Osmanlı Döneminde İlginç Yasaklar

Kadınların kaymakçı dükkânlarına girmesi yasağından evlerde 7 çeşitten fazla yemek pişirilmesi yasağına Osmanlı döneminin ilginç yasakları.

Kadınların erkeklerle aynı kayığa binmesi ile ilgili yasak

III. Murad zamanında başlayan bu yasak, II. Abdülhamid devrinin sonuna dek devam etti. Gerekçesi “kimi kadınların önceden anlaştıkları erkeklerle buluşması” idi.

Gayrimüslimlere hamamda nalın giyme yasağı ve demir halka takma şartı

Gayrimüslim Osmanlıların hamamlarda nalın giymesi yasaklanmıştı. Daha sonra gayrimüslim olmayanların da nalın giymeyebileceği göz önünde bulundurularak, gayrimüslimlerin peştemallarine demir halka takılması şartı getirilmişti.

Çingenelerin at binmesi ile ilgili yasak

Yine III. Murad devrinde, fena ameller işledikleri gerekçe gösterilerek Çingenelerin şehirde at binmesi ve kısrak beslemesi yasaklanmıştı.

Evlerde 7 çeşitten fazla yemek yapma yasağı

III. Mahmud döneminde israf gerekçe gösterilerek evlerde 7 çeşitten fazla yemek pişirilmesi yasaklanmıştı.

Kiliselerde çan çalma yasağı

Osmanlı’da 1856 yılına kadar kiliselerde çan çalınması yasaktı.

Kadınların kaymakçılara girmesi hakkındaki yasak

II. Selim döneminde Eyüp Sultan ziyaretine giden kadınların, “önceden anlaştıkları erkekler ile buluşmalarını önlemek için” semtteki meşhur kaymakçılara gitmesi yasaklanmıştı.

Kahve ve kahvehane yasakları

Osmanlı’ya Şam ve Halep’ten kahve gelmesiyle, İstanbul’da ilk kahvehane 1554 yılında açıldı. Kahvelerin toplanma yeri olmasından hoşlanmayan ulema kahvehaneleri yasakladı.

Alkol ve tütünle ilgili yasak

Fazla alkol tüketmeye bağlı sirozdan ölen IV. Murad döneminde alkollü içki ve tütün yasaktı. Ardından devlet aleyhine konuşmalar yapıldığı gerekçesiyle kahvehaneler de yasaklandı.Yasaklara karşı gelenler idamla cezalandırıldı. Padişah evlerde gizli gizli sigara içilip içilmediğinin kontrol edilmesi için çatılarda gezecek adamlar görevlendirmişti. Bu kişilerin işi, bacaları koklayarak sigara içilen haneleri tespit etmekti.

Daha Fazla Haber