Mısır ile Stratejik İhracat Rotası

Lefkoşa'daki AB Enerji Bakanları toplantısı öncesinde konuşan Damianos, Mısır ile imzalanan çerçeve anlaşmasının önemine dikkat çekti. Planlanan sevkiyat rotaları şöyle belirlendi:

Yatırım ve Üretim Takvimi

Bakan Damianos, enerji devlerinin Afrodit sahası için 2027 yılında nihai yatırım kararını (FID) almalarının beklendiğini duyurdu. Üretimin ise bu karardan yaklaşık 2-3 yıl sonra başlaması öngörülüyor. Kronos sahası için ENI ve Total ile yürütülen görüşmelerde de 2027-2028 takviminin geçerliliğini koruduğu vurgulandı.


Bölgesel Görüşmeler ve İş Birlikleri

Enerji planının diğer ayaklarında da çalışmalar sürüyor:

  • Exxon ve Qatar Energy: Sahaların ticarileştirilmesi için önümüzdeki haftalarda yeni görüşmeler yapılacak.

  • İsrail (Ishai Sahası): Müzakerelerin son aşamada olduğu ancak bölgedeki gerilim nedeniyle bazı gecikmeler yaşandığı ifade edildi.

Güney Kıbrıs, bu adımlarla enerji programında somut ilerleme kaydedildiğini uluslararası ortaklarına ve Avrupa Birliği'ne kanıtlamayı amaçlıyor.