örgütünün   silahlı ve bombalı saldırılarına uğramış ve de yüzlerce Kıbrıs Türkü katledilmiş ve de yaralanmıştı.
19 Şubat 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları temelinde, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde 16 Ağustos 1960 Lefkoşa Antlaşmaları ile  Kıbrıs Türk ve Rum halklarının siyasi eşitliğine ve  ortaklığına dayalı ortaklık devleti Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken;   EOKA da bu devletin gizli merkezine yerleşiyordu. 
Netice itibarıyla 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti, Rum-Yunan ikilisinin Megali-İdea hayalleri nedeniyle uzun ömürlü olmayacaktı.  Nitekim Akritas Planı çerçevesinde 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırıları ile  Kıbrıs Cumhuriyeti yıkılırken  11 yıl boyunca Kıbrıs Türk Halkı Rum-Yunan ikilisinin silahlı saldırılarına ve katliamlarına uğrayacaktı. 15 Temmuz 1974’te  Yunan Cuntası desteğinde   EOKA-B’ninMakarios’a karşı düzenlediği darbenin ardından Makarios’un yerine getirilen  Nikos Sampson  17 Temmuz 1974’te  Kıbrıs Helen Devletini ilan edecekti. Bilindiği üzere Nikos Sampson  eski bir EOKA’cı idi ve de  Grivas’ın da yardımcısı idi.
Anavatanımız Türkiye’nin bu gelişmelere   sessiz kalması asla mümkün değildi.  Nitekim, o günde T.C. Başbakanı sayın Bülent Ecevit,  garantör devlet olarak birlikte hareket etmek için  İngiltere’nin başkenti Londra’ya kadar gidecek ancak olumlu bir sonuç alamamasının hemen ardından  Anavatanımız Türkiye’nin  gerçekleştirmiş olduğu 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile Kıbrıs’ta iki bölgelilik oluşmuştur.
27 Ocak 1974’te Limasol’da ölen E. General  Grivas   Yunan Ordusu Akademisinden mezun olup Türk İstiklal Savaşı günlerinde Yunan Ordusunda As.Teğmen olarak Anadolu içlerine kadar gitmişti.
10 Aralık 2022 tarihli yerel yazılı basınımızda yer alan habere göre Güney Kıbrıs’ta Rum Meclisi’nde “Grivas hiçbir onurlandırmaya layık değil” şeklinde alınan karara karşı çıkan  bazı Rum fanatikler, Meclis önünde eylem yaptı, taş ve işaret fişeği  attı,  milletvekillerine   ve siyasi  partilere  küfür etti. Bir grup eylemci, EDEK’in Lefkoşa’nın Rum kesimindeki ofisine saldırıp yangın çıkarırken , eylemcilerden bazıları “EOKA-B Tekrar Vur” şeklinde  sloganlar attı.
Rum basınına  göre dışarıda eylem devam ederken  Meclis içinde milletvekilleri   arasında yoğun bir tartışma yaşandı.   Birleşim öncesinde  “GrivasDiğenis Vakfı” önderliğindeki eyleme  katıldıkları için ELAM Başkanı HristosHristu ve bağımsız  Milletvekili Andreas Themmistokleus  eleştiri  yağmuruna tutuldu. Önceki günkü olayların tırmandırıldığı nokta ise EDEK’in Lefkoşa’daki  ofisine  saldırılması oldu.  Gazetenin “Haydutlar” olarak tanımladığı  eylemciler, EDEK ofisi girişine işaret fişekleri atarak yangın çıkardı.
Gazetenin “Meclis Önünde Haydutluklar” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı habere göre, Grivas’ın fotoğraflarının bulunduğu flama ve Yunan bayrakları taşıyan 300 civarındaki eylemci  akşam üzeri meclis binası önünde toplandı. Eylemciler arasında ELAM Başkanı HristosHristu da vardı, bağımsız milletvekili Andreas Themistokleus ise kısa süreliğine aralarında bulundu, sohbet etti.
Eylemciler “EOKA yeniden  Kıbrıs’ın Dağlarında”, “Gerçek Hainler Siyasetçiler, Kıbrıs Yunan’dır”, “Bu Topraktaki Anarşistler   ve Bolşevikler Bizden Değildir”, “ YorgosGrivasDiğenis” ve “GrivasDiğenis’e  Onur ve Şeref” sloganları attılar.
AKEL Meclis Grup Sözcüsü YorgosLukaidis’in, Meclis salonundaki konuşması sırasında eylemcilerin “EOKA-B Tekrar Vur” sloganı da attıklarını söyledi. Protestocular zaman zaman Meclis binasına işaret fişeği ve taş  attı, Ekologlar; Milletvekili AleksandraAttalidu’yu özellikle hedef alarak  milletvekillerine küfürler yağdırdı.  Bir grup eylemci; EDEK   ofisine gitti ve taş atarak ofis camlarını  indirdikten sonra yangın çıkarmak için ofise işaret fişeği attı. Çıkan yangın itfaiye ve ofiste bulunanlar tarafından söndürüldü.  Olay üzerine EDEK Başkanı  MarinosSizopulos    Meclis toplantısından ayrılarak   olay yerine gitti. 
