Straw Açıklaması

 

KKTC’nin resmen tanınmasının tek çözüm olduğunu yıllarca dilimizde tüy bitercesine yazdık, söyledik. Hem de hep doğruyu, mantıklı olanı, hep Uluslararası Hukuk altındaki haklarımızı, tanınma hakkımızı öne sürerek; hep “federal birleşik Kıbrıs” çözümünün iki halk içinde kötü sonuçlar doğuracağını ve böyle bir çözümün yaşayamayacağını vurguladık durduk. Sonunda, İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Sn. Jack Straw gerçekleri vurgulayarak KKTC’nin tanınması gerektiğini söyledi. İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı’nın KKTC’nin tanınmasını istemesi ve bunu açıkça dile getirmesi önemlidir. İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs’ta artık iki toplumlu ve iki bölgeli bir devlet çözümüyle adayı birleştirme müzakerelerinden vazgeçmek gerektiğini belirtti. Straw, “Çözüm, adanın bölünmesi ve adanın kuzeyindeki Kıbrıs Türk Devleti’ne uluslararası tanınmışlık vermektir.” dedi.

İngiltere’nin en önde gelen gazetelerinden biri olan “Independent” gazetesinde yayınlanan yazısında Jack Straw, Kıbrıs adasında Türk ve Rumlar arasındaki anlaşmazlığın ancak bölünmeyle sona erebileceğini vurguladı ve Güney Kıbrıs’ı 2004’de tek başına üyeliğe kabul eden AB’nin en kötü stratejik kararlarından birini aldığını da sözlerine ekledi.

Şimdi gelelim  Jack Straw’un açıklamasının TC ve KKTC Hükümetleri ve medyaları tarafından değerlendirilmesine: KKTC Dışişleri eminim ki Jack Straw’a gerçekleri vurguladığı için mektup gönderip teşekkür etmiştir. KKTC medyasında bizim gazete “Halkın Sesi”nin Straw’un açıklamalarını manşetten vermesi anlamlı. Türkiye medyasında ise Straw’un açıklamasına ilişkin herhangi bir haber veya yorum göremedim. Straw’un  bu önemli açıklamasını genişletip, büyütüp, lehimize gelişen bir olay olarak işlemek, yaymak tanıtım ve propaganda uzmanlarının işi. Eminim ki KKTC’nin tanıtım-propaganda uzmanları bu konuyu gerektiği biçimde işleyeceklerdir. Konuya ilişkin tanıtım ve propaganda en azından 1-2 hafta daha işlenmeli ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın diplomasi uzmanlarının önüne getirilecek biçimde seslendirilmelidir.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın gelenekleri çerçevesi içinde gelmiş, geçmiş Dışişleri Bakanlarının çalışmaları ve görevden ayrıldıktan sonra dahi ileri sürdükleri görüşler, incelemeler daima önemle üzerinde durulan konulardır. Bu bakımdan, İngiliz Dışişleri Bakanlığının da Jack Straw’un açıklamasını değerlendireceklerine şimdiden kesin gözle bakmak gerekir. Biz, KKTC olarak konuyu bir süre daha canlı tutarsak, tanınma konusuna katkı sağlayabiliriz.