Hayatını kaybeden eski bakan ve milletvekili Kenan Atakol için dün Cumhuriyet Meclisi’nde tören düzenlendi.

Saygı duruşuyla başlayan tören, merhum Kenan Atakol’un özgeçmişinin okunmasıyla devam etti. Törende, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ve Kenan Atakol’un kızı Tüge Atakol konuşma yaptı. Tören, konuşmaların ardından Atakol'un naaşı önünde protokol sırasına göre saygı duruşu ve geçişinin yapılması ile son buldu.

Atakol, öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karaoğlanoğlu Kabristanlığına defnedildi.

Üstel: “Kurulan sistemlerle artık kontrol tamamen elimizde”
Üstel: “Kurulan sistemlerle artık kontrol tamamen elimizde”
İçeriği Görüntüle

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman yaptığı konuşmada, Kenan Atakol’un Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet hayatında derin izler bırakmış bir ismi olduğunu vurguladı.

Atakol’un ODTÜ mezunu bir inşaat mühendisi, ABD’de yüksek lisans ve doktora yapmış ve Pennsylvania State University'de ders veren bir kişi olduğunu anımsatan Erhürman, “Ancak bence onu asıl tanımlayan bu akademik birikimini, bilgisini ülkesinin hizmetine, halkının hizmetine kararlılıkla sunmuş olmasıdır.” dedi.

Erhürman, Atakol’un 1970'li yıllardan itibaren Kıbrıs Türk halkının iradesiyle milletvekilliği görevini üstlendiğini, pek çok bakanlıkta görevde bulunduğunu ve ülkenin en uzun süre Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten siyasetçisi olarak da tarihe kaydolduğunu ifade etti.

Özellikle Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı yıllarda Kıbrıs Türk halkının hak ve eşitlik mücadelesini uluslararası alanda sabırla, bilgiyle ve disiplinle savunduğunu vurgulayan Erhürman, müzakere masalarında ayrıntılara hâkimiyeti, dosyalarına olan titizliği ve sakin üslubu ile tanındığını belirtti.

Atakol’un sözünün ölçülü, yaklaşımının ise rasyonel olduğunu söyleyen Erhürman, popülizmi değil, devleti ve halkı önceleyen bir anlayışa sahip olduğunu vurguladı.

Erhürman, Atakol’ün genç bürokrat ve siyasetçilere tecrübesini aktarmaktan çekinmediğini belirterek, öğretici bir yönü olduğuna işaret etti.

Atakol’un siyasette olmadığı dönemde, çevre ve toplum konularına duyarlılığını sürdürdüğünü, sivil toplum çalışmalarına katıldığını belirten Erhürman, Atakol’un ardında ülkeye adanmış uzun bir hizmet hayatı, titizlikle tutulmuş notlar, yetiştirilmiş insanlar, sevgi dolu bir aile ve saygın bir isim kaldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erhürman, Atakol’un son röportajlarında altını çizdiği iki konu olduğunu da vurgulayarak, bunların çevreye olan duyarlılık ve siyasette kalite olduğunu dile getirdi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de konuşmasında, Kenan Atakol’un Kıbrıs Türk siyasetinin en önemli devlet adamlarından biri olduğunu ifade etti.

Atakol’un devletin kuruluş aşamasında ve kurumsal yapının oluşmasında yer alan biri olduğunu anımsatarak, “Kıbrıs Türk halkının sesinin dünyaya duyurulmasında, uluslararası anlamda birçok görevde bulunmuş ve devletini layıkıyla temsil etmiş önemli bir devlet adamıydı.” şeklinde konuştu.

Öztürkler, Atakol’un kendilerine bırakmış olduğu birçok miras olduğuna da dikkat çekerek, “Dürüstlüğü, çalışkanlığı, liyakati, almış olduğu eğitimi, insan sevgisi ve dik duruşu bir ödev olarak kabul ediyoruz.” dedi.

3-1264-111