banner913
banner932
banner1012

Kasulidis "ABD’nin silah ambargosunu tamamen kaldırma prosedürünü başlattı"

banner1020

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, RİK’e verdiği söyleşide, ABD’nin silah ambargosunu tamamen kaldırma prosedürünü başlattığını söyledyerek, bu bilginin kendisine Güney Kıbrıs’taki ABD Büyükelçiliği tarafından iletildiğini kaydetti

banner974
Kasulidis "ABD’nin silah ambargosunu tamamen kaldırma prosedürünü başlattı"

banner971

ABD’nin Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliğinin Rum yönetimine, 40 yıldan uzun süredir yürürlükte bulunan silah ambargosunun tamamen kaldırılması prosedürünün başladığını bildirdiği iddia edildi.

Fileleftheros, Rum yönetiminin, Türkiye-ABD ilişkilerinin büyük bir hızla ve sürekli iyileşmekte olduğu bir dönemde Amerikan silah ambargosunun tamamen kaldırılması prosedürünün başlatıldığı mesajı alındığını ileri sürerek, “geri sayıma” başlandığını yazdı.

Habere göre, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, RİK’e verdiği söyleşide, ABD’nin silah ambargosunu tamamen kaldırma prosedürünü başlattığını söyledi. Bu bilginin kendisine Güney Kıbrıs’taki ABD Büyükelçiliği tarafından iletildiğini kaydeden Kasulidis,, ambargonun 8 ile 12 ay içerisinde tamamen kalkacağı kanaatinde olduğunu ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ın kısa süre önce yaptığı ziyarete de değinen Kasulidis, Nuland’ın Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı Mayıs 2023’e kadar Kıbrıs sorununda hiçbir şey görüşülmeyeceğine dair Türk tezini itirazsız kabul etmesinin “hayal kırıklığı” yaşadığına işaret etti.

Kasulidis odak noktasında kapalı Maraş’ın Rumlara verilmesi teklifinin bulunduğu güven yaratıcı önlemler paketini ısrarla ileri götürdüklerini ve bu yönde Kıbrıslı Türk siyasilerle temas ettiğini anlattı. Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a göndereceği mektubun hazırlandığını ancak gönderilmediğini de belirten Kasulidis mektupta Anastasiadis’in, “müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi” tezinin de yer aldığını söyledi. 

Alithia “Amerikan Ambargosu, Rusya’ya Yaptırımlar Nedeniyle Kaldırılıyor… Rus Gemilerine Kolaylığa Son Verilmesi Şartı Yerine Getirildi” başlıklı haberinde, Kasulidis’in, “ambargonun tamamen kaldırılması prosedürü başladı” açıklamasının perde arkasını aktardı.

Gazeteye göre, Rum yönetimi, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle de, Menendez-Rubio yasa tasarısına karşı yükümlülüklerini ve en önemli şartı olan, Rus savaş gemilerinin limanlarına demirlemesine müsaade etmeme şartını yerine getirmiş oldu. Rum yönetimi, AB’nin Rus gemilerine limanlarını kapatma kararı olmamasına rağmen 3 Mart’ta, 5 Rus savaş gemisinin ikmal için Rum limanlarına girmesini yasakladı.

Gazete, Rum Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Haris Yeorgiadis’in birkaç hafta önce Washington’da bu yönde temaslarda bulunduğunu yazdı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.