banner913
banner932
banner1032

KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR KIBRIS’TA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VİZYONUNU ANLATMAYA DEVAM EDERKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 01 Aralık 2023, 12:59

Londra’da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. Kuruluş yıl dönümü kutlamalarına katılan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Kıbrıs Türk temsilcileriyle bir araya geldi ve İngiliz  parlamentosunda temaslarda bulunup  İngiliz parlamenterlerle  Kıbrıs sorununun siyasi çözümüne yönelik değerlendirmelerde bulundu. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, İngiltere’de, KKTC Londra Temsilciliği ve Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından düzenlenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. Yıl kutlamalarında vatandaşlarla bir araya geldi. KKTC Cumhurbaşkanı sayın  Ersin Tatar Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu ile  Rauf R. Denktaş Türk Okulu’nda öğrencilerin öğretmenleri ile hazırladığı kutlama programlarını izledi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar Londra’da Panele katıldı, basına röportaj verdi, televizyon programına katıldı, Kıbrıs tarihi ve de Kıbrıs sorunu ile Kıbrıs Türk tarafının iki devletli siyasi çözüm vizyonunu anlattı.
Londra merkezli Talk TV’de Peter Cardwell’in sunduğu canlı yayına katılan   Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, programda  Kıbrıs sorunu, iki devlet temelindeki siyasi çözüm vizyonu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  ile ilgili soruları  yanıtladı.  Kıbrıs Türk Halkına yönelik ambargo ve haksızlıklara değindi ve de İngiltere’yi  Kıbrıs siyasetini, ada gerçeklerine göre yeniden gözden geçirmeye çağırdı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, İngiltere Parlamentosu’nda da yoğun temaslarda bulundu. İngiliz parlamenterlerle görüşen sayın Ersin Tatar, İngiltere Hükümetinden, Kıbrıs siyasetini, gerçeklere dayalı bir şekilde yeniden gözden geçirmesini istedi. Sayın Ersin Tatar,  Londra’dan   Kıbrıs’a da çevrimiçi bağlanarak  Avrupa Komisyonu Genel Direktörü Mario Nava ile online toplantı yaptı,  Kıbrıs Türk halkının beklenti ve taleplerini iletti.
İslam Channel’e mülakat veren ve burada düzenlenen toplantıya katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Imperial Kolej’de yer alan panele de katıldı. 
Eddie Ertan ev sahipliğinde  Kıbrıslı Türk iş insanları ve toplumun önde gelenleri ile de görüşen sayın Ersin Tatar, ayrıca Londra’da  İngiltere’nin önde gelen gazetecileri ile görüştü, Kıbrıs sorununu ve iki devletli çözüm vizyonunu anlattı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, bu çerçevede BBC, Daily Express, GB News, Daily Mail ve The Sun temsilcileriyle bir araya geldi. Oxford Üniversitesi’nde de konferans veren KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar temaslarının son gününü parlamentoya ayırdı.  İngiltere Parlamentosunda milletvekilleri ile görüşen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Birleşik Krallık Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Jeffrey Donaldson ile de görüştü.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Parlamenterler ve İngiltere Kıbrıs Türk toplumu mensuplarıyla yuvarlak masa toplantısı da yaptı.  Toplantılar, Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adalet Kampanyası (Freedom and Fairness for Northern Cyprus) organizasyonunda yapıldı..
..Kıbrıs’ta iki devlete dayalı siyasi çözümün önemine işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Rum tarafının 60 yıldır sürdürülen çözüm müzakerelerinde ortaya çıkan tüm antlaşmaları reddettiğini, o yüzden yeni dönemde iki devletin iş birliğine dayalı çözümü önerdiklerini ifade ederek enerji başta olmak üzere tüm alanlarda işbirliği yapabileceklerini ifade etti..
..Kıbrıs’ın önemli bir ada olduğunu ve bu coğrafyada gerginlik yerine iş birliği içinde geleceği kurabileceklerini anlatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bölgede güçlü bir devlet olarak yerini aldığını ve geçmişe dönmeyeceklerini söyledi.
