banner913
banner932
banner1012

Cilt Detoksu Hakkında En Çok Merak Edilen 8 Soru

banner1020

Son zamanlarda sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan cilt detoksu trendini sizler için araştırdık ve yazdık...

banner974
Cilt Detoksu Hakkında En Çok Merak Edilen 8 Soru

banner971

 

Gün geçmiyor ki yeni bir güzellik trendiyle karşılaşmayalım! Sosyal medyada vakit geçirmekten hoşlanan biriyseniz cilt detoksu trendini mutlaka görmüşsünüzdür. Özellikle influencerların dilinden düşmeyen bu trend, daha sağlıklı ve canlı bir cilt vadediyor. Son birkaç yıldır yükselişe geçen detoks trendi, güzellik ve bakım sektörlerini de ele geçirmiş gibi duruyor.  Son zamanların en merak edilen trendlerinden cilt detoksu trendini sizler için araştırdık ve yazdık. İşte cilt detoksu hakkında en çok merak edilen 8 soru…

“Detoks” ne anlama geliyor?

Detoks en basit anlamıyla vücuttan toksin atmak demektir. Vücudunuzda çevrenizden, beslenme şeklinizden ve sigara gibi alışkanlıklarınızdan dolayı toksinler birikebilir. Neyse ki bu toksinlerden kurtulmak için pek de bir şey yapmamıza gerek yok! Akciğerlerimiz, karaciğerimiz, böbreklerimiz ve kalın bağırsamız kendi kendini temizleyebilir (Yine de sigara ve alkol gibi alışkanlıkların organlarınıza kalıcı zararlar verebileceğini unutmamalısınız). Buna rağmen günümüzde detoks trendinin tüm dünyaya yayıldığını görüyoruz.

Bunun cildinizle nasıl bir ilgisi var?

Yeni bir trend çıkar da güzellik endüstrisi bundan geri kalır mı?  Konu cilt detoksu olduğunda pek çok soru cevapsız kalıyor. Cilt, vücuttaki en büyük organdır. Bu nedenle kire diğer tüm organlardan daha çok maruz kalır. Kimileri cildi temizlemenin ve cildin tuttuğu tüm kötü maddeleri uzaklaştırmanın mümkün olduğuna inanır. Ancak uzmanlara göre bu mümkün değil. Dermatolog Dr. Fayne Frey, tıbbi açıdan cilt detoksu diye bir şeyin mümkün olmadığını belirtiyor. Tabii yine de cildinizi kirden, zararlı UV ışınlarından ve potansiyel toksinlerden korumalısınız. Aşırı temizlik cildin en dış tabakasının dökülmesine neden olabilir. Cilt bariyeri olarak da bilinen stratum corneum’un hasar alması cildinizin hızlı yaşlanmasına neden olur.

Peki cilt detoksu gerçekten mümkün mü?

Dr. Ross Perry’e göre cilt detoksu cildinizi dış ortamdan korumak ve içerideki toksinleri temizlemekle ilgili değil, aksine cilt yüzeyinde yapılabilecek işlemlerle ilgili. Zira toksinlerin cildimiz yoluyla vücudumuzu terk etmesi mümkün değil. Cildinizi dilediğiniz kadar temizleyebilirsiniz, bu detoks anlamında herhangi bir toksini ortadan kaldırmaz. Vücudumuzdaki toksinleri öncelikli olarak uzaklaştıran organlar böbrekler ve karaciğerdir. Cilt detoksu artık etkisini göremediğiniz bakım ürünlerini kullanmayı bırakmak anlamına da gelebilir. Örneğin cildiniz kimi kremlere alışabilir ve zaman içerisinde bu kremlerin etkisi azalabilir. Bu durumda bir cilt detoksu yaparak artık işe yaramayan ürünlere ara verebilirsiniz.

Detoks etkisi yarattığını iddia eden cilt bakım ürünleri gerçekten faydalı mı?

Eğer cildin toksik maddeler içerdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Detoks etkisi yarattığını iddia eden cilt bakım ürünlerinin hangi toksinleri arındırdığı koca bir muamma! Daha önce de belirttiğimiz gibi hiçbir ürün toksinleri fiziksel olarak uzaklaştıramaz. Bununla birlikte cilt yüzeyindeki aşırı sebumdan, ölü derilerden ve kirlerden kurtulursunuz. Yani detokstan tam olarak ne beklediğinizle ilgili bir durum!  

Peki o zaman yalnızca terleyerek cilt detoksu yapmak mümkün mü?

cilt detoksu

Terin neredeyse tamamı sudan oluşur. Üre gibi atıkların çok az bir miktarı terleme yoluyla atılır. Yani hiçbir kardiyo ya da sıcak yoga seansı vücudunuzun toksinleri atmasına yardımcı olmaz.

Popüler diyetler ya da sıvı beslenme işe yarar mı?

cilt detoksu

Konu cilt detoksu olduğunda tıpkı egzersiz gibi diyet de etkisiz kalıyor. Uzmanlar, geçtiğimiz yıllarda yürüttükleri çeşitli araştırmalarda detoks etkisi vaadeden diyetlerin toksinleri uzaklaştırdığına dair bir kanıt bulamadı. Elbette meyve ve sebze suylarıyla beslenince kendini daha sağlıklı hissediyor olabilirsiniz. Yine de bu durum vücudunuzda biriken toksinleri attığınız anlamına gelmez.

Vitamin takviyeleri ve bitki çayları işe yarar mı?

cilt detoksu

Üzgünüz ama cevap yine hayır!   Detoks etkisi vadeden ürünlere baktığınızda detoksun tam olarak ne anlama geldiğini açıklamadıklarını fark edeceksiniz. Benzer bir şekilde ürünün hangi toksinleri uzaklaştırdığına dair bir açıklama da bulunmaz.

O zaman daha sağlıklı ve parlak bir cilt için neler yapabilirsiniz?

cilt detoksu
  • Mevcut cilt bakım rutininizi değerlendirerek işe başlayın. Eğer halihazırda bir cilt bakım rutininiz yoksa çok vaktinizi almayacak temel bir bakım rutini oluşturabilirsiniz.
  • Cilt bakım rutininize mutlaka peeling etkili ürünler ekleyin. Cildin soyulmasına ve ölü derilerden arınmasına yardımcı olan bu işlem canlı bir cilt için olmazsa olmazlardan. Zira cildinizi ölü hücrelerden arındırmamak kullandığınız diğer bakım ürünlerinin de etkisini azaltacaktır.
  • Güneş kreminden vazgeçmeyin! Yaz kış demeden güneş kremi kullanmaya özen gösterin. Cildinizi güneşin zararlı ışınlarından koruyarak cilt kanseri riskini en aza indirebilirsiniz. Ek olarak cildinizin hızlı bir şekilde yaşlanmasını önlersiniz.
  • Antioksidan ve retinoid kullanın. Antioksidanlar güneş kremlerinin etkisi artırır ve serbest radikalleri parçalayarak yaşlanma belirtilerinin önüne geçer.
  • Sivilce ve akne gibi problemlere davetiye çıkaran yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Örneğin şeker ve rafine karbonhidrat tüketmekten kaçının. Alkol tüketiminizi sınırlamak da cilt sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.
  • Ve elbette su için! Yalnızca cildiniz için değil, vücudunuzun sağlığı için yeterli miktarda su içmeye özen gösterin.
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.