banner913
banner932
banner1012

Konya'da 12 metre derinliğinde obruk oluştu

banner1020

Konya'nın Karapınar ilçesinde, 37 metre çapında ve 12 metre derinliğinde obruk oluştu. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, "Bölgedeki depremlerle obrukları genel olarak kıyasladık, çok belirgin bir ilişki kuramadık" dedi.

banner974
Konya'da 12 metre derinliğinde obruk oluştu

banner971

Konya'nın Karapınar ilçesinde daha çok rastlanılan ve sayısı 2 bin 500’ü bulan, yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle meydana gelen obruklara bir yenisi daha eklendi.


Konya'da 12 metre derinliğinde obruk oluştu | Depremle bağlantısı var mı? - 2

Karapınar ilçesine 11 kilometre mesafede Reşadiye Mahallesi Seyit Hacı yaylasında bir tarlada 37 metre çapında, 12 metre derinliğinde obruk oluştu.


Konya'da 12 metre derinliğinde obruk oluştu | Depremle bağlantısı var mı? - 3

OBRUKLARIN DEPREMLE İLGİLİ VAR MI?

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yeni oluşan obrukların son dönemde yaşanılan depremlerle bir bağlantısını bulamadıklarını söyledi.


Konya'da 12 metre derinliğinde obruk oluştu | Depremle bağlantısı var mı? - 4

Arık, şunları kaydetti:

"Karapınar'da vatandaşların söylediğine göre dün yeni bir obruk daha oluşmuş. Biz de bunu incelemek için obruk oluşan alandaydık. Ancak bugün olan deprem ya da 6 Şubat'ta olan büyük depremlerle bu oluşan obrukları ilişkilendiremedik. Hatta biz ölçüm yaparken deprem oldu. Ama zaten buradaki obruk önceden oluşmuştu. Büyük depremlerden de yaklaşık 20 gün sonra olmuş. Yani bu obruğun önceki büyük depremlerle de şimdiki depremle de bir ilişkisi yok. Daha doğrusu biz kuramadık. Bu obruk belki çökmeye hazırdı ve etkisi olmuş olabilir mi? Olabilir. Ancak deprem anında olmuş olsaydı o zaman 'Tamam depremden oldu.' diyebilirdik. Ama depremden 20 gün sonra olduğu için bunu diyemiyoruz."


Konya'da 12 metre derinliğinde obruk oluştu | Depremle bağlantısı var mı? - 5

Deprem ya da artçı sarsıntıların obruk oluşumunu etkilemediğini söyleyen Arık, "Eğer obruk çökmeye hazırsa o zaman deprem bu çökme etkenlerinden birisi olabilir. Yani hazır obruk sarsıntıyla çökebilir. Dünyada benzer ilişkiler kurulan yerler var. Ama biz bu bölgedeki depremlerle obrukları genel olarak kıyasladık, çok belirgin bir ilişki kuramadık." diye konuştu.


Konya'da 12 metre derinliğinde obruk oluştu | Depremle bağlantısı var mı? - 6

Tarlasındaki obruğun birkaç gün öncesinde oluşmuş ihtimali üzerinde durduğunu belirten Yusuf Gültekin, "Bizim burada sık sık obruklar oluşuyor. Dün haberimiz oldu. Bu obruklar devam edecek mi bilmiyoruz. İlk zamanlar ürperiyorduk ama alıştık. İlk kez gören insanlar korkuyor" dedi.


Konya'da 12 metre derinliğinde obruk oluştu | Depremle bağlantısı var mı? - 7

Hacı Seyit Yaylası'nda yaşayan Mehmet Yapar da Karapınar'da her zaman böyle obrukların oluştuğunu belirterek, şimdi de komşusunun tarlasında büyük bir obruk oluştuğunu söyledi.


Konya'da 12 metre derinliğinde obruk oluştu | Depremle bağlantısı var mı? - 8
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.