2017’nin en iyi oteli

Salamis Otel’de şuan yüzde yüz doluluk oranı yaşadıklarını belirten Sülayman Kansu, turizmin önündeki en büyük engellerden birinin ulaşım olduğunu belirtti. Salamis Bay Conti Otel Genel Müdürü Süleyman Kansu ile ülke turizmini konuştuk. Kansu, günden güne pahalınan ülkenin, turizmi bitme noktasına getireceğini söyledi.

Bahar Uygur
Genç yaşta kariyer basamaklarını hızla çıkan Süleyman Kansu, Genel Müdürü olduğu Salamis Bay Otelin gelişimini anlatırken ülkenin konumunun turizme pozitif ve negatif etkilerini de dile getirdi. Kansu otellerinin şu anda yüzde yüz olduğunu söylerken özele verilen teşviklerin düşürülmesiyle pahalınan ülke şartlarının turist sayısında düşüş yaşanmasına etkili olacağını belirtti.
Kendinizden bahsedermisiniz? 
Süleyman Kansu 1998’de Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Otelcilik ve İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Palm Beach  Otel’de resepsiyonist olarak işe başladı. Askerlik görevini yaptıktan sonra Palm Beach Otel’de 8 yıllık kariyene devam etti. Resepsiyonist olarak başladığı kariyerine satış ve pazarlama müdürü olarak devam eden Kansu daha sonra Colonoy Otel’de bir yıl satış pazarlama müdürü olarak çalıştı. 2009 yılında Salamis Otel’deki kariyene satış ve pazarlama müdürü olarak başlayan Süleyman Kansu 2016 yılında genel müdür oldu. Sülayman Kansu genç yaşta iyi bir kariyer sahibi olmayı genç yaşta daha çok şey yapmak istenmesine bağladı. Kansu, gençken insanın daha aktif olduğunu bu nedenle başarının daha hızlı geldiğini söyledi.
“Salamis Otel ülkenin en köklü otellerden biri”


Salamis Otel’den bahsedermisiniz?
Salamis Bay Otel ülkemizin en köklü otellerinden birtanesi. Onun kendini yenileyerek daha üst seviyelere çıkması içi daha taze tutmamız gerekir hem kendi ülkemiz içerisinde hem Akdeniz bölgesi hemde Avrupa da rakip otellerle yarışabilecek düzeyde olması gerekir ki biz tercih sebebi olabilelim. Bunun içinde günün koşullarında olması gereken neler varsa biz onları yatırımcımızla ve otel yönetimi ile değerlendirip ona göre adımlar atmak durumunda kaldık. 392 odası olan otelimizin 574 odaya çıkarttık. Özellikle alt yapı çalışmalarını çok kısa sürede tamamlayıp oda sayısını ve misafir sayısını arttırırken hizmet kalitesinden ödün vermeden alt yapımızı güçlendirdik. Daha sonra misafirlerimzin her yaş grubundan kendilerini otel içerisinde mutlu olmaları sağlayacak aktiviteler sağladık. her yaştan her milletten insanın tatilinin hoşça geçirmeye sağlayacak unsurları bulabilirsiniz. Kişinin beklentleri kültürel olarak farklılık gösterir. Birçok milletten misarifi ortak paydada ve çeşitli alanlarda aktivitelerle mutlu etmek amacındayız. Çok güzel bir aqua parkmız var. Yeni açtığımız çok güzel bir Çin restorantımız var. Yine yeni açtığımız çok güzel Rainbow Beach Clubımız var. Sahile yakın havuzumuz var. Amfi tiyatromuz gece eğlenceleri için her zaman hazır. Çok güzel bir animasyon ekibimiz var.