Habere göre; 09.12.2022 Cuma günü Grivas’ı anma, onun için anıt yapma, mevcut anıtları restore etme, gezdirme ve bu gibi harcamalarının  devlet bütçesinden çıkartılması için AKEL  tarafından sunulan karara onay veren DİKO, EDEK ve DİPA tarafından, tepkiler üzerine  hazırlanan değişiklik kararı önceki günkü birleşimde onaylandı..
PolitisGazetesi de protesto eyleminden görüntüler  eşliğindeki haberini  “Gerilimli, Vandalizm ve Grivas’lı Bütçe” başlığıyla manşete çekti.   Haberde DİKO, EDEK ve DİPA’nın , geçen Cuma günü destek verdikleri 376 bin 236 Euro’lukGrivas’ı anma ödeneklerinin kesilmesi kararını, eski  Dışişleri Bakanı, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adaylarından   Nikos  Hristodulidis’in ve EOKA’cı derneklerinin baskısı üzerine,  söz konusu  harcamaların kesilmesini öngören ancak içerisinde Grivas isminin yer almadığı yeni bir karar metni hazırlandığı kaydedildi. 
Haravgi gazetesi de haberi fotoğraf eşliğinde  “Kara Geçmişin Küstah Nostaljistleri   Meclis Dışında Vurdu” başlığıyla  birinci  sayfasından aktardı ve “Sloganlarla EOKA’nın, Grivas’ın  hortlatıldığı, milletvekillerine sözlü  saldırı ve küfürler yapıldığı, ardından da EDEK ofisine saldırılar düzenlendiğini  yazdı ve  yetkili makamların gereğini yapması çağrısında bulundu.
Alithia Gazetesi de haberi birinci sayfasından, Fotoğraflı ve “Grivas İçin Kargaşa ve Sapkınlık… Meclis Önünde Protesto, EDEK Ofisine  Vandallık Yaptılar” başlığıyla aktardı..
Yine 10 Aralık 2022 tarihli yerel  yazılı basınımıza  yansıyan  haberlere göre;  GrivasDiğenis Vakfı önderliğinde Meclis önünde  düzenlenen eylemle ilgili olarak Twitter hesabından  yaptığı açıklamada GKRY Rum Meclis Başkanı  AnnitaDimitriu:  “Meclis’e ve EDEK ofisine  yapılan her türlü şiddet, vandallık, milletvekillerine  küfür ve kullanılan hakaret sıfatları devlete en büyük saldırıdır” ifadesini  kullandı.
Yine GrivasDiğenis Vakfı önderliğinde  Meclis  önünde düzenlenen  eylemle ilgili olarak konuşan AKEL Genel Sekreteri StefanosStefanu, Twitter hesabından, bu tür eylemlerin demokratik  kurumlara saldırı olduğu görüşünü ortaya koyarak EDEK ofisine  saldırıyı kınadı, “Terör  geçerli olmayacak.  Kara geçmişin küstah nostaljistleri bizi karşılarında bulacak”  ifadelerine yer verdi.
Yine  GrivasDigenis  Vakfı önderliğinde  Meclis önünde düzenlenen eylemle  ilgili konuşan  başkan adaylarından eski müzakereci  Andreas  Mavroyannis önceki gün yaşananları sert bir dille kınadı ve bu tür eylemlerin demokratik kurumlara ve devlete saldırı olduğunu belirtti.  Mavroyannis, yetkili makamları olayların  sorumlularının ve azmettiricilerinin tutuklanması ve yargı  önüne çıkarılması  için gereğini yapmaya çağırdı.
GrivasDigenis Vakfı önderliğinde Meclis önünde düzenlenen eylemle ilgili Ekologlar , milletvekili AleksandraAttalidu’ya küfredilmesini kınadı.  Ekologlar, açıklamasında “ YeorgiosGrivas ve suç örgütü EOKA-B destekçilerinin eylemleri kabul edilemezdir, bizi yıllarca geri götürür.  Milletvekilimize yapılan küfür ve yuhalamalar kin saçıyor, buna müsamaha edilemez” dendi.
Sonuç itibarı ile  Türk İstiklal Savaşı günlerinde  Yunan Ordusunda Ast.Teğmen olarak Anadolu’ya geçen Grivas gün geldi, Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı için mücadele verecek olan  EOKA tedhiş örgütünün lideri olarak General Grivas; 1 Nisan 1955’te EOKA  bombalarını patlatarak faaliyete geçerken  tek hedefi vardıEnosis’i gerçekleştirmek!.. Ancak Grivas’ın bu hedefi hayalden öteye gitmeyecekti.
1897 yılında  Lefkoşa’da doğanve  de Yunan Ordusunda  Generalliğe kadar yükselen  Grivas için  Rum Meclisinin verdiği “Vatan Tarafından Verilecek  Herhangi Bir Onura Layık Değildir” kararı  düşündürücüdür!.
Kıbrıs Türk halkına düşen görev; birlik ve beraberlik içinde hareket ederek  bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yaşatmak ve de tanınmasını sağlamaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.