banner913
banner932
banner1012

KIBRIS TÜRK HALKI E. KORGENERAL HASAN KUNDAKÇI PAŞAMIZI KAYBETMENİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYOR


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 01 Şubat 2023, 12:12

1937 yılında Afyonkarahisar’da doğan E. Korgeneral Hasan Kundakçı Paşa,  15 Ocak 2023 günü öğle saatlerinde rahatsızlanmasının  ardından tansiyon düşüklüğü şikayetiyle  kaldırıldığı Kavacık’taki Özel  Hastanede  16 Ocak 2023 Pazartesi günü  saat 12.35’te  86 yaşında  hayatını kaybetti. 
 “Tamburalı Paşa” olarak da bilinen E. Korgeneral Hasan Kundakçı  için 18 Ocak 2023 Çarşamba günü  düzenlenen cenaze töreninde kızları Gülsen Özbahar, Figen Fenton,  damadı  Murat Özbahar ile torunu Burak Özbahar taziyeleri kabul etti.
Cenaze törenine;  1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Silivri , İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral  Yusuf Kenan Topçu, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr.  Erhan Afyoncu, 26. Genel Kurmay   Başkanı E. Orgeneral  İlker Baştuğ,  Hava Kuvvetleri  eski Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, E. Orgeneral İsmail Metin Temel, E. Orgeneral   Oktar Ataman, E. Korgeneral  Kemal Yılmaz ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Anavatanımız Türkiye’de terörle mücadelenin en önemli isimlerinden biri  olan E. Korgeneral Kundakçı’nın  cenaze töreninde, dedesi ile ilgili anılarını anlatan   torunu Burak Özbahar, dedesi  Kundakçı’nın gerçek bir vatansever olduğunu , bayrak ve millet sevgisini ondan öğrendiklerini söyledi.  Burak Özbahar; dedesinin  Kıbrıs’ta verdiği Türk Bayrağını indirmek isteyen Rum’un vurulması emri hakkında ise “Yapmasaydı Gözü Arkada Kalırdı” ifadesini kullandı.
Yine, Korgeneral Hasan Kundakçı’nın diğer kızı Ömür Gülsen Özbahar “Babamın yaptıklarını anlatmakla bitmez.  Benim Babam büyüktü ama  etraftan onun için söylenenleri duyduğumda  gözümde daha çok büyüyor.  O kadar büyük bir adam ve güzel bir insanmış ki, yerini doldurmak zor. Acımız büyük.  Hepimizin başı sağ olsun” diye konuştu.
Cenaze töreninde basın mensuplarına yapmış olduğu konuşmada E. Orgeneral İlker Başbuğ;  “Kundakçı Paşa ile ilk beraberliğinin  1966 yılına dayandığını ve 1993-1995 yılları arasında Diyarbakır’da  Jandarma  Asayiş Kolordu  Komutanı olarak görev yaptığı dönemde kendisinin de 2 yıl  Kundakçı Paşa’nın Yardımcılığını yaptığını dile getirdi. O dönem  terör örgütüne karşı büyük başarılar elde edildiğini”   anlatan E. Orgeneral İlker  Başbuğ “Komutanım Hasan Kundakçı, TSK’nin  terörle mücadele konusunda  yetiştirdiği en büyük , en tecrübeli, en  bilgili  ve en cesaretli komutanlarından birisiydi. Silahlı  kuvvetlerde bulunduğu tüm süreçte  ülkesine ve milletine çok büyük hizmetler verdi.” Dedi. 
Hasan Kundakçı; 1955’te Kuleli Askeri Lisesinden, 1957’de Kara Harp Okulundan Piyade Asteğmen  rütbesiyle mezun oldu.  Piyade  Okulundaki sınıf  eğitimini 1959’da  tamamlamasını müteakip 1961-1962 yıllarında, 12.  Kore Bölüğünde  Takım  Komutanlığı , 1965-1967 yıllarında Ağrı ve  Tendürek  Dağları’nda  sınır Bölük Komutanlığı yaptı.   1979-1980  yıllarında Kuzey  Kıbrıs’ta  230. Piyade Alayı  Komutanlığı yaptı.  1984’te Tuğgeneralliğe yükselen  Kundakçı Paşa,  2  yıl Mardin’de 70.  Mekanize Piyade Tugayı  Komutanlığı ve Siirt’te  Sıkıyönetim Komutan Yardımcılığı görevini yürüttü. 1986 yılında  Özel Harp Dairesi  Başkanlığına atandı.
