banner913
banner932
banner1012

Gerçeği aratmayan tatbikat

banner1020

banner974
Gerçeği aratmayan tatbikat

banner971
Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü tarafından Yangın ve Acil Olaylara Müdahale Tatbikatı düzenlendi. Bir olay örgüsü içinde birçok acil duruma müdahale edilen tatbikat, Yukarı Dikmen Güven Sokak üzerinde yapıldı.
Tatbikatı; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Kadir Bayraklı, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca, Polis Genel Müdürü Kasım Kuni, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Başbakanlık Müsteşarı ve Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı Hüseyin Cahitoğlu ile siyasi ve askeri camiadan birçok kişi izledi.

Tatbikata Sağlık Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Orman Dairesi, Dikmen Belediyesi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu personel ve araçları ile katkı koydu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından icra edilen tatbikatta, ev yangınına müdahale; duman dolu odadan şahsı kurtarma; elektrik yangınına portatif ile müdahale; trafik kazasına müdahale ve kurtarma; hava yastıklarını kullanarak araç altında kalan şahsı kurtarma; araç yangınına müdahale; kuyudan şahsı kurtarma; Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer tehlikeli maddeler uygulaması; orman yangınına ve balya yangınına müdahale ve şüpheli pakete müdahale olayları yer aldı.
Tatbikatın icrasının ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve İtfaiye Müdür Vekili Ramadan Gürpınar, konuşma yaptı.
Tatar: “KKTC uluslararası çağrılara cevap verecek bir nitelik kazandı”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tatbikatı büyük bir memnuniyetle izlediğini ifade ederek, “Acil durumlarda nasıl tedbirler alınabileceği burada sergilenmeye çalışılmıştır” dedi.
Son zamanlarda her gün trafik kazası yaşandığını belirterek, bundan duyduğu üzüntüyü dile getiren Tatar, herkesi trafikte tedbirli ve dikkatli olmaya çağırdı.
Tatbikatların ülkeyi her türlü acil duruma hazırladığını kaydeden Tatar, Yangın ve Acil Olaylara Müdahale Tatbikatı'na katkı koyan herkese teşekkür etti.
6 Şubat’ta Türkiye’de yaşanan deprem sonrasında KKTC ekiplerinin Adıyaman’da yaptığı çalışmalardan bahseden Cumhurbaşkanı Tatar, “Arama Kurtarma çalışmalarında ortaya büyük bir fedakârlık koydular. Keşke canlarımızı da kurtarabilseydik. Ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Adıyaman’da büyük bir sınav vermiştir. Oradaki çalışmalar bizleri gururlandırmıştır. Bu vesile ile bir kez daha canlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.
KKTC'nin de bir deprem bölgesinde olduğunu anımsatan Tatar, felaketlere karşı hazırlıklara olunması gerektiğini vurguladı.
KKTC’de acil durumlara müdahale alanında bir kapasite oluştuğunu belirten Tatar, uluslararası camiaya da  "İhtiyaç olduğu durumlarda KKTC ekiplerinin yardıma hazır olduğu ve KKTC’nin uluslararası çağrılara cevap verecek bir nitelik kazandığı” mesajını da verdi.

Gürpınar: “Yeni itfaiye şubelerinin açılması da son derece elzemdir”
İtfaiye Müdür Vekili Ramadan Gürpınar ise, yangın gibi afet ve acil durumların etkin bir şekilde yönetilebilmesi için birçok paydaşa ihtiyaç duyulduğunu ve bu paydaşlardan birinin de İtfaiye Müdürlüğü olduğunu vurguladı. Gürpınar, Yangın ve Acil Olaylara Müdahale Tatbikatı’nın meydana gelebilecek yangın ve diğer acil olaylara müdahalelerde İtfaiye ekiplerinin yanı sıra paydaş kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile koordinasyon sağlanarak yapıldığını belirtti.
Afet ve acil durumlara müdahalenin etkin bir şekilde yapılabilmesi ve meydana gelebilecek zararların minimize edilebilmesi için risk yönetiminin de doğru bir şekilde uygulanması gerektiğini söyleyen Gürpınar, olaylara müdahalede itfaiye ve sivil savunma ekiplerinin katkılarının ve zamanın önemini de vurguladı. Gürpınar, “Buradan hareketle erken müdahalenin yapılabilmesi açısından yeni itfaiye şubelerinin açılması da son derece elzemdir. Yeni itfaiye merkezlerinin açılarak halkımıza hizmet verilebilmesi için bin, itfaiye aracı, ekipman ve eksikliklerin giderilmesi ile meydana gelebilecek afetlere erken müdahale ile zararlar minimize edilecektir” dedi. Gürpınar sözlerine, ilk kez yapılan Yangın ve Acil Olaylara Müdahale Tatbikatına katkı koyanlara teşekkür ederek son verdi.
Konuşmaların ardından tatbikat sona erdi.
Feyzioğlu: “Türkiye - KKTC daima el ele”
Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, tatbikatla ilgili olarak sosyal medya hesabından “Yeni dört çeker itfaiye aracımız hayırlı olsun.   Depreme karşı hazırlık seviyemizi en üst düzeye çıkarmak üzere Barış Kuvvetleri ile Güvenlik Kuvvetleri'ne ihtiyaç duydukları araç ve ekipmanları yeni Mali Protokol çerçevesinde kısa süre içerisinde temin edeceğiz. Türkiye - KKTC daima el ele” açıklamasında bulundu.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.