Avrupa Birliği, Çin’den gönderilen düşük değerli ürünlere uygulanan 3 avroluk ücrete 2 avro daha ekliyor. Güney Kıbrıs dâhil AB ülkelerinde 1 Kasım’dan itibaren ürün kategorisi başına toplam 5 avro alınacak.

Kıbrıslı Rumların alışveriş alışkanlıkları değişti
Kıbrıslı Rumların alışveriş alışkanlıkları değişti
İçeriği Görüntüle

Avrupa Komisyonunun kararıyla Çin’den gelen düşük değerli paketlere yönelik ücretlendirme sistemi yeniden düzenleniyor.

Temu, Shein ve AliExpress gibi çevrim içi alışveriş platformlarından gönderilen ürünlere 1 Temmuz 2026’dan bu yana uygulanan 3 avroluk ücrete, 1 Kasım’dan itibaren 2 avro daha eklenecek.

Yeni düzenlemeyle tüketiciler, paket veya sipariş başına değil, sipariş içerisindeki her farklı ürün kategorisi için 5 avro ödeyecek.

Örneğin aynı siparişte kıyafet ve elektronik ürün satın alan bir tüketiciden iki ayrı kategori için toplam 10 avro alınacak. Siparişteki ürün kategorisi arttıkça ödenecek tutar da yükselecek.

Ücret, ürünün teslimi veya gümrük işlemleri sırasında değil, sipariş aşamasında tüketiciden tahsil edilecek.

Paket sayısı azaldı

Fransa Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, 3 avroluk ücretin uygulanmaya başlamasının ardından Çin’den gelen paketlerin sayısında yüzde 30 ile yüzde 40 arasında düşüş yaşandı.

Aynı dönemde paketlerin ortalama beyan edilen değerinin 8,82 avrodan 11,47 avroya yükseldiği ve yaklaşık yüzde 30 arttığı bildirildi.

Veriler, tüketici talebinin aynı oranda azaldığını kesin olarak göstermiyor. Tüketicilerin daha seyrek sipariş verdiği ancak tek seferde daha fazla ürün aldığı değerlendiriliyor.

Avrupa’daki depolar kullanılabilir

Çin merkezli e-ticaret şirketlerinin yeni ücretlendirmeye karşı Avrupa’daki depolarını daha fazla kullanabileceği belirtiliyor.

Şirketler, ürünleri büyük miktarlarda AB ülkelerindeki depolara getirerek siparişleri buradan tüketicilere ulaştırabiliyor. Bu gönderiler üçüncü ülkelerden gelen ayrı küçük paketler olarak değerlendirilmediği için kategori başına uygulanan ücrete tabi tutulmuyor.

Ancak şirketlerin KDV, ithalat vergileri, depolama ve dağıtım giderlerini ödemeye devam edeceği belirtiliyor.

Düzenlemeyle Çin merkezli platformların düşük fiyatlarla Avrupa pazarında oluşturduğu rekabetin sınırlandırılması ve Avrupalı işletmelerin korunması amaçlanıyor.