banner913
banner932
banner1012

Yaptım demekle olmuyor


Nezihi Beyaz

Nezihi Beyaz

Okunma 01 Ağustos 2019, 23:19

Türkiye dahil tüm Avrupa futbol sezonunu açmak üzere hazırlıklarını yapıyor. Bizimkilerde, daha uzun zaman olmasına rağmen hazırlıklara başladı. Hatta, hakemlerimiz bile sezonu açtı, yurt dışında kamp yaparak kondisyon depolayacaklar.

Her sezon öncesi Futbol Oyun Kurallarında veya uygulamalarda bazı değişiklikler olur, bu sezon öncesinde de bazı değişiklikler dile getiriliyor ama sanırım henüz Türkiye tarafından bize akseden bir şey yok.

Vahap Beyaz adaşım köşesinde hem yeni değişiklikleri, hem de yürürlükteki kurallarla olan çelişkileri gayet güzel anlatmış.

Okumayanlar için ben de üzerinden geçeyim dedim.

  • Değişiklikte “Kale atışında futbolcular, ceza alanı dışına çıkmasını beklemeden topla buluşabilecek” diyor. İyi de top ne zaman oyunda olacak? Kural, “Top ceza alanını terk ettiğinde oyundadır” diyor.
  • Bir futbolcu elle gol atarsa(kasti veya çarpma) iptal edilecek. Kendi kalesine atarsa ne olacak?Belirtilmemiş.
  • Elle oynamada, elin-kolun pozisyonu belirleyici olacak. Yani, omuz hizasından yukarıda ve açıktaki kola çarpan her topa elle oynama cezası mı verilecek?
  • Penaltı atışları sırasında kaleciler çizgi üzerinde atış öncesi hareketlenemeyecek. Öne doğru atlamaları kısıtlanacak. Bu ihlaller durumunda atış tekrarlanacak. Gol olursa ne olacak? Kural, kaleci veya savunmacı ihlallerindeki golü geçerli saymıyor mu?
  • Hakem atışında topla son oynayan takım hangisi ise hakem topu direkt o takıma verecek. Bu sırada futbolcular hakemden yaklaşık 4 metre uzakta olacaklar. Futbolcu 4 metreden yakın durursa, oyunun başlamasını geciktirmeden dolayı sarı kart görecek mi?
  • Oyuncu değişikliklerinde, çıkan isimler dördüncü hakemin bulunduğu noktadan sahayı terk etmek zorunda değil. Aksi belirtilmedikçe en yakın yerden saha dışına çıkabilecek. Taraftarlarla sorunlu futbolcu karşı tribüne çok yakınise, yaklaşık 180-200 metre yürümesi sorun yaratmayacak mı?
  • Teknik direktör ya da antrenörler sarı veya kırmızı kart görebilecek. Hangi hallerde? İtiraz tamam da, teknik alan ihlalinde ne olacak?
  • Topun hakeme çarpması ve bazı diğer koşullarda oyun hakem atışı ile başlayacak. İyi de gol olursa ne olacak? Kuralda “Dışarıdan bir müdahalede gol olursa verilecek” diyor.

Oyun kurallarında yapılacak değişiklikler; futbolun daha hızlı oynanmasını sağlıyor, kazanmayı düşünen takıma avantaj getiriyor ve dolayısıyla seyir zevkini çoğaltıyorsa, elbette yapılmalı. Ancak değişikliklerin yürürlükteki oyun kuralları ile çelişmemesi gerekiyor. Yoksa, bu yaman çelişkiler, biz spor yazarlarına gol atma! şansı verir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.