banner913
banner932
banner1012

Karşılıklı geçişlerin 20’nci yılı

banner1020

Adını, tarihi Ledra Palace otelinden alan Ledra Palace Sınır Kapısı’nın karşılıklı geçişlere açılışının üzerinden 20 yıl geçti. Kıbrıs’ta milat niteliği taşıyan sınır kapılarının iki toplumlu geçişlere açılması süreci, 23 Nisan 2003 tarihinde Ledra Kapısı’nda başlamıştı

banner974
Karşılıklı geçişlerin 20’nci yılı

banner971
 KKTC'de Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Demokrat Parti (DP) koalisyon hükümetinin iktidarda olduğu 21 Nisan 2003'te, Bakanlar Kurulu'nun olağanüstü toplantıda aldığı ve dünyada yankı yaratan üç sınır kapısının serbest geçişlere açılmasıyla ilgili kararın üzerinden 20 yıl geçti.
Kıbrıs'ta, 1974'ten 2003’e kadar, Ledra Palace, Beyarmudu ve Akyar sınır kapılarından çok sınırlı olarak geçişler yapılabiliyorken, milat niteliği taşıyan kararın ardından karşılıklı geçişlere başlandı.
Ülkede ilk karşılıklı geçişler, 23 Nisan 2003 tarihinde adını tarihi Ledra Palace Otel’den alan Ledra Palace Sınır Kapısı’ndan gerçekleşti. Kıbrıslı Türklerin ve Rumların büyük çoğunluğu 'karşı' tarafa geçiş fırsatını ilk kez o günden sonra buldu.
İlk etapta hem yaya hem de araç geçişine olanak sağlayan Ledra Palace Sınır Kapısı, 10 Mayıs 2003’te Metehan'daki kapının açılmasıyla, sadece yaya geçişlerine izin verilen bir kapı olarak düzenlendi.
Ledra Palace Sınır Kapısı’nın ardından 2018’e kadar belirli aralıklarla 8 kapı daha açılırken, şu anda toplamda 9 kapıdan karşılıklı geçişler yapılabiliyor.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.