BMW i8 Roadster makyajlandı

BMW i8’in makyajlı versiyonuyla birlikte Roadster gövde tipi de gün ışığına çıktı

 

BMW’nin karbon fiber gövdeye sahip olan hibrit sporcusu i8’in makyajlı versiyonu gün ışığına çıktı. Tasarım detaylarında yenilikler bulunan otomobil, bu operasyonla birlikte ayrıca kumaş tavanlı bir gövde tipine daha kavuştu. Bugüne kadar Spyder adıyla yollara çıkacağı konuşulan otomobil, beklentilerden farklı olarak i8 Roadster adıyla tanıtıldı.

Güçlü bir ses yalıtımı sunduğu belirtilen elektrik kontrollü soft-top tavanını 50 km/s hıza kadar açabilen i8 Roadster, bu işlem için sadece 15 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Coupe’den daha farklı bir arka tasarıma sahip olsa da, Roadster'ın arkasındaki form i8’in tasarım diline oldukça uygun.

BMW, makyajla birlikte i8’in lithium-ion bataryalarını da revize etmiş. Otomobiln gövdesinin altında, ortaya doğru konumlandırılan pillerin kapasitesi 20 Ah’den (Amper/saat) 34 Ah’ye çıkarken, enerji kapasitesi de 7.1’den 11.6 kW/saate ulaşmış. Yeni pil konfigürasyonu sayesinde i8’in elektrikli motorunun gücü de 12 bg artışla 143 bg’ye ulaşmış durumda. Bu artış, 1.5 litrelik turboşarjlı motorun 231 beygirlik gücü eklendiğinde toplam gücün 374 bg’ye ulaşmasını sağlamış.

Yeni bataryalar ile i8’in elektrikli sürüş menzili de arttırılmış. Otomobilin coupe gövde tipi benzinli motorunu çalıştırmadan yaklaşık 55 km boyunca elektrik enerjisiyle ilerleyebiliyor. Bu da makyaj öncesine göre, yaklaşık yüzde 50 civarında bir menzil artışı anlamına gelmekte. i8 Roadster’ın elektrikli sürüş menzili ise 53 km olarak açıklanıyor. BMW i8’in sürüş kalitesinde de iyileştirmeler olduğu belirtilmekte. Otomobilde ayrıca 30 km/s hıza kadar aktif olan ve yayaların i8’i elektrikli sürüş modunda farketmelerini sağlayan akustik bir uyarı sistemine yer verilmiş. Makyajlı i8, dünyanın lazer farlara sahip ilk seri üretim otomobili olma özelliğini de taşıyor. Uzun hüzmeli lazerlerin 600 metrelik bir aydınlatma mesafesi sunduğu açıklanmakta.

Her iki i8’in de maksimum hızları 250 km/s olarak sınırlandırılmış. 0’dan 100 km/s hıza çıkma süreleri ise Coupe için 4.4 saniye, Roadster içinse 4.6 saniye olarak açıklanıyor. Roadster tüketim yönünden de küçük bir fark yaratıyor ve i8 Coupe’nin 1.9 lt/100 km olarak verilen ortalama yakıt tüketimine karşılık, 2.1 lt/100 km’lik bir tüketim değeri sunuyor.

Daha Fazla Haber