Kıyafetlerinizin Ömrünü Uzatmak İçin 12 Altın Kural

Kıyafetleriniz değerlidir. İster çok paralar ödeyerek satın almış olun, isterseniz ucuza alın, fark etmez. Sevdiğimiz kıyafetlerimizden kolay kolay vazgeçmek istemeyiz. Ancak her çamaşır yıkadığımızda, özellikle bazı kurallara dikkat etmezsek, kıyafetlerimizin ömrünü kısaltıyoruz. Kıyafetlerimizi daha uzun süre giymek için uygulamamız gereken yöntemleri sıraladık.

Yanınızda Leke Çıkarıcı Taşıyın

Aklınıza çantasından çamaşır suyu çıkaran ünlü reklam kahramanı gelip yüzünüzü güldürmüş olsa da, bu yöntem gerçekten hayatınızı kurtarabilir. Lekeye anında müdahale edebildiğinizde, zorlu lekeleri çıkarmak için gerekli en önemli adımı atmış olursunuz. Çantada taşınabilen kalem veya ıslak mendil şeklindeki leke çıkarıcılar acil durumlarda oldukça işinize yarar. Böylece zaman geçmeden lekeye ilk müdahaleyi yapmış olur, akşam eve dönüp kıyafetinizi yıkayana kadar geçen sürede lekenin kıyafetinize daha da sabitlenmesinin önüne geçersiniz.

Yıkama Talimatlarını Ciddiye Alın

Eğer kıyafet üreticileri, kıyafetlerinizin içine bir de yıkama talimatı iliştirmişse, bunu gerçekten belirli bir neden için yapıyorlar: Kıyafetlerinizin ömrünü uzatmak. Siz her ne kadar, bi şey olmaz, diyerek bu yıkama talimatlarını görmezden gelirseniz, kıyafetleriniz yanlış yıkama sonucu mutlaka zarar görüyor. Bu zarar ilk aşamada gözle görülür bir zarar olmasa da, kıyafetlerinizi ömrünü kısalttığınız kesin.

Çamaşırlarınızı Ayırın

Çamaşırlarınızı ayırmak dendiğinde ilk aklınıza gelen renklerine göre ayırmak mı? Aslında çamaşırlarınızı yapılarına göre de ayırmanız gerekiyor. Zımbalı, fermuarlı bir kıyafetle, naylon bir bluzunuzu kesinlikle aynı anda yıkamayın. Ya da tüy dökebilecek, tüylü pamuklu bir kıyafeti kadife türü kumaşlarla birlikte yıkamayın. Aynı kuralı eğer kurutma makinesi kullanıyorsanız onda da uygulayın. Diğer kıyafetlere zarar verebilecek çamaşırları ya tek başına ya da elinizde yıkayın.

Kıyafetlerinizi İlikleyin

Kıyafetlerinizi çamaşır makinesine atmadan önce düğmelerini ilikleyin, fermuarlarını kapatın. Böylece kıyafetleriniz yıkama esnasında esnemez veya birbirine takılmaz. Ayrıca fermuarları kapatıp düğmeleri de ilikledikten sonra kıyafetleri tersinden yıkarsanız, hem dış kısımları daha az alınır ve renkler daha uzun ömürlü olur.

Doğru Askıyı Kullanın

Her askı her kıyafet için uygun değildir. Metal tutacakları olan bir askıya asla örgü kıyafetlerinizi asmayın. Çünkü ipliklerini kaçırabilir. Pamuklu esnek kumaşlar için yastıklı askıları kullanın. Böylece omuz bölgesinde kıyafetlerinize iz yapmamış olursunuz. Metal askıları kullanırken de üzerlerinde leke veya pas olmadığına mutlaka dikkat edin.

Çamaşır Filesi Kullanın

Hassas kıyafetleri yıkarken mutlaka çamaşır filesi kullanın. Çamaşır filesi özellikle bebek kıyafetleri veya çorap gibi minik çamaşırlar için de muhteşem bir çözümdür. Böylece nevresimin içine kaçan çoraplardan, çorapların tekini aramaktan da kurtulursunuz. Hassas kumaştan üretilmiş çamaşırlarınız da çamaşır filesi içinde daha az zarar görecektir.

