banner913
banner932
banner1012

Ağustos güzeli incir

banner1020

İnsanlık tarihin en eski çağlarından beridir varlığını sürdüren, lezzetli ve şekerli tadıyla ülkemizde yaz aylarında sıkça tüketilen incir bu hafta birden fazla özellikleriyle karışınızda…

banner974
Ağustos güzeli incir

banner971

İncir; bünyesinde barındırdığı yüksek vitamin mineral ve antioksidan özellikleriyle sağlık için oldukça faydalı bir meyvedir. Kuru incir ve taze incir birbiri arasında karşılaştırıldığında özellikleri değişiyor. En başta da kalori değerleri, ortalama 100 gram taze incirde 65-70 kkal bulunurken bu oran kuru incirde 200-250 kkal (100gr) gibi bir artış gösteriyor.

Bu hafta sizler için mercek altına aldığımız incirin faydaları saymakla bitmiyor.

  • Kabızlığı önleyici

Yüksek lif içermesi sayesinde kabızlığı önleyicidir. Bu nedenle sık sık kabızlık problemi yaşayan biriyseniz sabah kahvaltılarınıza sıcak su ile inciri de ekleyebilir ve bu probleminizi giderebilirsiniz.

  • Yaşlanma Karşıtı

Yüksek oranda içerdiği antioksidanlar sayesinde(lutein, karoten ve tanen) kolajen dokuların yaşam süresini uzatıyor ve yaşlanma karşıtı etki gösteriyor.

  • Kan yapıcı

Zengin demir ve C vitamini sayesinde, hem demir emilimini artırıcıdır, hem de demir kapasitesini artırıcı özellik göstermektedir. Kabızlık problemi yaşayan, gebe-emzikli kadınlar veya adet sonrası dönemde özellikle kadınların mutlaka diyetlerine incir eklemelerini öneriyorum.

  • Kan Basıncını Düşürüyor

İncir potasyum açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Bu mineral kan basıncı kontrolünde rol almaktadır. Özellikle yüksek tansiyon hastası bireylerin sebze ve meyve tüketimlerini artırarak sodyum-potasyum dengesini sağlayıp kan basıncını düşürmeleri hedeflenmektedir. Bu sayede hem potasyum hem de kalsiyumaçısından zengin olan incir kan basıncını düşürücü etkisiyle de tercih edilecek bir meyvedir.

  • Kemikleri Koruyor

İncirin diğer meyvelerden bir diğer farkı da zengin kalsiyum içermesi, bu sayede kemik-eklem ve diş sağlığını koruyucu özellik göstermektedir.

  • Kalp koruyucu

İçerdiği antioksidanlar sayesinde damar sertliğinden koruyor, hücre yenilenmesini sağlayıp kalp-damar hastalıklarından koruyucu özellik gösteriyor.

  • Yorgunluğu giderici

Yapılan çalışmalarda incirde bulunan karbonhidrat sayesinde beyine ihtiyacı olan glikozu ( şeker) sağladığı ve beyin gücünü bu sayede yorgunluğu giderici özellik gösterdiği söyleniyor .

  • Kuru ve Taze Farkı

Kuru incir taze incire oranla vitamin ve minerallerden zengin bir kaynaktır. Örneğin potasyum miktarı taze incire oranla daha yüksektir. Yine kalori açısından da kuru incirin beklemeyle şeker içeriği artmaktadır ve kalorisi daha fazladır. Taze incir ise antioksidanlar açısından daha zengindir (caroten, lutein, klorojenik asit, tanen gibi). (Antioksidanlar ; hücrelere zarar verici, hücre farklılaşmasına neden olan serbest radikalleri bağlayıp yok eden bileşenlerdir.)

  • Nasıl tüketelim?

Tek başına da tüketebileceğiniz inciri, salatalarınıza yoğurtlarınıza katarak veya sabah tam tahıl gevreklerinize, yulaf ezmenize ekleyerek daha dengeli öğünler yaratabilirsiniz.

  • Dikkat

Tüm söylenenlerin yanı sıra bildiğiniz gibi her şeyin azı karar çoğu zarar. İncir de diğer meyveler gibi karbonhidrat, şeker oranı açısından yüksek bir meyvedir. Glisemik indeks (yendiğinde kan şekerini yükseltme hızı) açısından da yüksek olan incirin özellikle diyabet hastası bireylerin dikkatle tüketmesi gerekiyor, aşırı miktarından kaçının ve mümkünse günün erken saatlerinde tüketmeye çalışın.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.