1970’li  yıllarda  Yunanistan’ın başkenti Atina’da Askeri Ataşe olarak görev yaptı.  1994-1995 yıllarında  Güneydoğu  Anadolu Bölgesi  ve Kuzey Irak üzerinde çok  etkili bir askerdi. 1993-1995 yılları arasında  Diyarbakır Jandarma  Asayiş Bölge Komutanı  olarak görev yapmıştır.  20 Mart 1995 tarihli  PKK’ya ağır darbe vuran Cudi Dağı Operasyonu’nu yönetti. 
Geriye dönüp bakacak olursak; 1996 yılında  Kıbrıs’ta Rumların yarattığı sınır olaylarında, Derinya  bölgesinde sınırı geçerek  Türk Bayrağı direğine tırmanan Solomos Solomou için   vur emrini veren komutandı  Hasan Kundakçı Paşamız.
Konu ile ilgili olarak 2021 yılında  Sözcü Gazetesine  verdiği röportajda  Derinya olayları hakkında yapmış olduğu açıklamada  o  dönemi şöyle anlatmıştı Kundakçı  Paşa : “Biz tamamen onlara kilitlendik, alacağımız önlemler için  hazırlık yapıyorduk..  Güçlü  motosikletlere sahip bu kişilerin  her taraftan geçebileceğini değerlendirdiğimiz için buna göre önlem alıyorduk.  Silahsız oldukları söylenen bu kişilerin Yeşil Hattı geçip  Girne’ye  gelecekleri belirtiliyordu.   Geçmelerine izin vermem için benimle de görüşmek istiyorlardı.   Onların sınırı geçmelerine karşı olacağımı söyledim. 
..Motosikletliler, “Biz Kimseyi Tanımayız” havasında hareket ediyorlardı.  Böyle bir tehdit varken başka şeylere bakamıyorduk.   Herkesin görevi var.  Güvenlik Kuvvetleri  Komutanlığı’na da  gerektiğinde  yardımcı oluyorduk.”
“Uyardık, Dinlemedi.  Elimi Kaldırıp ‘VUR’ İşareti’ Verdim” ..
Bayrak direğine tırmanmaya çalışan  Kıbrıslı Rum Solomos Solomou olayında neler yaşandığını  anlatan Kundakçı “ Sınırı geçmeye  kalkışan, hele bayrağımızı indirmeye çalışanlara karşı ne yapılması gerektiği konusunda   ilgili birimlere gerekli talimatı vermiştim.  Elimi kaldırdığım zaman   kimlerin ne yapacağı da belliydi.  Tarih 14 Ağustos 1996’yı  gösteriyordu.   Tel örgüyü geçip sınırın 15 metre uzağında bulunan  bayrağımızın   gönderde bulunduğu direğe tırmanan  kişi,  bayrağımızı indirmek istiyordu..
..   Kendisini üç defa uyardık. Aldırış etmedi. Bölge komutanına kesin emrimi vermiştim.   Hangi işaretimle ne yapacağı da belliydi.  Ben elimi kaldırıp ‘Vur Emri’ işareti verdim.   Bayrak İndirilirse  Biz Orada Duramayız. Bayrağı İndirilmiş Bir Komutan Olmak İstemem. Bayrak Uğrunda Ölmeye  Hazır Olan , Bayrağa Saygı Duyan Bir İnsanım..Silahsızmış, dokunulamazmış, olur mu öyle şey? 8 bin motosikletli sınırdan geçecek, Girne’ye gidecekti. Girne’de  bayrağımızı indirecekler, Yunan ve Rum marşlarını söyleyip çekip gideceklerdi. Biz de seyredecekmişiz!
Netice itibarıyla ;  Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptığı sırada 14 Ağustos 1996 günü Rum gösterici  Solomos  Solomou’nun bayrak direğine tırmanırken vurulup öldürülmesiyle  Kıbrıs  Rum  Kesimi’nin başvurusu üzerine İnterpol tarafından hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.   
