Türkiye’ye karşı yaptırımlar konusunda ilke anlaşması

AB Daimi Temsilciler Komitesi’nin, Türkiye’nin Kıbrıs çevresindeki faaliyetlerinde rol alan kişilere karşı tedbir alınmasına ilişkin yasal işlemler konusunda ilke anlaşmasına vardığı belirtildi

Güney Kıbrıs’ın da aralarında bulunduğu, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin, üçüncü ülkelerin savunma şirketlerinin,  kısa adı PESCO olan Kalıcı Yapılandırılmış İşbirliği programına katılmasını bloke ettiği belirtildi. 
Güney’de yayımlanan Fileleleftheros  gazetesi “PESCO: Üçüncü Ülkelere Bloke-Kıbrıs Kalıcı Yapılandırılmış İşbirliği Kapısını Türkiye’ye Kapattı” başlıklı haberinde, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Güney Kıbrıs’ın, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in talimatları neticesinde, Finlandiya dönem başkanlığının, üçüncü üye ülkelerin (Türkiye gibi)savunma şirketlerine kapıyı açık bırakan önerisine yoğun itirazlarda bulunduğunu yazdı.
Gazete bu konunun önceki gün AB Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) ele alındığını, Güney Kıbrıs’ın, Daimi Temsilcisi Nikos Emiliu aracılığıyla da, böylesi bir gelişmeye karşı olduğunu açıkça dile getirdiğini belirtti. 
Benzer tutumu, Yunanistan’ın da izlediğini belirten gazete iki AB üyesi ülkenin de çeşitli nedenlerden dolayı Finlandiya’nın önerisine karşı çıktığını yazdı.
Finlandiya dönem başkanlığının-kabul edilmeyen-önerisinin İsveç’in memnun edilmesini öngördüğünü yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın, merkezi İsveç veya Hollanda’da bulunan ve Amerikan yatırımcılar tarafından satın alınan şirketlerin, bundan istifade etmesi konusunda herhangi bir sorununun bulunmadığı ancak Ankara tarafından değerlendirilmesi mümkün olan “açık bir çerçeve” üzerinde anlaşma sağlamasının mümkün olmadığını açıkça dile getirdiğini de belirtti. 
Fileleftheros gazetesi “Türkiye’ye Karşı Yaptırımlar Konusunda İlke Anlaşması” başlıklı haberinde Daimi Temsilciler Komitesi’nin (COREPER), Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki “yasa dışı faaliyetlerinde” rol alan veya müdahil olan tüzel ve özel kişilere karşı tedbir alınmasına ilişkin yasal işlemler konusunda ilke anlaşmasına vardığını da yazdı. 
Gazete, konunun önceki gün itibarıyla, “beyaz listenin” (emptyannex) onaylanması için tüm konularda ilerlemenin sağlandığı ve  COREPER’e havale edildiğini belirtti. 
Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak hemen hemen tüm başkentlerin yasal işlemleri onayladığını, geriye 1-2 üye ülkenin görüşünün kaldığını, onların da bugün veya yarın “olur” görüşlerini vereceğini yazdı. 
 

Daha Fazla Haber