Lekeleri Doğru Teşhis Edin

Her lekeye aynı yöntemi uygulayamazsınız. Uygulasanız da işe yaramaz veya işleri daha zor bir hale getirebilirsiniz. Eğer kıyafetlerinizdeki lekeye anında müdahale edemiyorsanız, bu bölgeye bir mandal veya iğne iliştirin. Böylece yıkamadan önce bu lekeye ayrıca müdahale etmeniz gerektiğini hatırlayabilirsiniz.

Eğer leke özel çaba gerektiren bir lekeyse, makineye atmadan önce mutlaka bu lekeye bir ön müdahale uygulayın. Unutmayın, makinede yıkandıktan sonra çıkmayan lekelerin sonradan yok olması neredeyse imkansız olur. Bu nedenle lekeleye mutlaka önceden müdahale edin. Eğer makineden çıktıktan sonra lekenin hala orda olduğunu görürseniz çamaşırı kurutmadan ve ütülemeden önce aynı müdahaleyi tekrar uygulayın.

Deterjanı veya Yumuşatıcıyı Abartmayın

Fazla deterjan daha iyi temizlik anlamına gelmez. Hatta aslında fazla deterjan kullanmak kıyafetlerinizi daha fazla yıpratır. Çünkü deterjanın ve yumuşatıcının fazlası durulanamadığında kumaşların dokusuna işler, kumaşın rengini soldurur ve kumaşı sertleştirir.

Deterjan bağımlılığından kurtulmak için, ilk önce bu yöntemi deneyebilirsiniz. Her zaman kullandığınız deterjanın yarısını koyun ve yarım ölçek de karbonat kullanın. Karbonat deterjanın etkisini arttıracaktır. Yıkama işlemi bittikten sonra çamaşırlarınızın ne kadar temiz çıktığını görünce şaşıracaksınız. Ayrıca deterjan masrafınız da yarı yarıya azalacak. Eğer sonuçtan memnun kalmadıysanız deterjan oranını biraz daha arttırabilirsiniz.

Yumuşatıcı Olarak Sirke Kullanın

Karbonat kadar sirkenin de ünü malum. Faydaları saymakla bitmeyen sirke çamaşır yumuşatıcısı olarak da mükemmel iş görüyor. Çamaşır makinenizin yumuşatıcı gözüne elma sirkesi koymayı denetin. Çamaşırlarınızın turşu gibi kokacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Ayrıca çamaşırlarınızda yumuşatıcı kalıntısı da kalmayacak ve renkliler capcanlı, beyazlar da bembeyaz olacak.

Çamaşır Makinenizi Çok Doldurmayın

Çamaşır makinenizi tıka basa doldurmak etraftaki kirli çamaşırlardan çabucak kurtulmak için faydalı bir yöntem gibi görünebilir. Ekonomik olduğunu da düşünebilirsiniz. Ancak kıyafetlerinizin ömrünü düşünüyorsanız, bunu yapmayın. Hem birbirlerine fazla sürtündükleri için daha kolay yıpranırlar, hem de yeterince iyi temizlenemezler.

Yüksek Sıcaklıkta Yıkamayın

Özellikle bazı tür kumaşlar için sıcak su katliam anlamına gelebilir. Her tür kumaş için farklı su sıcaklıkları gerekebilir ancak her zaman çok sıcak sudan kaçınmalısınız. Kurutma makinenizde de çok sıcak dereceyi tercih etmek hem kumaşlardaki lekeleri iyice sabitler hem de kumaşın dokusuna zarar verir.

Çamaşır Suyunu Bilinçsizce Kullanmayın

Çamaşır suyunun faydaları olduğu kadar zararları da olduğundan bahsetmiştik. Beyaz pamuklu kumaşlar da dahil olmak üzere çamaşır suyu her türlü kumaşa zarar verir. Eğer lekeler için çamaşır suyu kullanmayı düşünüyorsanız, mutlaka sulandırarak ve çok dikkatli şekilde kullanın.

Daha Fazla Haber