banner913
banner932
banner1012

RUM MİLLİ MUHAFIZ ORDUSU KOMUTANI GİRNE’YE YUNAN BAYRAĞI DİKMEYİ HEDEFLERKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 09 Haziran 2023, 13:38

Yakın geçmişe dönüp bakacak olursak; 31 Mayıs  2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre, 1974 yılında Girne Kalesi’nde asılı bulunan Yunan Bayrağı önceki gün düzenlenen törenle  Rum Milli Muhafız Ordusu’na (RMMO) teslim edildi!. Bayrak teslimi, Rum Polis Müdürü Stelios Papatheodoru tarafından Polis Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen  bir törenle  yapıldı.
1974’te Girne Kalesi’nde asılı olan bayrağın, sınır kapılarının açılmasından sonra 2004 yılında, bir Kıbrıslı Türk tarafından Rum Polisi’ne teslim edildiği iddia edildi.  Rum basınına göre bayrak o zamandan beri Rum Polis Müzesinde bulunuyor.. 
Yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; törene GKRY Savunma Bakanı Mihalis Yorgallas, GKRY Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Anna Kukkidi-Prokopiu ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Konstantinos Gennadiu da katıldı..
..Açıklamasında Rum Polis Müdürü “Bu bayrağın Milli Muhafız Ordusu için öneminin farkına  vararak, 1974’ün trajik sonuçlarını herkese hatırlatmak ve ayni zamanda adil ve işlevsel bir çözüm bulma isteğimizi vurgulamak amacıyla, Askeri Tarih Müzesi’nde sergilenmek üzere size teslim etmeye karar verdik sayın Komutanım” dedi..
.. Bayrağı teslim alan Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı Zervakis, tahrikkar bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Türk işgali sırasında Girne Kalesi’nde dalgalanan Yunan  bayrağını, tarihi bir emaneti, bugün büyük bir sevinç ve duygusallıkla, Kıbrıs Polisi’nden teslim alıyoruz. Bayrak , 1974 yılında Girne Kalesi’nde Kıbrıs Deniz Komutanlığı’na ait Deniz Karakolu’nda asılı bulunuyordu. Deniz Komutanlığı 07/06/1965  tarihinde kurulmuş ve bir füze filosunun ana üssü olmuştur.  Asıldığı noktada , Türk işgali ve haksız mücadelenin yanı sıra 3 füze gemisinin feda edilmesi olaylarına şahit olan bir bayraktır” dedi..
..Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı, Rum Polisi’ne son yıllarda bayrağı muhafaza ettiği ve bugün Donanma  Komutanlığı’na teslim ettiği için minnettarlığını ifade etti. Demokritos Zervakis “Özgür ve yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta, donanmamızın ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bayrağını Girne Kalesi’ne dikeceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi..
..Bu gelişmenin ardından Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı, Rum Polis Müdürü’ne Girne Kalesi’ne Yunan bayrağının çekilmesini tasvir eden küçük tablo  hediye etti ve bunu tekrar orada görmeyi diledi.. 
..Twitter hesabından paylaşım yapan Rum Milli Muhafız Ordusu  Komutanı “Girne Deniz Karakolu’ndaki Yunan bayrağı Milli Muhafız Ordusu’na geri dönüyor” ifadelerini kullandı..
..GKRY Savunma Bakanı  Mihalis Yorgallas da yaptığı açıklamada “Bazı anılar vardır ki, ya emanetler ve simgeler ya da olaylar, zamanda yolculuk yaparak, muazzam bir duygunun  izini  sürer, çünkü bu kalede yaşananlar ve bu bayrağın şahit oldukları dikkate alındığında , bayrağı  savunanlara   karşı büyük bir borcu ifade eder. Bu anlar bizi gerçekliğe ve ülkemiz için yapmamız gerekenlere yönlendirir.” Dedi.. Kaynak: 31.05.2023 tarihli Kıbrıs gazetesi s. 18
Güney’de yayınlanan Alithia Gazetesi, bayrağın 2004 yılında geçiş kapıları açıldığı zaman, bir Kıbrıslı Türk tarafından Güney Kıbrıs Polisi’ne   verildiğini ve o zamandan beri Polis Müzesi’nde bulunduğunu; önceki gün de törenle , Polis Genel Müdürü Stelios  Papatheodoru tarafından   RMMO Komutanı  Korgeneral Dimokritos Zervakis’e verildiğini yazdı.  Haberde, Zervakis’in bayrağı teslim alırken yaptığı konuşmada, RMMO’nun polisten bu tarihi yadigarı duygulu hislerle teslim aldığını ifade ederek, Girne Kalesi’nin 1974 öncesi dönemiyle ilgili bilgi verdiği kaydedildi..