Çeşitli vesilelerle yapmış olduğu açıklamalarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, iki halk ve iki devlet olduğunu, Kıbrıs’taki  gerçeklerin artık kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek Kıbrıs Türk halkına ve özellikle spor alanında gençlere uygulanan tüm ambargo ile kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu.
KKTC’nin, bölgede istikrarın sigortası olduğunu ifade eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının adalet istediğini söyleyerek Kıbrıs’ta iki devletin iş birliğine dayalı çözümün, bölgeye de istikrar getireceğine inanç belirtti.
22 Kasım 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Londra’da, İngiliz parlamenterlerle bir araya gelen ve Oxford Üniversitesi’nde konferans veren Kuzey Kıbrıs Türk  Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, İngiltere’nin Kıbrıs siyasetini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
 Londra’da İngiliz parlamenterler ve İngiltere  Kıbrıs Türk toplumu mensuplarıyla bir araya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar;   Westminster’de Milbank House’da yer alan yuvarlak masa toplantısında, İngiliz parlamenterler ile Kıbrıs Türk toplumu mensuplarına, Kıbrıs’taki tarihi ve Kıbrıs Türk Halkının mücadelesini anlattı, iki devletli çözüm siyaseti hakkında bilgi verdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk Halkının, milli mücadele döneminden beridir her aşamada yanında ve destekçisi olduğunu belirtti, iki devletli çözüme de tam destek verdiğini söyledi. 
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar,  Kıbrıs’ta iki halkın, iki devletin  her alanda iş birliğini geliştirebileceğini ve geleceğe yönelik olumlu adımlar atabileceğini anlatarak, İngiltere’nin de bu çerçevede Kıbrıs siyasetini yeniden gözden geçirmesi  ve Kıbrıs Türk halkının beklentilerine cevap vermesi gerektiğini söyledi..
..Soruları da yanıtlayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin direkt uçuşlara Yeni Havalimanı  ile hazır olduğunu, bu konuda İngiltere ile iş birliği yapılabileceğini anlattı. Direkt uçuşların, direkt ticaretin, uluslararası spor faaliyetlerinin engellenmesinin insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan sayın Ersin Tatar, bir çok İngiliz vatandaşının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşadığını,  KKTC’ni ziyaret ettiğini ve de ticaret yaptığına  işaret ederken  bu nedenle İngiltere’nin, İngiliz hükümetinin Kıbrıs siyasetini gerçeklere göre yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi..
..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Londra temasları süresince Westminster’de, parlamentoda, İngiliz parlamenter ve İngiltere’nin  önde gelen medya temsilcileriyle de ara ara bir araya geldi. Parlamento’da Muhafazakar Parti’den milletvekilleri Giles Watling ve David Jones ile görüşen sayın Ersin Tatar; BBC, Daily Mail ve The Sun temsilcileriyle de bir araya geldi.
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Londra temasları kapsamında İngiltere Lordlar Kamarası üyesi Kıbrıs kökenli Baroness Meral Hüseyin Ece ile de görüştü, İngiltere’de, Kıbrıs Türk halkının haklı davasının anlatılmasına yönelik çalışmaları değerlendirdi. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Oxford Üniversitesi’nde  “Kıbrıs’ın Geleceği” konulu konferans verdi..
.. Osmanlı Devletinin   Kıbrıs adasında  uzun yıllar hüküm sürdüğünü ve  Türk halkının  burada uzun yıllar yaşadığını kaydeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, adanın İngiltere’ye kiralanmasının ardından bir kısım Türk’ün Anadolu’ya geri döndüğünü, adada Türk nüfusunun azaldığını belirtti..
..İngiltere’nin adadan çıkarken, Osmanlı Devletine yani Türkiye’ye geri vermesi gerekirken Rum ve Yunan ikilisine bıraktığını kaydeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  sayın Ersin Tatar, adada kalan Türklerin adadaki Türk varlığını koruduğunu ve pes etmeden saldırılara rağmen toprağı koruduğunu söyledi.
Sonuç olarak; Kıbrıs Türk Halkına düşen görev bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmak ve de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasına giden yolda her türlü desteği vermektir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.