1500 FRANSIZ ASKERİ BULUNUYOR
Nijer'deki cunta yönetimi kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek; "Bugün Nijer'in egemenliğine doğru atılan bu yeni adımı kutluyoruz" açıklamasını yaptı. Batı Afrika'da, denize kıyısı bulunmayan ülkede yaklaşık 1500 Fransız askeri bulunuyor.
Eski bir Fransız sömürgesi olan ülkedeki askeri darbenin ardından yapılan cunta yanlısı gösterilerde, Fransa'nın ülkedeki varlığı da protesto ediliyordu.
Fransız TF1 ve France 2 televizyonlarında konuşan Macron, halen darbe yönetiminin "esir tuttuğu" Nijer'in seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Barzoum'u "tek meşru otorite" olarak tanıdığını ve kararını Barzoum'a ilettiğini belirtti.
Macron, Barzoum'un yaptığı cesur reformlar ve süregiden etnik hesaplaşmalar nedeniyle askeri darbe ile hedef alındığını belirtti.
26 Temmuz'daki darbeyle yönetimi ele geçiren askeri liderler, Fransız büyükelçi Sylvain Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saatlik süre vermiş ancak Fransa bu emre uymayı reddetmişti. Cunta yönetimi son olarak Fransız uçaklarının ülkenin hava sahasını kullanmasını yasaklamıştı. Bölgesel havayolu güvenliği kuruluşu ASECNA da ülkenin hava sahasının "Fransız ya da Fransa Havayolları tarafından kullanılan uçaklar hariç tüm ulusal ve uluslararası ticari uçuşlara açık olduğunu" duyurdu. Air France ise Fransız haber ajansı AFP'ye Nijer üzerinden uçmadığı bilgisini verdi. Fransız askerlerinin bu yılın sonuna kadar ülkeden çekilmesi bekleniyor.



