banner913
banner932
banner1012

Karma oyun kaldırılmasını öngören yasa önerisi halkın bilgisine sunuldu

banner1020

banner974
Karma oyun kaldırılmasını öngören yasa önerisi halkın bilgisine sunuldu

banner971
Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda “karma oy” yönteminin kaldırılmasını öngören değişiklik yasa önerisi, halkın bilgisine sunuldu.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grubu adına UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun sunduğu, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğünün 85’inci maddesi gereğince Cumhuriyet Meclisi Başkanı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak, halkın bilgisine getirildi.
Gerçek ve tüzel kişiler, doğrudan doğruya Yasa Önerisinin içeriği ile ilgili olmak koşuluyla görüş ve önerilerini, önerinin Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen 20 gün içinde Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak sunabilecek.
Hasipoğlu’nun sunduğu yasa önerisinin genel gerekçesinde, öneriyle KKTC’deki siyasal partilerin toplum üzerindeki saygınlığının yeniden kazanılmasını ve demokratik yapının adil, şeffaf ve uygulanabilirliğinin artırılmasını hedeflediği belirtildi.
Karma seçim sistemi, ülkenin siyasi partiler sisteminin özelliklerine göre temsil adaletinin doğru yansımasının etkilenmesine ve seçmen-milletvekili yakınlığı gibi amaçlarının ön plana çıkarmasına neden olduğu kaydedilen genel gerekçede, yasadaki karma oy yöntemine ilişkim birçok maddede değişikliğe gidilerek karma oy verme yönteminin yasanın genelinden kaldırıldığı anlatıldı.
Yapılan düzenlemelerin ülkede geriye götürülmüş olan siyasal partilerdeki, siyasi süreçte demokratik yapının yeniden oluşmasını sağlayacağı kaydedilen yasa önerisinin genel gerekçesinde “Bu (Değişiklik) Yasası ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki siyasal partilerin toplum üzerindeki saygınlığının yeniden kazanılmasını ve demokratik yapının adil, şeffaf ve uygulanabilirliğinin artırılmasını hedeflemektedir. İlişikte sunulan Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi bu gerekçelere dayandırılarak hazırlanmıştır” ifadeleri yer aldı.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.