banner913
banner932
banner1012

Cengiz Topel anıtına F16 uçaklarıyla açılış

banner1020

Erenköy Direnişi esnasında şehit düşen Yüzbaşı Cengiz Topel’in anıtı yenilendi. Yenilenen anıta, Türkiye’den getirilen F-100 uçağı ve Cengiz Topel’in heykeli eklendi. Törende, dört adet F16 uçağı da geçiş yaptı

banner974
Cengiz Topel anıtına F16 uçaklarıyla açılış

banner971

Erenköy Direnişi esnasında 8 Ağustos 1964’te şehit düşen Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel anısına Gemikonağı’nda 1990’da yapımı tamamlanan anıt, yenileme çalışmalarının ardından, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Yenilenen anıta, Barış Harekatına katılan hava gazilerinin isimleri yazılı bir kaideye monte edilmiş Türkiye’den getirilen F-100 uçağı, heyeltıraş Sevcan Çerkez tarafından yapılan Cengiz Topel’in heykeli de eklendi.   

Saygı duruşu ve saygı atışı yapılan törende, 4 adet F16 uçağı da tören geçişi yaptı. 

Törende günün anlam ve önemini ifade eden konuşma, Kara Pilot Üsteğmen İbrahim Kurtay tarafından yapıldı.

Kurtay konuşmasında, Cengiz Topel’in, Erenköy bölgesine yapılan Rum saldırılarını caydırmak maksadıyla 8 Ağustos1964’te düzenlenen uyarı uçuşları esnasında yaşananları anlattı.

 “Yüzbaşı Cengiz Topel ve silah arkadaşları, Erenköy Direnişi için kırılma noktasıydı” ifadelerini kullanan Kurtay, Cengiz Topel’in uçağının Rumların uçaksavar ateşine yakalandığını ve Topel’in uçaktan atlamak zorunda kaldığını, ardından Rumlar tarafından esir alındığını anlattı.

Kurtay, “Türkiye Cengiz Topel’in serbest bırakılması için girişimde bulunur. Rumlar Topel’in hayatta olduğunu, sorgulandığını bildirir. Ancak beş gün sonra naaşı Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri vasıtasıyla Türk yetkililere gönderilir.

Yüzbaşı Topel’in işkence gördüğü anlaşılır. Rumlar Cenevre sözleşmesini hiçe saymışlar ve Yüzbaşı Topel’i korkunç işkencelere tabii tutarak şehit etmişlerdir” dedi. 

Kurtay,  Topel’in 14 Ağustos 1964’te İstanbul Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliğinde toprağa verildiğine işaret etti. 

Konuşmanın ardından Oktay Öksüzoğlu ve Gönül Bulut tarafından şiir okundu.

Cengiz Topel’in kuzeninin de katıldığı törene çok sayıda askeri ve sivil yetkililer de katıldı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.