.. RMMO Komutanı Zervakis, “Özgür ve yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta , donanmamızın ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bayrağını  Girne Kalesi’ne dikeceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi..
..Ardından Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı, Rum Polis Müdürü’ne Girne Kalesi’ne Yunan bayrağının çekilmesini tasvir eden küçük bir tablo hediye etti ve bunu tekrar orada   görmeyi diledi. Twitter hesabından paylaşım yapan Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı “Girne Deniz Karakolu’ndaki Yunan Bayrağı Milli Muhafız Ordusu’na geri dönüyor” ifadelerini kullandı..
..GKRY Savunma Bakanı Mihalis Yorgallas da yaptığı açıklamada “Bazı anlar vardır ki, ya emanetler ve simgeler ya da olaylar, zamanda yolculuk yaparak, muazzam  bir duygunun izini sürer, çünkü  bu kalede yaşananlar  ve bu bayrağın şahit oldukları  dikkate alındığında , bayrağı savunanlara  karşı büyük bir borcu  ifade eder. Bu anlar bizi gerçekliğe  ve ülkemiz için yapmamız gerekenlere yönlendirir” dedi..
Girne’ye Yunan Bayrağı dikmek isteyen Rum Milli Muhafız  Ordusu (RMMO) Komutanına göndermede bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı  sayın Zorlu Töre “Oraya Yunan bayrağı dikmek istiyorlarsa ve bunu kendi çocuklarına , gençlerine ve Rum  halkına vaatte bulunuyorlarsa, bilsinler ki böyle bir şeye teşebbüs ettikleri anda  Türk Bayrağı, Gazi Baf’ta bulunan  Mutello Tepesine kadar dikilir.”
RMMO Komutanının ‘Girne’ye Yunan bayrağı dikme’ hayaline Kıbrıs Gazetesine konuşan  KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu ile Eski Müzakereci sayın Osman Ertuğ tepki gösterdiler.
 KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu: “Kıbrıs Türk halkına yönelik bir tahrik  ve haksızlık söz konudur. Şiddetle kınıyoruz” dedi. Konu ile ilgili olarak  1 Haziran 2023 tarihli Kıbrıs Gazetesinde yer alan açıklamasında KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu: “Bizim için sürpriz değil. Her zamanki ırkçı, bağnaz, saplantılı tutumları devam ediyor. Yaptıkları hadsizliktir. Hiçbir zaman gerçekleşmemiş ve gerçekleşmeyecek olmasına rağmen hala tüm adayı Helen Adası olarak görüyorlar, hayal kuruyorlar. Kıbrıs Türk halkına yönelik bir tahrik ve haksızlık söz konusudur. Ve biz bunu şiddetle kınıyoruz. Umarım bu çağ dışı, yanlış zihniyeti görmesi, anlaması gerekenler artık anlar” dedi.
Yine konu ile ilgili olarak  Emekli Büyükelçi ve Eski Müzakereci sayın Osman Ertuğ ise Kıbrıs TV canlı yayınında  bayrak olayının Rumların kafasındaki çözümü de  gözler önüne  serdiğini söyleyerek , Yunan bayrağını Girne’de dalgalandırmak isteyenlerin nasıl bir çözüm şekli istediğinin de  ortada olduğuna dikkat çekti.
