banner913
banner932
banner1012

Ankara Barosu’ndan Beştepe protestosu

banner1020

Türkiye’de Yargıtay Başkanlığı'nın Adli Yıl Açılış Töreni, Beştepe’de gerçekleştirildi. Törene; “Açılışın Yargıtay binası yerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenleyecek olmasının yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini” savunan 81 barodan 41’i katılmadı

banner974
Ankara Barosu’ndan Beştepe protestosu

banner971

Türkiye’de Yargıtay Başkanlığı'nın Adli Yıl Açılış Töreni Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene; “Açılışın Yargıtay binası yerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenleyecek olmasının yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini” savunan 81 barodan 41’i katılmadı.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan da törendeki konuşmasında baroların bu tutumunu eleştirdi.

Beştepe'de 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşan TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye, halkın iradesini en üstte tutan kuvvetler ayrılığı fikrine ve bunun üzerine bina ettiği demokrasi anlayışına hep bağlı kalmıştır'' dedi. Erdoğan, Beştepe'de düzenlenmesi nedeniyle bazı baroların törene katılmama kararına da tepki göstererek, ''Bu mekan şahsıma ait değil, milletin evi. Yargıtay ve Türkiye Barolar Birliği Başkanlarımızı, bu bağnaz ve provokatif dayatmalara karşı gösterdikleri dirayetli ve demokratik duruş sebebiyle tebrik ediyorum'' ifadelerini kullandı.

Yargıtay’ın adli yıl açılış töreni davetini Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacağı için reddeden Ankara Barosu, başkentte alternatif adli yıl açılış programı düzenledi. Ankara Barosu’na kayıtlı yaklaşık 100 avukat önce Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi.

Burada grup adına basın açıklamasını Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yaptı. Sağkan, “Yeni adli yılda da temel hak ve özgürlüklerin istisnasız bir şekilde hukuk devleti koruması altında var olduğu; adil yargılanma hakkının, ifade hürriyetinin, insan onuruna yaraşır şekilde yaşama hakkının tesis edildiği bir ülkede hukuki güvenliğin herkes için sağlandığı bir sistemin inşası için yılmadan çalışacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ülke tarihinin kriz anlarında gördüğü kaotik hukuk düzeni, ne yazık ki uzun zamandır KHK’lar ve kararnameler araç yapılarak savunma hakkının sınırlandırılması suretiyle olağanlaştırılma eğilimindedir. Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin başta ifade özgürlüğü olmak üzere büyük bir kısmı yok edilmiş, kalan kısmı ise bir lütuf gibi sunulmaya devam edilmektedir. Türkiye’de; kadınlar, çocuklar, LGBTİ+ bireyler, hayvanlar, dağlar, ormanlar kısaca yeryüzünün güçlülerinden olmayan herkes, istisnası olmayan bir adalete susamıştır ve susanan bu adalete avukatlar da dâhildir” dedi.

ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİLER

Grup buradaki açıklamanın ardından Anıtkabir’i ziyaret etti. CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Başkan Vekili Levent Gök’ün de katıldığı programda, avukatlar mozoleye çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Başkan Sağkan, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Umutsuz durumların değil umutsuz insanların olduğunu, senin hiçbir zaman umudunu yitirmediğini biliyoruz, bizler de yeni adli yılda umudumuzu hiç ama hiç yitirmeden, Cumhuriyetimiz ve çocuklarımız için durmadan çalışacağımıza mesleğimizin kutlu yemini gibi söz veriyoruz.”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.