banner913
banner932
banner1012

Kıbrısın koca çınarı Kamran Aziz

banner1020

Kıbrıs Türk kadınları arasında ilk besteci, ilk müzik icra eden ve ilk kadın eczacı ünvanına sahip bir çınardır Kamran Aziz.

banner974
Kıbrısın koca çınarı Kamran Aziz

banner971

Hayatını ada halkına adayan ve Sıtmanın adada ortadan kaldırılmasını sağlayan doktor Mehmet Aziz'in kızı, adanın ilk başhemşiresi olan Türkan Aziz’in küçük kardeşi olarak 1922'de dünyaya geldi.

Sekiz yaşında piyano çalmayı öğrenerek müziğe başladı. Orta ve lise eğitimini American Academy Lefkoşa'da gördü.

Kıbrıs hükümetinin eczacılık programında eğitim gördü. 1944'de Ayşe Dana'yla beraber Kıbrıs Türk toplumunun ilk kadın eczacısı olarak mezun oldu.

1945 yılında İngiliz Askeri Radyosu'nda müzik yayınlarına başlayan Aziz aynı yıl, benzer çevirilerin Türkiye'de gerçekleşmesinden yıllar önce, klasik parçaları Türkçeye çevirmeye başladı.

1950 yılında Kâmran Aziz ve Arkadaşları isimli bir müzik grubu kurdu. Bu grupla ilk olarak radyoda, sonraları 1963'e dek Kıbrıs Yayın Kurumu'nun televizyon kanalında çıktı. Grup popüler şarkıların yanı sıra opera aryalarının ve Franz Schubert'ın lied'lerinin Türkçe çevirilerini çaldı. Çevirileri genelde Aziz ve meslektaşı Jale Derviş yaptı. Grup zaman içinde popülerlik kazandı ve Kıbrıs Türk toplumunun müzik zevkini değiştirdi. Bunlara ilaveten Aziz ve Derviş tangolar, valslar, marşlar besteledi.

Aziz'in çoğu bestesi halk müziği türünde olmasa da Kıbrıs halk müziği etkilerini taşıyordu. "Al Yemeni Mor Yemeni",  "Kıbrısım", "Seni Orakta Gördüm", "Kıbrıs Zeybeği", "Gelin Geliyor Gelin" gibi besteleri çok popüler oldu ve Kıbrıs Türk halk müziğinin önemli parçaları haline geldi.

VİDEO

1947 yılında Aziz Eczanesi'ni açtı. Meslek yaşamı boyunca eczacılıkla müziği birlikte yürüttü.

1959 yılında Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği'nin on iki kurucusundan biri oldu. Kuzey Kıbrıs'ta ilaçlara erişimi kolaylaştırmak için ülkenin ilk ecza deposunun açma girişimine önayak oldu; ancak bu girişim başarılı olmadı.

1988 yılında o dönemde Kuzey Kıbrıs'ın en büyüğü olan ve devlet ile Aziz'in de aralarında bulunduğu eczacıların ortaklığıyla kurlun Güç Ecza Deposu'nun Kıbrısın Kuzeyindeki ilaç ihtiyacına büyük ölçüde cevap verdi. Aziz 1997'ye kadar bu ecza deposunun yönetim kurulunda yer aldı. 1997 yılında kapanan Aziz Eczanesi 2011 yılında açılan yerel bir eczacılık müzesine esin kaynağı oldu.

Kamran Aziz 2017 yılında akciğer rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Bir ay hastanede kaldıktan sonra taburcu edilmesinin ertesi günü, 7 Mart 2017 sabahı, 95 yaşında aramızdan ayrıldı.

Hayatını Kıbrıs Halkına bir şeyler bırakmak için adayan bu büyük insanı ölümünün 37. Gününde sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun…

 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.