22 Ekim 1993 günü  Diyarbakır’ın   Lice ilçesinde militanlar ile güvenlik  güçleri arasında başlayan  çatışmada  Tuğgeneral  Bahtiyar Aydın , başına isabet eden bir kurşunla vurulmuştu. Jandarma  Asayiş Komutanı  Korgeneral  Hasan  Kundakçı ve Yardımcısı   Tümgeneral İlker Başbuğ’u taşıyan Helikopter yoğun “Kanas Ateşi” altında Diyarbakır  Lice ilçesi üzerine gelip alçalmaya başlamış ve 55 yaralı ve hasta askerin  bulunduğu iddia edilen okulun bahçesine inmiştir. Hasan Kundakçı, Kuzey Irak Operasyonunu tamamladıktan sonra  20 Ağustos 1995’te  Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmıştı. Derinya olayları sonrası hakkında İnterpol tarafından  yakalama ve tutuklama müzekkeresi niteliğinde olan Kırmızı Bülten çıkarılmıştır.  O nedenle , 25 yıldan beri yurt dışına   çıkamıyordu.
1996’da görev süresi 1 yıl uzatıldı ve 1997 yılında emekli oldu.  20 yıl sonra , 2017’de Vatan  Partisi’nde aktif siyasete atıldı. Evli ve iki çocuk babasıdır.
E. Orgeneral İlker İlker Başbuğ  “Komutanımla bizim beraberliğimiz 1966 yılına dayanır.   İlk Doğu görevimde beraberdik.  Kendisi 1993-1995 yılları arasında Diyarbakır’da Jandarma Asayiş  Kolordu Komutanlığı yaptığı dönemde  ben de onun iki sene yardımcılığı görevini yaptım.  Sayın Komutanımız Hasan Kundakçı, şunu bütün samimiyetimle söyleyebilirim ki, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle  mücadele konusunda  yetiştirdiği en büyük, tecrübeli, bilgili komutanlarından birisiydi. Özellikle görev yaptığımız yıllar arasında ondan çok şey öğrendim.” İfadelerini kullandı..
Sonuç olarak; Kundakçı Paşa, Selimiye  Camii’nde 18 Ocak 2023 Çarşamba günü öğle namazı   törenin ardından   Zincirlikuyu  Mezarlığına defnedildi. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri  Komutanı olarak görev yapan  Korgeneral Hasan Kundakçı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri  Komutanı olarak görev yapmış  ve de 1995 yılında   PKK terör örgütüne ağır darbe vuran GUDİ Dağı operasyonunu yürütmüştür. Terörle mücadelenin önemli isimlerinden olan Kundakçı Paşa, hafızalara Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaparken  Türk Bayrağını indirmeye çalışan protestocu bir Rum için  “Vur” emri vermesiyle kazınmıştı.
Ne yazık ki;    Kundakçı Paşa hakkında yakalanması ve tutuklanması için Rum tarafının istekleri doğrultusunda  İnterpol tarafından kırmızı bülten  çıkarılması nedeniyle   Kundakçı Paşa  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  dışında   27 yıldan beri yurt dışına çıkamıyordu.
Konuyla ilgili olarak  Kundakçı Paşa  “Bayrak İndirilirse Biz Duramayız.  Bayrağı İndirilmiş Bir Komutan Olarak  Anılmaktansa, Yurt Dışına  Çıkamayan Komutan olarak  Bilinmeyi Tercih Ediyorum” açıklaması yapmıştı.
Sürekli yanında taşıdığı Tambura Şarjörlü  Piyade Tüfeğiyle  “Tamburalı Paşa” olarak da anılan Kundakçı’nın terörle  mücadeleyi  anlattığı “ Güneydoğu’da Unutulmayanlar” adlı bir de kitabı bulunuyor.
Sonuç olarak; saygıdeğer komutanımız E. Korgeneral  Hasan Kundakçı Paşamızı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. E. Korgeneral  Hasan Kundakçı Paşamızı   saygı ile selamlıyorum..
Kaynak      1- httpswww.biyografi.info/kisi/hasan-kundakci
Kaynak 2-https:www.mynet.com/hasan-kundakci-kimdineden-oldu-kibristaturk-bayragini-indirmeye-calısan-protestocuya-vur-emri-vermisti-442313-my..
Kaynak: 3-www.mynet.com/turk-bayragini-indirmek-isteyen-rum-icin-vur-emrini-vermisti-tamburali-pasa-olarak-da-bilinen-emekli-korgeneral-hasan-kundakci-pasa.
Kaynak:  4- ntv.com.tr/galeri/turkiye/emekli-korgeneral-hasan-kundakcı-son-yolculuguna-ugurlandi
Kaynak:      5- 19 Ocak 2023 tarihli Halkın Sesi Gazetesi, s.4
Kaynak:      6- 17 Ocak 2023 tarihli Halkın Sesi Gazetesi, s.3
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.