Fatura yine mi vatandaşa?

 

Maliye Bakanı Birikim Özgürü çocukluğundan beri tanırım,  gerçekten birikimleri olan biri!

Kamu maliyesinin gelir –gider dengesizliğini ortadan kaldırmak için ekonomik büyümenin her yıl için %5 oranında büyümenin sağlanacağını ifade buyurmuş!

Buna karşın DPÖ bu oranın ancak %3 ya da ancak %3,5 civarında olabileceğine parmak basmış!

Kamuda ve de özelde yatırımların 3 yıl milli gelirin %20 kadar bir meblağ tutması gerektiğini açıklayan Maliye Bakanı her halde minareyi çalarken kılıfını da hazırlayacaktır diye düşünüyorum!

Yılda 2,5 milyara tekabül eden bir yatırım olayının, tabir yerindeyse piyasasında kuş uçmayan, kervan geçmeyen KKTC de nasıl gerçekleşebileceğini doğrusu çok merak ediyorum.

Her gelen Maliye Bakanının çıkış yolu aynı. Gelirlerin artırılmasına dönük hamleler geliyor ve vatandaşın cebinde patlıyor!

Her ne kadar bunun faturasının vatandaşa çıkarılmayacağı doğrultusunda açıklamalar olsa da, eskiden yaşanmış deneyimlere bakıldığında vatandaşın her koşulda enayi durumunda görüldüğü ortada!

Sayın Birikim Özgürden önceki Bakanlar da aynı uygulama yolunu seçmişler, esasen her geçen gün daha da fakirleşmekte olan, satın alma gücünde sürekli gerilemeler yaşayan vatandaşa eziyetler çektirmişlerdir.

                                                    ************

Milli servet garajda bekletilemez!

Basında Cumhurbaşkanı sayın Akıncının yeni mal bildiriminde bulunmasının üzerine  pek fazla gidilmedi.

Esasen gidilmesini gerektirecek bir gelişme olduğuna bir ekonomist olarak ben de inanmıyorum.

Bazı çevreler bunu açıkgözlük olarak nitelendirebilirler,olabilir!

Cumhurbaşkanlığının araç parkındaki arabalara rağmen evin garajında kullanılmayarak, çürümeye bırakılacak değerli bir arabanın bulundurulması israftan ve de sokağa atılan paradan başka bir şey değildir!

Bu bakımdan sayın Akıncı en doğru yolu seçmiştir diye düşünüyorum!

Tasarruf önce aile içinde başlamalıdır kuralının bir örneği olarak düşündüğüm davranışın diğer kesimlere de örnek olması en halisane dileğim.

Devlet size böyle bir olanak sağlıyorsa, benzini ile şoförü ile bu imkanı temin ediyorsa neden milli servete dahil olan bir değeri çürümeye mahkum edelim.

“Devlet malı deniz yemeyen domuz” ifadelerine pek fazla itibar da edilmesin.

 

Bu söz “evdeki arabanızı çürümeye terk edin” üzerine söylenmemiştir, başka, başka durumlar için söylenmiştir. Bunu da bilmenizi isterim!