banner913
banner932
banner1012

Akaryakıt istasyonlarına stok zorunluluğu

banner1020

Akaryakıtta yaşanan krizi önlemek için yeni kararlar alındı. Akaryakıt istasyonları, artık yüzde 15 oranında stok bulundurmak zorunda olacak

banner974
Akaryakıt istasyonlarına stok zorunluluğu

banner971

 
Akaryakıta yapılacak her zam öncesi, benzin istasyonlarında yaşanan krizin önüne geçilmesi için Resmi Gazete’de bir karar üretildi. Karara göre, istasyonlar, depolarında yüzde 15 oranında stok bulunduracak.
Karara göre, akaryakıt bayileri ve benzin istasyonlarının sabah saat 07.00’den akşam saat 22.00’’ya kadar açık olması ya da saat 17.00-22.00 saatleri arasında istasyonda self servis hizmeti sunması ve istasyonların depolarının hacminin yüzde 15 oranında stok bulundurmaları zorunlu kılındı.
Uzun zamandır sık sık akaryakıt çeşitlerine yapılan zamlar vatandaşı zor durumda bırakıyor, ülke ekonomisine de büyük bir darbe vuruyor.
Zamların hemen ardından işletme maliyeti artan şirketler de zarar etmemek için sattıkları ürünlere bu zammı yansıtıyor. Böylelikle piyasadaki pahalılık devamlı bir şekilde artıyor. Dolar kuru veya petrol fiyatlarında yaşanan en ufak bir yükselme nedeniyle akaryakıt firmaları dağıtım yapmıyor, istasyonlar da satışı durduruyordu.
Zam yapılınca piyasaya yakıt dağıtımına tekrar başlıyor. Bunun sebebi olarak hava şartlarına veya taşımadaki sorunlara bağlansa da, hemen arkasından zam geliyordu.
YİNE YAKIT KITLIĞI BAŞLADI...
26 Mayıs Perşembe günü benzinin litresine yaklaşık 5,5 TL, dizele ise 2,5 TL zam yapılmıştı. Bugünlerde yine bazı istasyonlar yakıt vermemeye başladı. Tüketicilerde ise her yakıt krizinden sonra zam yapılması nedeniyle zam endişesi hakim oldu.
YENİ KARAR: İSTASYON KAPANMAYACAK, STOK ZORUNLU OLACAK 
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Mal ve Hizmetler Yasası'nın 4. maddesinin kendisine verdiği yetiyi kullanarak Emirname'de yeni bir düzenlemeye yaptı. Buna göre;
Akaryakıt satan istasyonlar (bayiler) 07.00 ile 22.00 saatleri arasında ''zorunlu olarak'' açık kalacaklar. Eğer 17.00 ile 22.00 arasındaki diilimde tüketicinin kendisinin dolduracağı bir hizmet (self servis) olacaksa bu yöntemde geçerli olacak ve yine açık kalmış sayılacak.
2 - Ülkeye, benzin, dizel, gaz yağı, LPG getiren (ithal eden) firmalara depolarının yüzde 15'i kadarını zorunlu stok olarak ayırmak zorunda kalacaklar.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.