GOBİ --- İKİ AYRI DEVLET

 İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un “KKTC tanınmalıdır” açıklamasından sonra, BM eski Genel Sekreteri Kurt Waldheim döneminde Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak 1980 - 1984 yılları arasında adada görev yapan Hugo Gobi, görevden ayrıldıktan sonra yaptığı açıklamalarda, “Re- Thinking Cyprus” adlı kitabında Kıbrıs adasında kalıcı çözümün iki ayrı devlet olduğunu vurguladı. Sn. Hugo Gobi kitabında özellikle şunları  vurguladı:  “Kıbrıs’ta iki milletten tek millet yaratmak teşebbüsü geçersizdir. Kalıcı çare iki ayrı devlettir. İki ayrı din, dil, ırktan oluşan ve hiçbir zaman iç içe yaşamamış iki ayrı halkı birleştirmeye çalışmanın olumlu sonuçları olmayacak. Günümüzde hiçbir şey birleşmeyi işaret etmiyor, herşey ayrılığı gösteriyor. BM’nin çabaları yanlış yönde atılan bir adımdır. Bu çabalar geçmişte başarılı olmadığı gibi bugün de başarılı olmayacaktır.”

Hem Straw’un, hem de Gobi’nin açıklamaları gerçekleri vurgulayan önemli açıklamalar. Bu açıklamaları gündemde tutarak iyi değerlendirmek gerekir. KKTC Dışişleri Bakanı Sn. Ertuğruloğlu, Sn Jack Straw ile görüşerek objektif değerlendirmelerinden dolayı ona teşekkür etti. Bu arada, Sn Ertuğruloğlu, “Kıbrıs Türk halkı, garantör ülke İngiltere’den Kıbrıs’ta eşitlik temelinde yeni bir sürecin başlamasına destek vermesini bekliyor.” dedi. Sn. Ertuğruloğlu’nun İngiltere’den eşitlik temelinde devletten devlete zemininde yeni bir sürecin başlamasına destek vermesini istedi.

Hem Straw hem de Gobi iki ayrı devlet tek çözüm derken, Sn. Ertuğruloğlu’nun eşitlik temelinde, devletten devlete yeni bir sürecin başlamasına ilişkin İngiltere’nin destek vermesini istemesi, en azından şu andaki durum incelendiği zaman biraz tuhaf ve müzakerelerin yeniden başlamasına açık kapı tutan bir görüş gibi geldi bana. Rum lider Anastasiadis’in “Biz çoğunluk, siz azınlık” diye basbas bağırdığını unutmadık. Rumlar “eşitliği” hiçbir şekilde kabul etmez. Devletten devlete görüşmeyi de asla kabul etmez. KKTC Devleti’nin izlemesi gereken yol yeni bir süreç değil. Yeni bir politika ile tanınma girişimini başlatmaktır. Rumların amacı KKTC’yi ortadan kaldırmak ve “birleşik federal Kıbrıs” çözümü ile Kıbrıs Türk halkını bir “azınlık” olarak Rum Kıbrıs Cumhuriyeti’ne entegre etmek.

Şimdi artık yeni bir dönem başlamıştır. Straw ve Gobi’nin açıklamaları da bu yeni dönemin habercisidir. Straw ve Gobi’den sonra uluslararası toplum içindeki diğer liderler de iki ayrı devletin tek çözüm olduğunu açıklayacaklardır. Bu durumda “eşitlikten” söz etmek doğru bir yaklaşım değil. Artık tanınmadan söz etmek ve tanınma girişimlerini başlatmak gerekir. KKTC 34 yıllık bağımsız, egemen bir devlet olarak uluslararası toplum içinde yerini alacaktır. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.