Kıbrıs Gazetesi’nin manşetindeki bayrak skandalının konusuna değinen sayın Osman Ertuğ, Dilan Gölbaşının programında şöyle konuştu: “Güney’in hareketlerine baktığınızda  biliyorsunuz bir bayrak olayı var. Ki bu bayrak olayı sizin gazetenizin ön sayfasındaydı. Girne’ye Yunan bayrağı dikmek ne demek? Kendi resmi bayrakları dedikleri Kıbrıs bayrağı da değil, burada Yunan bayrağından bahsediyoruz. Bir Kıbrıslı Türk’ün kendi iyi niyetiyle onlara teslim ettiği bir bayrak. Onlar da önce Polis Karakoluna  ardından bunu Askeri Karargaha teslim ediyorlar. Onların Milli Muhafız komutanı da yaptığı konuşmada son derece provokatif şeyler söylüyor..
..Benim en çok ilgimi çeken, bu Girne’ye bayrak dikme olayını uzlaşının bir parçasının çözümü olarak telaffuz ediyor. Demek ki, onun için çözüm nedir? O bayrağın Girne’ye dikilmesidir. KKTC topraklarının tümüyle onların yönetimine  geçmesi demektir.  Bu zihinlerinin arkasında yatan güdüyü iyi görüp iyi analiz etmemiz lazım..
..Semboller bu noktada çok önemli. Bayrak, gerek bizim gerekse onların kültüründe önemli bir ulusal  simgedir.  Bir Türk’ün o bayrağı Rum tarafına vermesi bir jestti ama o jeste karşılık saldırgan ve proaktif bir tutumla karşılaşıyoruz. Bizim ulusal sembollerimize karşı olan tahammülsüzlükleri  ile birleştirince vahim bir durum ortaya çıkar”..
..Ertuğ, Rumların Beşparmaklar üzerindeki KKTC bayrağına  tahammülsüzlüğünü anımsatarak, “Dağ Yamacındaki bayrağa en üst düzeyde her zaman tepki göstermişlerdir.   Kıbrıs  Rum eski liderleri bunun kaldırılmasını istemiştir.  Hala o konuyu gündemde tutuyorlar ve o bayrağa karşı tepki içerisindeler. Bu da tahammülsüzlüklerini gösteriyor” diye konuştu. Kaynak: 01.06.2023 tarihli Kıbrıs Gazetesi, s. 20
 Konu ile ilgili olarak yapmış olduğu yazılı açıklamasında Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Çetin Serez: “Kurduğunuz o Helen Cumhuriyeti’nin ömrü bildiğiniz gibi sadece beş gün sürmüştü. 20 Temmuz 1974 sabahı “Bekledim De Gelmedi” dediğiniz Türk ordusunun kahraman Mehmetçikleri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantörü olarak Garanti Anlaşmasından doğan meşru haklarını kullanarak o beş günlük Elen Cumhuriyeti’ni başınıza yıktığını ve kaçacak delik aradığınızı ne çabuk unuttunuz”.
Kıbrıs Türk’ünü yok etme, top  yekun  imha etme planlarından Türk ordusu ve onunla bütünleşen Mücahit Türk Halkının kurtardığını vurgulayan sayın Çetin Serez: “Biliniz ki, bu halk en az Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nde yaşayan Rum halkı kadar eşit statüye sahiptir..
.. Rum Polis Müdürlüğü’ne hediye ettiğiniz Girne Kalesi’ne Yunan Bayrağının çekilmesini tasvir eden küçük tablo ile avunmaya , kahramanlık yapmaya devam ediniz Bay Zarvakis.  Çünkü aslını asla ne Girne Kalesi’ne ve ne de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisindeki hiçbir yere asmaya ve ne de bayrağımızı indirmeye gücünüz yetmez. Artık çok geç, geçmiş ola” dedi.
Sonuç olarak; Rum-Yunan ikilisi dün olduğu gibi bugün de tarihin derinliklerinden gelen Megali-İdea hayalleri çerçevesinde Enosis’i gerçekleştirmektir.
Kıbrıs Türk halkına düşen görev bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine sahip çıkarak yaşatmak ve de tanınmasını sağlamaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa…
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.