banner913
banner932
banner1012

“Üslerde yaşayan binlerce Kıbrıslı için kalkınma fırsatı”

banner1020

İngiltere'nin Kıbrıs'taki Üs Bölgeleri İdaresi, üslerde mülk ve arazi geliştirilmesine izin vermeye başlıyor. Britanya’nın Kıbrıs Yüksek Komiseri Lillie bu anlaşmanın üslerde yaşayan binlerce Kıbrıslı için kalkınma fırsatları sağlayacağını kaydetti

banner974
“Üslerde yaşayan binlerce Kıbrıslı için kalkınma fırsatı”

banner971
İngiltere'nin Kıbrıs'taki Üs Bölgeleri İdaresi, üslerde mülk ve arazi geliştirilmesine izin vermeye başlıyor. Britanya’nın Kıbrıs Yüksek Komiseri Lillie bu anlaşmanın üslerde yaşayan binlerce Kıbrıslı için kalkınma fırsatları sağlayacağını kaydetti
 
 
 
 
İngiltere'nin Kıbrıs'taki Egemen Üs Bölgeleri İdaresi,  üslerde mülk ve arazi geliştirilmesine izin verecek yeni bir planlama sisteminin 16 Mayıs Pazartesi günü başlayacağını duyurdu.
Egemen Üs Bölgeleri İdaresi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, çevre ve iş gruplarının yanı sıra hem Kıbrıslı Rum, hem de Kıbrıslı Türk yerel topluluklarla istişare içinde geliştirilen Askeri Olmayan Kalkınma (NMD) planlama sistemi, Egemen Üsler Bölgesi içerişinde arazi ve mülk geliştirme üzerindeki birçok kısıtlamanın kaldırılmasını öngörüyor.
Açıklamada yeni planlama sistemiyle ilgili şu bilgiler verildi:
“Bu AOK/NMD, askeri ve güvenlik ihtiyaçları ile ilgili alanlar dışında, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndekilere benzer planlama bölgeleri ve politikaları oluşturur. Tüm arazi ve mülk sahiplerinin nerede ikamet ederlerse etsinler haklarını korumaya ve çevre duyarlılığı olan alanlarda veya yakınında gelişmeyi sınırlamaya devam etmektedir. Üslerdeki tüm arazilerin yaklaşık yüzde 50'si, Akrotiri Tuz Gölü, Lady's Mile Plajı, bataklık ve kuş yuvalama alanları dahil olmak üzere özel çevresel öneme sahip alanlardır ve gerçekleşebilecek gelişme türleri konusunda katı sınırlamalara sahip olacaktır. Yeni sistem aynı zamanda Egemen Üsler Bölgelerinde bir iş kurma sürecini kademeli olarak kolaylaştıracak mevzuat ve rehberliği de içermektedir”
Planlama sisteminin Lansmanı Rum Yönetimi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen özel bir etkinlikte yapıldı.
Üsler Yöneticisi ve Kıbrıs Britanya Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Rob Thomson lansmanda yaptığı konuşmada  Birleşik Karalık’ın hem Kıbrıs hem de bölgesel güvenliği artırmaya yönelik operasyonel çalışmalarını korurken, yakında üslerde daha fazla gelişme fırsatına izin verilebileceği için çok mutlu olduğunu kaydetti.
Bu aşamaya gelmenin çok zor bir çalışmayı gerektirdiğini ifade eden Thomson, şunları kaydetti:
“Çevre ve güvenlik endişelerine ve mülkün bulunduğu planlama bölgesine bağlı olarak, AOK/NMD aşağıdakiler dahil bir dizi geliştirme ve özgürlüğe izin verecektir. Ev, dükkan, okul ve hafif sanayi tesislerinin inşaatı, artan ticari faaliyetlere. İlk kez, Kıbrıs vatandaşlarına ek olarak üçüncü ülke vatandaşları, SBA'larda mülk sahibi olabilecek ve ikamet edebilecek veya bir iş kurabilecek ve işletebilecek”.
Britanya’nın Kıbrıs Yüksek Komiseri Stephen Lillie de askeri olmayan kalkınma anlaşmasının uygulanmasının  ikili ilişkilerde büyük bir dönüm noktası olduğunu ve üslerde yaşayan binlerce Kıbrıslı için kalkınma fırsatları sağlayacağını kaydetti.
Lillie, “İnsanların refahı üzerinde gerçek ve olumlu bir etkisi olacak bir değişiklik sağlamak için Kıbrıslı dostlarımızla birlikte çalışmış olmaktan gurur duyuyorum. AOK/NMD'nin başlatılmasından sonra dört ay boyunca yasal bir itiraz süreci de devam edecek ve yeni planlama sisteminde değişiklik önermek için bir fırsat sağlayacaktır”
Üslerin Baş Görevlisi Clare Simpson ise  bütün bu süreç boyunca, yerel topluluklar ve çevre grupları da dahil olmak üzere tüm görüş ve fikirlerin dikkate alınmasını sağlamanın önemli olduğunu kaydetti; “Artık yeni planlama sistemini başlatabilecek konumda olduğumuz için mutluyum ve itirazlar aşaması boyunca ve uygulamaya başlarken yerel topluluklarla yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.