Sözde “Kithrea” (Değirmenlik) Belediyesi, Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Haravgi gazetesinin haberine göre açıklamada, özgürlük ve geri dönüş mücadelesinin sürdürüleceği ve Değirmenlik kökenli Rumların, atalarının topraklarına dönüş hedefinden vazgeçmeyeceği belirtildi.

Rum Müzakereci Menelau: “Ara bölge 10 binden fazla kişinin yaşadığı Kıbrıs Cumhuriyeti toprağıdır”
Rum Müzakereci Menelau: “Ara bölge 10 binden fazla kişinin yaşadığı Kıbrıs Cumhuriyeti toprağıdır”
İçeriği Görüntüle

Habere göre açıklamada, Türkiye’nin 1974’te gerçekleştirdiği harekat ve bunun sonucunda ortaya çıkan durumun, uluslararası alanda gündemde tutulacağı kaydedilirken, yaklaşık 4 bin 500 Değirmenlik kökenli Rum’un köyden ayrılmak zorunda kalarak, yarım asırdan uzun süredir yerlerinden edilmiş durumda yaşadığı ileri sürüldü.

Açıklamada ayrıca, Değirmenlik köyünün tarihi ve kültürel mirasının korunması gerektiğine dikkat çekilerek, “işgalin yarattığı oldu-bittilerin kabul edilmeyeceği” vurgulandı.