Personel sayınız nedir? 
Yaz döneminde 350, kış döneminde 250 civarında personelimiz var. Kalifiye eleman bulmak zor ama genellikle Kıbrıslı personel çalıştırıyoruz. Kış turizme yatkınız bu yüzden çok fazla düşüş olmaz. Kış aylarında çok bekletimiz yoktur. Personeli ödeyip ihracat yapmamız bizim için önemlidir. Salamis Otel gerçek anlamda Kıbrıs ürünlerini tüketen ve misafirlere sunan bir tesisdir. Bu anlamda hem iç piyasaya hem tedarikçiye ciddi anlamda bir kaynak sağlıyor. Elde edilen gelir otelin daha çok gelişmesi için harcanır. 
Yeni projeler var mı?
Almanlar Salamis Oteli 2017’nin en iyi oteli seçti.  Bundan sonra yapacaklarımız tesisin ihtiyaçlara göre iyileştirilmesidir. 

Ülke turizmi ne durumda?
Ülke turizmi Akdeniz’de yaşanan ciddi sıkıntılardan dolayı hem pozitif hem negatif etkileri oldu. İnsanlar gidecekleri yeni bir destinasyon ararken biz tercih sebebi olduk. Ancak negatif olarak bölgenin güvenirliliğinin tartışılması oldu. Kötü bir şekilde etkilemeye başladı. Teşviklendirme sisteminin düşmesiyle ülkede ciddi bir turist kaybı yaşanacak. Tesisler maliyetleri arttığı için fiyat yükseltmeye gittiler. Teşvik azaldı. Eskiden misafirlerin  5 TL’ye aldığı ürünü yada tesisi %20 daha pahalı alacak. Bunu yaptığınızda bu hizmetten dolayı pahalandık diyebilmeniz gerekir. Bunu da yapamayacağınız için ciddi bir düşüş yaşanacak. Teşviklendirmedeki değişiklik, İngiltere’den gelenlere uçak değişimi yaptırıp ülkeye gelişin zorlaştırılması özellikle İngiltere’den gelen misafirin yönünü Larnaka’ya çevirdi. 
Kıbrıs sorunun çözümü turizme katkısı ne olur?
İyi bir anlaşmanın olması turizmin önünü çok açar. Turizm barıştan dostluktan sevgiden pozitif şeylerden beslenen bir alandır. Negatif bir şey olması turizmi etkiler. Kuş gribi olması, bir duman olması bile, biri hapşırır, çok hassastır turizm hemen düşüş yaşanır. 
 

Anlaşma olmazsa turizm adına ne yapılması gerekir?
Anlaşma olmazsa dünyanın sonu değil. Ülkenin güvenirliliği artması gerekir. Ülkeyi yönetecek kişinin güvenirliliği olması gerekir. Kişileri tartışmaktansa sistemi tartışmamız gerekir.  Turizmle ilgili işi profesyonellerin devralması gerekir.  Turizm öyle bir noktaya geldiki kişiler değişse de sistem değişmediği için tıkanır. Birinin yaptığı iyi bir şeyi diğeri geldiğinde bozar. Gelen kişilerin de bir ekiple gelmesi gerekir. Artık tam anlamıyla profesyonelleşmesi gerekir. Uzun ve kısa vadeli planlar ortaya koyarak bunları uygulaması gerekir. Ülkenin tanıtımı yapılması gerekir. Ülkenin güzelliklerini tanıtmak, misafiri memnun edip öyle göndermeliyiz. 
Pahalı elektrik ve su sizi nasıl etkiler?
Elektrik ve suyun pahalı olmasından dolayı fiyatı pahalandırmak zorundayz. İnsanlar önce fiyata bakıyor. Özele olan teşviklerinde düşmesiyle pahalı konuma geldik bu da bizi rekabette geride bırakıyor. 

En çok nereden turist geliyor?
Almanya’dan büyük oranda turist gelmektedir. Yerli halk için yaz dönemleri uygun paketler yapıyoruz. Kendi otellerinde tatil yapma imkanı var. Vatandaşlarımız da tercih ediyor. Herşey dahil konsepti olması tercih sebebi oluyor. Türkiye’den gelen turist sayısında düşüş var. Bunun da sebebi uçak fiyatlarının pahalı olması. Turizmde en önemli şey ulaşımdır, trafik akışı olmazsa otellerde ne kadar ucuz fiyat verirseniz verin siz o otele turist çekemezsiniz.

     
 

Daha Fazla Haber