banner913
banner932
banner1012

Sonucu asabı bozuk milliyetçiler ile ulusalcılar belirleyecek


Cenk Uzunoğlu

Cenk Uzunoğlu

Okunma 08 Mayıs 2023, 19:14

Kafası karışık asabı bozuk bu kesimin en son hangi ruh haliyle sandığa gideceğini ya da gidip gitmeyeceğini kestirmek zor. Onlar da bilmiyor!

Mutfaktaki gerçek mi yoksa seccadeye basanların, ipi üst aklın elindeki Kürtlere boyun eğmesiyle İHA ve SİHA’ların uçamayacağı güneydoğuya bir süre sonra pasaport ile gidilecek olma olasılığı mı?

Patates ve soğanın fiyatına tepki için mi yoksa vatan hainlerine geçit vermemek için mi sandığa gidilecek?

Bu kesim için bunun vicdani muhasebesi bir ikilem ve imtihan.

Bu ruh hali aynı anda hem muhalefet hem de iktidar için ümit ve tedirginlik kaynağı.

Tek eğlence kaynağı TV önünde akşam haberleri öncesi realite şov, haber sonrası yalılarda köşklerde geçen dizi seyretmek ile sınırlanan asabı bozuklar seçimin oluşturduğu dramayı siyasetçilere yaşatmak için elbette bu fırsatı boş geçmeyecek.

Mutfaktaki gerçeğin cezasını bir şekilde çıkartacak. Hem oynatıp hem de seyredecek.

İyi de bu nasıl olacak?

Lafı uzatmayayım. Büyük bir kehanet değil ama seçim ikinci tura kalacak.

Meclis aritmetiğinde HDP/YSP anahtar parti olacak. Şu andaki ana akım iki ittifak bu partiyi yanına aldığında ancak mecliste çoğunluğu sağlayabilecek. Tam bir kaos senaryosu fazla da yoruma gerek kalmadan 15 Mayıs sabahı hemen oluşacak.

İkinci tura HDP/YSP’nin anahtar parti ve bol parçalı meclis aritmetiği oluştuğu görülerek gidilecek.

Kritik dönüm noktası, ortaya çıkacak olan bu tablo olacak.

AKP’yi 20 yıldır sürdürdüğü meclisteki salt çoğunluktan düşürmenin ve Erdoğan’ı ikinci tura bir de az farkla da olsa ikinci bırakarak cezalandırmanın verdiği ruh hali ile gidilecek.

Bu cezalandırmanın ardından asabı bozuk kesimdeki “güvenlik ile ilgili ihtiyaç”, meclisteki aritmetiğin oluşturduğu siyaseti dengelemek adına daha da ön plana çıkacak.

Asabı bozuk seçmen vicdani hesaplaşmasını ve şu an yaşadığı ikilemi kendince denge siyaseti güderek ikinci turda sandığa gidecek ya da gitmeyecek.

Bunun da etkisi ile ikinci turu bıçak sırtında da olsa Erdoğan’ın kazanma şansı ancak bu şekilde hayat bulabilir. Seçimin start aldığı günden itibaren Millet ittifakının birinci turda bitirme yönünde çağırısı ikinci turda fark yaratacak bu düşünce silsilesinin devreye girme olasılığının güçlü olmasından dolayıdır. Erdoğan’ın ikinci turda kazanma olasılığı ilk turun sonucunu nasıl karşılayacağı ile ilgili davranış ve söylemlerinde kritik rol oynayacaktır. İstanbul seçimleri gibi bir yaklaşım bu şansını ortadan kaldırır.

Daha bitmedi. Seçim sonrası da var. Olur da Erdoğan kazanırsa seçim sonrasında AKP’nin HDP ile seçim sonrası ittifakı yapmasına aritmetik mecburiyetten de dolayı müsait bir zemin ve iklim oluşacak. Seçim öncesi olmayan ittifak seçim sonrası olursa hiç şaşırmayın.

Erdoğan’ın ne kadar pragmatik bir siyasi olduğunu anlatmaya gerek var mı?

Hangi birini sayalım.

Suudi veliaht prens, Mısır devlet başkanı Sisi ve İsrail ile ilgili söylemlere rağmen kısa sürede hoyratça yapılan U dönüşlerine HDP ile ilgili söylem ve tutumunda değişiklik yaparak bir yenisini ekleyemez mi?

Selo’nun o kadar hatırı yok mu?

İmralı’dakini hiç saymıyorum.

Basına da yansıdığı ve yalanlanmadığı üzere onunla zaten görüşülüyor!

Yazıya dökülüp yayınlanması talebi seçim öncesi riskli bulunmuş!

Daha da söze gerek var mı?

Parası olan çerezini, olmayan yalnızca çayını alıp televizyon karşısına geçip sıkı tutunsun. Netflix hak getire!

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.