banner913
banner932
banner1012

“İlaç yok, yatak yok, hasta çok”

banner1020

Doktorlar, kamu hastanelerindeki ilaç eksiklerini ve diğer sorunları protesto etmek için eyleme gitti. Tıp-İş Başkanı Dr. Onbaşı “Bademcik iltihabını bile tedavi edemeyecek hale geldik. Aylardır tetanoz aşısı yok. Ritim düzenleyici, tansiyon ilaçları yok. Yoğun bakımlarda da yatak bulanamıyor” dedi

banner974
“İlaç yok, yatak yok, hasta çok”

banner971
“İlaç yok, yatak yok, hasta çok” diyen hekimler, eksikliklerin giderilmesi için Sağlık Bakanlığı’na ve hükümete çağrı yaptı.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) kamu sağlık merkezlerindeki ilaç eksiklerine ve sağlıktaki diğer sorunlara dikkat çekmek için, ülke genelindeki tüm kamu hastaneleri ve sağlık ocaklarında 09.00-12.00 saatleri arasında 3 saatlik uyarı eylemi gerçekleştirdi.
Acil servis ve acil ameliyatlar, onkoloji, hemodiyaliz, talasemi merkezi, yatan hasta ve yoğun bakım hizmetleri aksatılmadı.
Tıp-İş Başkanı Dr. Şükrü Onbaşı, hekimlerin de katılımıyla dün Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önünde saat 10.30’da basın açıklaması yaptı. Hekimler, “Tetanoz Aşısı, Kanser İlaçları Yok”, “Epilepsi, MS, Parkinson, Alzheimer İlaçları Yok” dövizleri taşıdı.
Sağlığa ayrılan bütçenin düşük olduğunu, ekonomik krizin bütçeyi daha da etkisizleştirdiğini söyleyen Onbaşı, kamu sağlık merkezlerindeki personel ihtiyacının ve fiziki alt yapı eksikliklerinin bürokratik hantal yapı nedeniyle giderilemediğini, ülkede ulusal sağlık politikası olmadığından yaşanan aksaklıklara bütünlüklü çözüm bulmak yerine siyasi kaygılarla günübirlik çözümler üretildiğini savundu.
Kamuda da özelde de ciddi ilaç eksikliği olduğunu ifade eden Onbaşı “Neredeyse bademcik iltihabını bile tedavi edemeyecek hale gelmek üzereyiz. Aylardır kamu hastanelerinde ve sağlık ocaklarında tetanoz aşısı yok. Ritim düzenleyici ilaçlar aylardır yok. Tansiyon ilaçlarının birçoğu kamuda da özel eczanelerde de bulunamıyor ama Sağlık Bakanlığı ‘marifetmiş gibi’ aspirin ve panadolu temin ettiğini duyuruyor” dedi.
Tıp-İş Başkanı Dr. Şükrü Onbaşı, onkolojide kullanılan ilaçlarla, Parkinson, Alzheimer, MS gibi kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sürekli temin edilemediğini, nöroloji hekimlerinin beyin damarı tıkanıklıklarını açacak kan sulandırıcı, kardiyoloji hekimlerininse kalp damarlarını açacak stent, ritim bozukluklarına müdahale edecek geçici kalp pili bulamadığını savundu.
Onbaşı, kamu sağlık merkezlerinde muayene olan ancak hastane eczanesinde ilaç bulamayan hastaların reçetelerinin dışarıda tam ücretli muamele gördüğünü, hastaların sigorta indiriminden yararlanamadığını kaydetti.
“YOĞUN BAKIMLARDA YATAK BULANAMIYOR”
Hastanelerdeki fiziki altyapı eksikliklerine işaret eden, sağlık sistemine dahil edilmesi gereken göğüs cerrahisi servisi, plastik cerrahi servisi ve diğer servislerin açılamadığını söyleyen Dr. Şükrü Onbaşı, yoğun bakımların kapasitelerinin fiziki mekan, hekim ve hemşire eksikliği nedeniyle artırılamadığını belirtti.
Onbaşı, “Bugün sadece kamu hastanelerinde değil özel sağlık merkezlerinde yoğun bakım ünitelerinde de yatak bulunamıyor” dedi.
Genel cerrahi, ortopedi ve kulak burun boğaz gibi branşlar gerek ameliyathanelerin gerekse servis kapasitelerinin yetersizliği nedeniyle hastalara operasyon için aylar sonrasına randevu verildiğini söyleyen Onbaşı, hekimle hastaların karşı karşıya kaldığını belirtti.
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.