ASGARİ ÜCRET VE SAĞLIK HIZMETLERİ YASASI KONUSUNDAKİ TAVIR ÇELİŞKİSİ
Asgari ücret tartışmaları sırasında Sayın Başbakan “ Az alana çok , çok alana az artış yapalım “ dedi ve muhalefete “gelin beraber yapalım “ davetiye çıkardı. Başbakanın samimi olmasını çok isterdik ama bu sözlerin ne kadar “show” nitelikli olduğu hemen ertesi gün bir başka yasa üzerindeki tartışmalarda ortaya çıktı.
Uzun bir süredir tartışılan “ Sağlık Hizmetleri Yasası”nda ise bu davetin aksine inanılmaz bir emrivaki yaşanmaktadır. Oysa birkaç yıldır süren tartışmalarda gelinen nokta da yasa üzerinde sadece tek maddede anlaşmazlık kaldığı bilgimizdedir. Yasanın yararlı olup olmayacağı bir kenara anlaşmazlık meselesi olan konu “Uzmanlık sınavının merkezi mi yoksa her fakültenin kendine özel olarak yapması” olmuştur.
Muhalefetle işbirliği yapmak isteyen bir hükümetin, bir sınav uygulaması üzerinden yarattığı ayrılık sebebi nedir? Bu kadar basit noktada uzlaşmayan ve Muhalefetin haklı olan merkezi sınav isteğini ret eden Ünal Üstel Hükümetinin Asgari ücret üzerinden yaptığı davet, bana göre bu tavır ile havada kalmıştır. “Biz yaparız olur” kafasıyla giden bir hükümetin davranış şekli nettir. Asgari ücret konusunda dün yapılan davetin de samimiyetsiz olduğu bu vesile ile ortadadır..
Sayın Başbakan samimiyse en azından bu yasada devreye girmeli ve uzlaşıyı sağlamalıdır. Yoksa kimseyi inandırması mümkün değildir.
(Bülent Dizdarlı)
Şimdi ver eline bir kağıt istediğini yaz okusun hem de tek nefeste hiç hatasız.
Önemli olan sözü okumak değil sözü anlamaktır.
(Hüseyin Cumaoğlu)
Kıbrıs Cumhuriyeti, AB Konseyi Dönem Başkanlığı çerçevesindeki ilk büyük üst düzey ziyarete hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte Avrupa Komisyonu üyelerinden oluşan Komiserler heyeti, 15–16 Ocak tarihlerinde Kıbrıs’ta olacak. Program kapsamında Komiserler, AB Konseyi Dönem Başkanı sıfatıyla Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetiyle bir araya gelerek iki kurum arasındaki iş birliğini ve ortak politika başlıklarını ele alacak. Resmi programa göre ziyaret, Yeşil Hat boyunca yapılacak bir turla başlayacak; bu turda Kayıplar meselesine odaklanan bir sergi de yer alacak.
Anlaşılan o ki Hristodoulidis, diplomatik programı bir kez daha “dark tourism” estetiği üzerine kurmuş. Açılış sahnesi hazır! Avrupa Komisyonu’nun tamamı, Ursula von der Leyen önde, Yeşil Hat boyunca yürüyüş, Kayıplar Sergisi, tel örgüler, variller, kum torbaları ve tabii ki o meşhur bakış noktası. Muhtemelen yine bir yerden “delikten” kuzeye doğru bakılacak. Avrupa, kendi vicdanına doğru kısa bir tur atacak.
Bu artık bir ritüel. Kıbrıs sorunu çözülmüyor, ama düzenli aralıklarla teşhir ediliyor. Sanki bir müze salonu: “Burada bölünmüşlük var. Burada travma var. Burada tarih durdu.” Rehber eşliğinde gezilen bir donmuş zaman. Komiserler heyeti için de ilk temasın müzakere masası değil, seyir terası olması manidar... Önce bak, sonra konuşuruz; ama genelde bakmakla yetiniriz.
(Mete Hatay)
Bugün bir video izledim 'Ercan'ı yakarız' söylemiyle gündem olan...
O videodaki söylemler ve küfür, oradaki muhaceret polis memurunun ne kadar doğru bir karar aldığının ispatıdır.
O polisimizi, amirini, genel müdürlüğe kadar emeği geçen herkesi tebrik ederim. Kutlarım.
(Derya Atamer)
Son durum: Dün akşam hayatını kaybeden eski Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı George Vasiliu, görev süresinde çözüm için çok çaba göstermişti. Barışçıl bir liderdi. Elbette bunun cezasını bir dönem daha seçilemeyerek ödedi. RIP diyorum, ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun. Umarım Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman cenazesine katılarak hem güzel bir jest, hem de hep vurguladığı iyi atmosfer özlemine katkı yapar.
(Ulaş Barış)



